?>

Aksaraylı girişimci kadın aldığı hibe fide desteğiyle tarlasında lavanta yetiştiriyor

Aksaray'da yaşayan Sümeyra Baysal, Tarım ve Orman İl Müdürlüğünden aldığı hibe fide desteğiyle tarlasında lavanta yetiştiriyor.

Çevre-Hayat - 4 yıl önce

Aksaray

İki çocuk annesi 30 yaşındaki Sümeyra Baysal, Hasan Dağı eteklerindeki Deveci mevkisinde bulunan ve su olmadığı için kullanamadıkları 30 dekar tarlasını lavanta bahçesine dönüştürmeye karar verdi.

Tarım ve Orman İl Müdürlüğüne yaptığı başvurunun olumlu sonuçlanması üzerine Baysal, aldığı 5 bin hibe fideyi toprakla buluşturdu.

Baysal, yabani otla mücadele, çapalama ve hasat için de 10 kadın işçiye tarlasında iş imkanı sunuyor.

"Gelirimizin daha da artacağına inanıyoruz"

Baysal, AA muhabirine, 3 yıl önce atıl durumdaki tarlasını değerlendirmek için araştırma yaptığını söyledi.

Az su tükettiği için lavanta ekmeye karar verince hibe desteği almak amacıyla başvuru yaptığını anlatan Baysal, şöyle konuştu:

"Yetkililere sadece hayalimizi anlattık, onlar da sağ olsun proje aşamasından fidelerimizi dikme aşamasına kadar destek oldu. 30 dekar tarlamıza 2,5 yıl önce 5 bin fidemizi diktik. Bu dönemlerde çapa yapılıyor. Haziran sonu temmuz başında hasat dönemi geliyor. Ürünlerimizi buket şekline dönüştürüp, satıyoruz. Tohumlarını da baharatçılara satıyoruz. Geçen yıl 15 bin lira civarında gelirimiz oldu. Bu yıl ve sonraki yıl gelirimizin daha da artacağına inanıyoruz."

"Düğünlerde kese şeklinde, sabun, yağ ve kolonya olarak da satışlarımız olacak"

Baysal, çapa ve hasat döneminde yoğun çalıştıklarını, emeklerinin karşılığını almanın mutluluk verici olduğunu dile getirdi.

Boş tarla kalmaması gerektiğini belirten Baysal, "Kadın çiftçi olarak lavanta bahçesi sayesinde ekonomik özgürlüğümü sağladım. Geçen yıl sadece buket şeklinde sattım. Bu yıl inşallah düğünlerde kese şeklinde, sabun, yağ ve kolonya olarak da satışlarımız olacak. Bahçemize ayrıca arı kovanları koyarak bal elde edeceğiz. İnşallah tüm özelliklerinden yararlanacağız." diye konuştu.

"Kentte 40 çiftçimize lavanta bahçesi kurduk"

Tarım ve Orman İl Müdürü Bülent Saklav ise Tarım ve Orman Bakanlığı ile valiliğin destekleriyle çiftçilerin ürünlerini daha da değerli yapmak adına projeler geliştirdiklerini ifade etti.

Üreticileri alternatif ürünle buluşturmak adına "Aksaray'da Lavanta Kokusu Yayılıyor" projesini hayata geçirdiklerini aktaran Saklav, şunları kaydetti:

"Projemizden yararlanan çiftçilere lavanta fidelerini hibe olarak verdik. Kentte 40 çiftçimize lavanta bahçesi kurduk. Bu bahçelerden etkilenerek bizden teknik destek alıp lavanta bahçesi kuranlar da oldu. Şu anda lavanta bahçesi olarak il genelinde 1000 dekar alanı geçmiş bulunuyoruz. Çiftçilerimizin ürettiği ürüne değer katabilmek, alternatif gelir kaynağı oluşturmak istiyoruz."

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Apple, müzik cihazı iPod üretimini durdurduğunu açıkladı

2022-05-10 22:34 - Medya

Rus Spetsforma şirketi, Türkiye ile işbirliğini artırıyor -Fuad Safarov, Moskova'dan bildiriyor-

2022-05-14 21:52 - Özel Haber

Rize-Artvin Havalimanı daimi hava hudut kapısı ilan edildi

2022-05-11 10:07 - Gündem

Uzmanlara göre Türk dünyası meta evrenini inşa etmekte geç kalmamalı

2022-05-14 23:21 - Teknoloji

Bursa'nın dağ köyünde mangal kömürü ekmek kapısı oldu

2022-05-12 15:20 - Çevre-Hayat

Somali'de cumhurbaşkanlığı seçimi için 39 aday yarışacak

2022-05-11 19:41 - Dünya

Diyarbakır anneleri "Anneler Günü"nde de evlatlarının yolunu gözlüyor

2022-05-08 17:25 - Gündem

Kremlin Sözcüsü Peskov: Azovstal’daki askerler silah bırakırsa fabrikadan çıkabilirler

2022-05-13 15:14 - Dünya

Hentbolda Kadınlar Türkiye Kupası'nı Kastamonu Belediyespor kazandı

2022-05-08 16:46 - Spor

Batı Akdeniz'den Avrupa ülkelerine 407,2 milyon dolarlık ihracat yapıldı

2022-05-10 14:19 - Ekonomi

İlgili Haberler

Gaziantep Doğal Yaşam Parkı, ara tatilde 325 bin kişiyi ağırladı

14:22 - Çevre-Hayat

"Yaşamaz" denilen 465 gramlık Hüma bebek anne kucağına kavuştu

13:43 - Çevre-Hayat

Prematüre doğan Masal Mira 104 günlük mücadeleyle ailesinin kollarına kavuştu

13:33 - Çevre-Hayat

Osmanlı Türkçesiyle konuşan genç, sosyal medyada dil konusunda farkındalık oluşturmaya çalışıyor

13:17 - Çevre-Hayat

Sakarya'daki tabiat parkında iyileşen karga, insanlara yakınlığıyla dikkati çekiyor

13:13 - Çevre-Hayat

Günün Manşetleri

İspanya-Türkiye maçını Alman hakem Felix Zwayer yönetecek

14:27 - Spor

Gıdalarda pestisit kalıntılarının maksimum limitlerine ilişkin esaslar düzenlendi

14:23 - Ekonomi

Şanlıurfa'da tek katlı inşaatın çökmesi sonucu 2 işçi hayatını kaybetti

14:18 - Gündem

"EU-Türkiye Business Summit" etkinliği Brüksel'de yarın gerçekleştirilecek

14:13 - Ekonomi

Türkiye Emekliler Derneği'nden emekliler için seyyanen zam talebi

14:07 - Ekonomi