AlBaraka Forum Genel Sekreteri Khalawi: "Türkiye İslami finansta büyük potansiyele sahip"

AlBaraka Forum Genel Sekreteri Yousef Hassan Khalawi, İslami finansta Türkiye'nin büyük potansiyele sahip olduğunu belirterek, "Bu alana talep olduğunu biliyoruz ve inanıyoruz ancak insanlara uygun daha fazla ürün geliştirmemiz gerekiyor." dedi.

Ekonomi - 3 hafta önce

İstanbul

Khalawi, AlBaraka İslami Finans Zirvesi'nde AA muhabirine yaptığı değerlendirmede, zirveyi düzenlemeye 1981 yılında başladıklarını söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Katılım finansın bankacılık varlıkları içindeki payını yüzde 15'e taşımayı hedefliyoruz

Medine'de 40 yıl önce yapılan sempozyumun ardından küreselleşme için yeni bir strateji belirlediklerini dile getiren Khalawi, "Zirve lokasyonlarını belirlerken İslam ekonomisinde büyük bir potansiyele sahip olduğuna inandığımız ana iş merkezlerinden seçiyoruz. Bu nedenle 2022'de Londra'da AlBaraka Zirve'mizi başlattık ve şimdi 2024'te gerçekleştirdiğimiz İstanbul bölümüne inşallah her yıl ev sahipliği yapacağız." diye konuştu.

İslami bankacılığın Türkiye'de 1984 yılında başladığını ancak pazar payının yüzde 15 ile düşük olduğunu belirten Khalawi, şöyle devam etti:

"Son birkaç yıl içinde bazı kamu bankalarının kendi katılım bankalarını oluşturmasının ardından yaşanan gelişim, İslami bankacılığın Türkiye'deki pazar payını daha da artıracaktır. Türkiye büyük bir potansiyele sahip. Bu alana talep olduğunu biliyoruz ve inanıyoruz ancak insanlara uygun daha fazla ürün geliştirmemiz gerekiyor."

İslami finansta küresel büyümeye değinen Khalawi, çift haneli büyüme beklentilerinin İslami finans sektörünün geleceğine yönelik potansiyeli yansıttığını ve alanın her zaman konvansiyonel bankacılığın iki katı büyüme göstereceğini söyledi.

Khalawi, İslami finansta büyük hacme sahip ülkeler olan İran ve Suudi Arabistan'ın dışında Endonezya, Pakistan ve Nijerya'ya işaret ederek, bunların yoğun Müslüman nüfusa sahip ülkeler olduğunu dile getirdi. Khalawi, "Bu 3 ülkenin gelecek potansiyeline hala sahip değiliz ya da bu potansiyeli dikkate almıyoruz. Her biri 200 milyondan fazla nüfusa sahip olan bu 3 ülkenin finansal kapsayıcılığını göz önüne alırsak, büyüme rakamlarının daha uzun bir süre boyunca ikiye katlanabileceğini görebiliriz." değerlendirmesinde bulundu.

Açık bankacılık ve yapay zekanın bankacılık sektörü açısından önemine dikkati çeken Khalawi, şunları kaydetti:

"2 yıl önce Medine'deki bir sempozyumumuzda İslami ekonomi perspektifinden dijital ekonomi başlığı altında tartışmıştık. Bu alanda büyük bir potansiyel görüyoruz. Bunun nedenlerinden biri, bugün İslami bankacılık ve finans alanında güçlü kurumlara sahip olmamız ve bu kurumların konvansiyonel bankacılıkla aynı zamanda bu yeni döneme giriyor olmalarıdır. Böylece daha fazla ürün geliştirmek için büyük bir potansiyelin olduğu perakende pazarına çok uygun, daha fazla ürün geliştirmeye hemen başlayabilirler. Genel olarak İslami finansa, hem kar amaçlı hem de kar amaçlı olmayan ürünlere daha fazla potansiyel katacaktır."

Kamel: Zirve İslam ekonomisinin vizyonunun yayılmasına katkı sağlayacak

AlBaraka İslam Ekonomisi Forumu Mütevelli Heyeti Başkanı Şeyh Abdullah Saleh Kamel de Albaraka İslami Finans Zirvesi'nin, İslam ekonomisinin vizyonunun yayılmasına katkı sağlayacağını söyledi.

Zirvenin resmi açılış töreninde konuşan Kamel, AlBaraka Zirvesi’nin İslami yatırım ve finansal araçların İslami ekonomik kurumlar için küresel fırsatları genişletmesine katkı sağlayacağını belirtti.

