?>

Akkuyu NGS personeli, santral işletmeye girene kadar Rusya'da eğitim alabilecek

Leningrad NGS Genel Müdür Yardımcısı Lavrentiev, "Teknoloji ekipmanları üretimi, bakım ve onarımı ve işletmesiyle ilgili gerekli bilgiyi Akkuyu personeline aktarıyoruz." dedi.

Ekonomi - 3 yıl önce

Sosnovi Bor

Leningrad Nükleer Güç Santrali (NGS) Genel Müdür Yardımcısı Pavel Lavrentiev, Türkiye'nin ilk nükleer enerji santrali projesi Akkuyu NGS'nin çalışanlarının santral işletmeye girene kadar Rusya'da eğitim almaya devam edeceğini bildirdi.

Lavrentiev, Leningrad NGS ziyareti kapsamında basın mensuplarına yaptığı açıklamada, nükleer enerjinin gelişmiş ülkelerin elinde tuttuğu bir güç olduğunu ve bu kapsamda nükleer santrale sahip olacak Türkiye'nin de güçlü bir ülke olacağını düşündüğünü söyledi.

Rusya'nın işletme halindeki en büyük santralinin Leningrad NGS olduğunu ifade eden Lavrentiev, söz konusu santralin Akkuyu NGS ile benzer teknolojiye sahip olduğunu belirtti.

Lavrentiev, nükleer enerjinin sadece elektrik üretiminde kullanılmadığına işaret ederek, Leningrad NGS'nin, bulunduğu şehirdeki insanların içme suyu ve ısınma ihtiyacını karşılamada da önemli rol üstlendiğini dile getirdi.

Nükleer enerji üretiminden sağlık alanında da yararlanıldığına dikkati çeken Lavrentiev, Kovid-19 salgını sürecinde sağlık sorunları nedeniyle tıbbi cihazlara bağlı yaşayanların oksijen ihtiyacının karşılanmasında Leningrad NGS'nin bölge insanına destek olduğunu anlattı.

"Çocuklarım da sektörde görev yapmak istiyor"

Lavrentiev, nükleer santralin Leningrad Bölgesi'ndeki ekolojik yaşama zarar vermediğini belirterek, "Siz şu an bir nükleer santral bölgesindesiniz ve bir atom mühendisiyle konuşuyorsunuz. 50 yıldır burada yaşıyorum ve beni etkileyen bir şey görmedim. İki çocuğum var ve onlar da benim çalıştığım sektörde görev yapmak istiyorlar." dedi.

Santralin bulunduğu bölgeye 16 milyon dolarlık çevre yatırımı ödeneği ayırdıklarını ifade eden Lavrentiev, "Biz evimizi ve bölgemizi seviyoruz. Kullandığımız reaktörler buradaki ekolojik güvenliği destekliyor." diye konuştu.

"300'den fazla Akkuyu çalışanına eğitim verildi"

Lavrentiev, Leningrag NGS'deki eğitmenlerin sahada edindikleri tecrübe ve bilgiyi Akkuyu NGS çalışanlarıyla paylaştığını kaydetti.

2018'den bu yana 300'den fazla Akkuyu çalışanına eğitim verdiklerini söyleyen Lavrentiev, "İşletmeye alınma süreci boyunca Akkuyu NGS personeli burada eğitim almaya devam edecek. Biz aynı zamanda teknoloji ekipmanları üretimi, bakım ve onarımı ve işletmesiyle ilgili gerekli bilgiyi de Akkuyu personeline aktarıyoruz. Bu aslında Rus menşeli nükleer güç santrallerini pazarlarken karşı tarafa sunmuş olduğumuz paketin içinde bulunan bir güvencedir." ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin ilk nükleer güç santrali olacak Akkuyu NGS'ye ilişkin anlaşma, Rusya ile 2010'da imzalanmıştı. Toplam 4 bin 800 megavat kapasiteye sahip ve 4 reaktörden oluşacak santralde, ilk reaktörün 2023'te devreye alınması hedefleniyor.

Akkuyu NGS'de kullanılacak VVER-1200 tipi reaktörler 3+ nesil olarak ifade ediliyor ve santral içinde aktif ve pasif güvenlik sistemlerini birleştirici özelliği bulunuyor.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Ağrı Dağı Milli Parkı'nda sonbahar renkleri hakim oldu

2022-11-24 14:07 - Çevre-Hayat

Afyonkarahisar'ın yüksek kesimlerinde kar yağışı etkili oldu

2022-11-24 20:33 - Gündem

Düzce'de hasar gören bazı ev ve iş yerleri görüntülendi

2022-11-24 13:09 - Gündem

Muğla için kuvvetli yağış uyarısı

2022-11-27 16:03 - Gündem

ABD'nin Virginia eyaletinde süpermarkette düzenlenen saldırıda yaklaşık 10 kişi öldü

2022-11-23 12:10 - Dünya

Çin uzay istasyonuna yeni taykonot ekibini yolladı

2022-11-29 21:23 - Teknoloji

Beyoğlu'ndaki PKK/YPG'nin terör saldırısıyla ilgili kritik isimler deşifre ediliyor

2022-11-29 14:39 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

2'de 2 yapan Brezilya son 16 turuna yükseldi

2022-11-28 21:18 - Spor

NBA'de Cleveland Cavaliers'tan üst üste 4. galibiyet

2022-11-24 11:02 - Spor

Müzisyen Onur Şener cinayetinin iddianamesi kabul edildi

2022-11-23 13:48 - Gündem

İlgili Haberler

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: Bu yıl 1,5 trilyon doların üzerinde ekonomik büyüklük hedefliyoruz

23:58 - Ekonomi

Starbucks, bazı kahve dükkanlarını kapatacak ve çalışanlarını işten çıkaracak

23:28 - Ekonomi

Türkiye ile ABD arasında Stratejik Sivil Nükleer İşbirliği Mutabakat Zaptı imzalandı

22:32 - Ekonomi

Karşıyaka'da işçiler 4'üncü gününde eylemlerini sürdürüyor

18:13 - Ekonomi

Alman Bosch, zorlu otomotiv pazarında maliyetleri düşürmek için 13 bin kişiyi işten çıkaracak

18:03 - Ekonomi

Günün Manşetleri

ABD Başkanı Trump: İsrail'in Batı Şeria'yı ilhak etmesine izin vermeyeceğim

00:18 - Dünya

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: Bu yıl 1,5 trilyon doların üzerinde ekonomik büyüklük hedefliyoruz

23:58 - Ekonomi

Starbucks, bazı kahve dükkanlarını kapatacak ve çalışanlarını işten çıkaracak

23:28 - Ekonomi

Can Holding Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Can gözaltına alındı

23:13 - Gündem

2. Karabağ Savaşı'nda hayatını kaybedenler için Ankara'da anma etkinliği düzenlendi

22:43 - Gündem