?>

Akşehir Gölü'ndeki kuraklığın etkileri alınacak tedbirlerle azaltılabilir

Fıkralara konu olan Afyonkarahisar-Konya sınırları içinde yer alan ve kurumuş görüntüsüyle dikkati çeken Akşehir Gölü'nde, alınacak tedbirlerle kuraklığın etkisinin azaltılabileceği bildirildi

Çevre-Hayat - 3 yıl önce

Konya

Konya Teknik Üniversitesi (KTÜN) Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Uygulamalı Jeoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tahir Nalbantçılar, geçen yıl Konya havzasında etkili olan yıllık ortalamanın üzerindeki yağışlarla yüzlerin bir parça da olsa güldüğünü ancak Akşehir Gölü'nde bugünlerde kuraklık yaşandığını söyledi.

Akşehir Gölü'nün bir önceki yıl tamamen kuruduğuna değinen Nalbantçılar, bugünlerde gölü tekrar incelediklerinde suyunu yeniden kaybettiğini gördüklerini dile getirdi.

Su seviyesinin gölün yaklaşık 1,5 metre altına indiğini, yüzeyde meydana gelebilecek yağışın yer altına sızacağını aktaran Nalbantçılar, yer altında oluşan seviye farkı tamamlanmadan, yer üstünde su birikmesinin söz konusu olmayacağını dile getirdi.

- "Daha önce yapılmış hatalı uygulamaların sonlandırılması gerekiyor"

Nalbantçılar, su birikmesinin kalıcı olmayacağını, "Göl suya kavuştu" denileceğini ancak bunun geçici bir durum olacağını belirterek, şöyle konuştu:

"Akşehir Gölü'nün etrafında son yıllarda ciddi oranda artan sulama kuyusu sayısı göze çarpıyor. Daha önce yapılmış hatalı uygulamaların sonlandırılması gerekiyor.

Arazi incelemelerinde gördüğümüz, 7/24 ve 365 gün esasına dayalı çalışan pompaj kuyuları var. Maalesef güneş enerjisine bağlanmış kuyularla su sürekli çekilmekte ve ihtiyaç olmadığı zamanlarda da güneşi gördükçe pompa çalışmakta, su tüketimi devam etmekte.

Bunların denetlenerek, en azından ihtiyaç kadar suyun çekilmesini sağlamak lazım. Öncelikli olarak gölün etrafında yapılan kontrolsüz su çekiminin sonlandırılması ve bu bağlamda diğer su tüketimlerinin daha dikkatli sürdürülmesi gerekmektedir. Akşehir Gölü bu noktada çok daha fazla öneme sahip."

Ümit ediyoruz ki bir an önce Akşehir Gölü'müzü eski günlerine kavuştururuz"

Gölün birçok noktada sağladığı su beslenimini yıllar içinde kaybettiğini vurgulayan Nalbantçılar, "Akşehir Gölü, bugün can çekişme noktasında bir durumla karşı karşıyadır. İçinde bulunduğumuz iklimsel etkilerle, yağışların gitgide azaldığı bir dönem içindeyiz " ifadesini kullandı.

"Konunun aciliyeti var"

Nalbantçılar, Akşehir Gölü'ne ilişkin değerlendirme çalışmalarının yapılması gerektiğine dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Suyla ilgili tüm birimlerimizle bu gölümüzü kurtarmalı, en azından belli bir yaşam öyküsüne sahip olmasını sağlamalıyız. Bu bağlamda biz jeoloji mühendisleri olarak konunun aciliyeti olduğunu söyleyebiliriz.

Akşehir Gölü'müzün kurtulması hepimiz için bir mutluluk olacaktır. Mevcut durumda da bu işin çok ciddi bir safhada olduğunu, olumsuzluğun devam ettiğini, edeceğini söylemek de mümkün.

Bu bakımdan hassasiyet göstermemiz gerekmekte. Ümit ediyoruz ki bir an önce Akşehir Gölü'müzü eski günlerine kavuştururuz."

Kaynak: AA

.

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Şehit polis memuru Sedat Gezer son yolculuğuna uğurlandı

2022-09-27 16:06 - Gündem

ABD: Erbil'e yönelen İran'a ait bir İHA'yı düşürdük

2022-09-28 22:29 - Dünya

Genç futbolcular sağlık kontrolünde

2022-09-26 12:16 - İnsan&Hayat

Hasta minik kalpler için 7/24 diken üstündeler

2022-09-27 12:04 - Sağlık

Zorlu eğitimi tamamlayan komandolar yemin etti

2022-09-30 14:28 - Gündem

Bakan Dönmez'den Kazakistan'da enerji diplomasisi

2022-09-28 14:22 - Dünya

Çin yuanı, dolar karşısında 14 yılın en düşük seviyesine geriledi

2022-09-28 18:55 - Ekonomi

Babadan oğula miras: Gazilik

2022-09-27 12:45 - Çevre-Hayat

Sakarya'da "can dostlar" Geçici Bakımevi ve Rehabilitasyon Merkezinde emin ellerde

2022-09-27 16:20 - Çevre-Hayat

Huawei, Türkiye'de üretim yapmayı değerlendiriyor

2022-09-29 11:21 - Teknoloji

İlgili Haberler

Kilis'te çiftçilere 737 ton tohum dağıtıldı

16:32 - Çevre-Hayat

Zonguldak'ta açılan kemik iliği nakil merkezi Batı Karadeniz Bölgesi'nin hizmetinde

14:12 - Çevre-Hayat

Diyarbakır'da "ya tutarsa" diye dikilen narenciye ağaçları meyve verdi

13:53 - Çevre-Hayat

Devlet desteğiyle besiciliğe başlayan kadın 250 hayvana ulaştı

13:37 - Çevre-Hayat

Zirvedeki Saveriksa Yaylası'nda besicilerin mesaisi sürüyor

11:17 - Çevre-Hayat

Günün Manşetleri

Kocaeli'de kozmetik fabrikasında çıkan yangında ölü sayısı 7'ye yükseldi

08:23 - Gündem

ABD bazı tarımsal ürünlere gümrük vergisi muafiyeti getirdi

01:57 - Dünya

Bakan Kurum: Yüzyılın Konut Projesi'ne 2 milyon 879 bin geçerli başvuru yapıldı

00:53 - Siyaset

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Deprem bölgemizdeki 350 bininci konutumuzu hak sahiplerine teslim edeceğiz

23:37 - Gündem

TEFAS'ta TL nakit yükümlülük yerine getirme saati uzatıldı

22:52 - Ekonomi