Zirvenin, İslami ekonomik sistemin temel taşı olarak İslami finansın etik standartlarını ve insanlığa sağladığı daha geniş faydaları vurgulayacağını kaydeden Kamel, küresel ölçekte İslam ekonomisi için hizmet ve ürün pazarlarının gelecekteki görüntüsünün de zirve kapsamında ele alınacağını ifade etti.

Kamel, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın zirvenin gerçekleştirilmesinde önemli katkılar sağladığını ifade ederek, emeği geçen tüm destekleyici kuruluşlara teşekkür etti.

Zirvenin İslam ekonomisinin vizyonunun yayılmasına katkı sağlayacağını dile getiren Kamel, zirvenin adı gibi "bereketli" geçmesini diledi.

Zirve kapsamında gerçekleştiren "Küresel Arenada İslam Ekonomileri: Çağdaş Eğilimler ve Uluslararası Perspektifler" başlıklı panelin moderatörlüğünü Borsa İstanbul Uluslararası İlişkiler Direktörü Mahmut Aydoğmuş yaptı.

Panelde, İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesinden Prof. Dr. Ahmet Şuayb Gündoğdu, "İslami Yatırım Çözümleri ve Araçları: Uyumlu Sermaye Piyasaları ve Sukuk" başlıklı bir sunum gerçekleştirdi.

Endonezya Merkez Bankası Kıdemli Ekonomisti Dr. Ali Sakti de kar amacı gütmeyen İslami kurumların küresel yayılım konusunu ela alırken, zekatı ve zekatın bu anlamda dönüştürücü gücünü ele aldı.

Kral Abdülaziz Üniversitesinden Prof. Dr. Mohd Ma'Sum Billah ise kalkınmanın ve sürdürülebilirliğin genel faydalarını anlattı.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

BBVA, OpenAI ile anlaşma imzaladı

2024-05-22 19:17 - Teknoloji

İrlanda'da Dublin College Üniversitesi öğrencilerinin Filistin'e destek gösterileri sürüyo

2024-05-20 20:42 - Dünya

Kalıtsal hastalık "herediter anjioödem"de gırtlakta şişlik, ölüm riski taşıyor

2024-05-21 14:52 - Sağlık

Başkentte sele kapılan iki kardeş çevredekiler tarafından kurtarıldı

2024-05-24 15:28 - Gündem

Manisa'da üzüm üreticisi asma yaprağı ile ek gelir sağlıyor

2024-05-22 12:17 - Çevre-Hayat

Paris'te 'Türk Mutfağı Haftası'nda Ege Bölgesi'ne özgü yemekler tanıtıldı

2024-05-23 10:12 - Magazin

Milli dağcı Tunç Fındık, Everest Dağı'nın zirvesine tırmandı

2024-05-23 23:58 - Çevre-Hayat

İran Cumhurbaşkanlığı Ofisi Başkanı İsmaili, Reisi’nin helikopter kazasında yaşananları anlattı

2024-05-21 22:12 - Analiz/Röportaj/Dizi/Tefrika

Ankara’da Yozgat Yerköy Beserek Köyü Kırım Tatar Hıdırellez Şenliği düzenlendi

2024-05-20 00:49 - Özel Haber

Edirne'de üniversite öğrencilerinin "Gazze Dayanışma Çadırı"ndaki nöbeti sürüyor

2024-05-21 17:52 - Gündem

İlgili Haberler

Türkiye ile Sırbistan arasındaki ticaret hacminde hedef 5 milyar dolar

12:43 - Ekonomi

Türkiye'nin doğal gaz üretimi Karadeniz keşfiyle bir yılda yüzde 113 arttı

12:08 - Ekonomi

Türkiye'de satılan her 10 otomobilden 7'si ithal

12:03 - Ekonomi

Hava yolları sektöründe e-ticaret hacmi son 5 yılın en yüksek seviyesine çıktı

11:17 - Ekonomi

Emtia piyasasında geçen ay altın, gümüş ve bakırdaki zirveler öne çıktı

11:12 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Peru'da 6 büyüklüğünde deprem meydana geldi

00:57 - Dünya

Almanya'da akademisyenlere inceleme talep eden müsteşar görevden alındı

00:53 - Dünya

EURO 2024'te C Grubu'nda ilk maçlar tamamlandı

00:37 - Spor

İngiltere, genç futbolcusu Bellingham ile güldü

00:17 - Spor

A Milli Futbol Takımı'nda bayramlaşma

00:12 - Spor