Aksaray'ın tescilli lezzeti İncelek tatlısı iftar sofralarını süslüyor

Coğrafi işaret belgesiyle geçen yıl tescillenen Aksaray'ın İncelek tatlısı, ramazan ayında iftar sofralarının vazgeçilmezleri arasında yer alıyor.

İslam-Hayat - Safer 1448 - 6 yıl önce

Aksaray

Aksaray mutfağının önemli lezzetlerinden "İncelek tatlısı" ramazanda iftar sofralarının vazgeçilmezleri arasında.
Türk Patent ve Marka Kurumunca geçen yıl coğrafi işaret belgesiyle tescillenen İncelek tatlısı, hafif ve hazırlanışının kolay olması nedeniyle ramazan ayı boyunca iftar sofralarını süslüyor.
Adını yufkaların çok ince açılmasından alan tatlı, kargo ile Türkiye'nin pek çok yerine ve Aksaraylıların yoğun olarak yaşadığı bazı Avrupa ülkelerine de gönderiliyor.
Dere Mahallesinde 7 yıldır gözleme dükkanı işleten 3 çocuk annesi Derya Akay, yaptığı açıklamada, eşi ve çocuklarıyla birlikte hamur işi ürünleri yaptıklarını söyledi.
Yufka, tatlı, erişte, mantı, gözleme gibi hamur işleri yapıp sattıklarını belirten Akay, şunları kaydetti:
"Aksaraylılar olarak ramazan ayı geldiğinde olmazsa olmazımız İncelek tatlısıdır. Muhakkak çıkartıyoruz, müşterilerimizden yoğun talep oluyor. Bizler de yetiştirmeye çalışıyoruz.
Yapılışı tahin, sıvı yağ, yoğurt, yumurta ve unu yoğurup sabahtan hazır ederek üzerini bezliyoruz. Akşam da yufkasını açıyorum. Hamurun dinlenmesi lazım çünkü.
Yufkaları pişirdikten sonra suyla yumuşatıp, tepsiye diziyoruz. Arasına isteğe bağlı ceviz veya fındık koyduktan sonra üzerine de tereyağı döküp fırına veriyoruz. Fırından çıkardıktan sonra şerbetini döküp afiyetle yiyoruz."
Akay, İncelek tatlısını tepsi usulüyle yaptıklarını ayrıca sadece yufkalarını alan insanların da olduğunu ifade etti.
İnsanların bunu kendi evlerinde de yapabildiğini aktaran Akay, "Günlük 8-10 tepsi rahat yapıyoruz. Ayrıca yufkalarına da müşterilerimizden yoğun talep var. Sadece Aksaray'dan değil, ülkemizden ve yurt dışından müşterilerimiz istiyor. Telefonla sipariş alıyoruz, yaptığımız ürünleri kargo ile gönderiyoruz." dedi.
Müşteri Keziban Yılmaz, gözleme dükkanından sürekli alışveriş yaptığını, buradan memnun olduklarını belirterek, "Ablamızın hijyenine, temizliğine ve el lezzetine güveniyoruz. Sürekli müşterisiyim, alıştık artık. İftardan sonra İncelek tatlımızı yiyeceğiz. Ayrıca eşimiz, dostumuz geldiğinde de onlara İncelek tatlısı ikramında bulunuyoruz. Hafif oluyor, susatmıyor" dedi.

Kaynak: AA

.

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Facebook, Hindistan merkezli Jio Platforms'a 5,7 milyar dolar yatırım yaptı

2020-04-22 17:42 - Medya

Yatırım uzmanı Faber: Türkiye dahil gelişen piyasalarda fırsatlar var

2020-04-21 18:41 - Ekonomi

CHP'den '23 Nisan'da Türkiye'de Çocuk Olmak' raporu

2020-04-23 18:37 - Siyaset

Bir ABD savaş gemisinde daha Kovid-19 vakaları tespit edildi

2020-04-24 23:32 - Dünya

Gara'da 8 terörist etkisiz hale getirildi

2020-04-24 14:02 - Gündem

Küresel liderlerden Kovid-19'a karşı 'uluslararası dayanışma' çağrısı

2020-04-25 01:53 - Gündem

Akaryakıtta çifte indirim

2020-04-22 19:44 - Ekonomi

Arap ülkelerinde koronavirüs kaynaklı ölümler ve vaka sayıları artıyor

2020-04-25 04:12 - Dünya

İspanya'da Kovid-19/ koronavirüs salgınında ölenlerin sayısı son 23 bin 190'a çıktı

2020-04-26 15:07 - Dünya

Halkbank'ın destek paketi esnafa 'can suyu' oldu

2020-04-24 15:17 - Ekonomi

İlgili Haberler

Erzurum'da ahilik teşkilatını kuran Ahi Toman Baba'nın kümbeti gün yüzüne çıkarılıyor

14:38 - İslam-Hayat - Safer 1448

Uluslararası İslam, Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Rektörü Görmez'den Şam'daki üniversitelerle işbirliği mesajı

23:08 - İslam-Hayat - Safer 1448

Bosna Hersek'in ilk cumhurbaşkanı merhum Aliya İzetbegoviç, doğumunun 101'inci yılında anılıyor

11:43 - İslam-Hayat - Safer 1448

Fatih'te Osmanlı hazireleri aslına uygun şekilde ihya ediliyor

16:52 - İslam-Hayat - Safer 1448

IGMG'nin "Stajyer İmamlık Programı" ile üniversite öğrencileri Avrupa'daki camilerde görevlendirildi

14:18 - İslam-Hayat - Safer 1448

Günün Manşetleri

Romanya, nükleer santralini kuraklık nedeniyle kapatıyor

15:18 - Dünya

Giresun ve Trabzon için gök gürültülü sağanak uyarısı

15:12 - Gündem

UNRWA: İsrail'in Doğu Kudüs'ün Şuafat Mülteci Kampı'ndaki tesislerimize el koyması an

15:09 - Dünya

TUS ve STS Tıp Doktorluğu 2. Dönem sınav giriş belgeleri erişime açıldı

14:57 - Gündem

Yunanistan'da bir haftada 45 yeni Batı Nil virüsü vakası

14:53 - Dünya