?>

Akkuyu NGS'den lisans başvurusu

Akkuyu NGS Lisanslama ve Kamu Kurumları ile İlişkiler Direktörü Tosun, "Akkuyu nükleer santral inşaat lisansı için 3 Mart'ta TAEK'e başvuruda bulunduk. 28 Şubat'ta da EPDK'ya elektrik üretimi için lisans başvurusu yaptık." dedi. - Anadolu Ajansı

Ekonomi - 8 yıl önce

İSTANBUL

Akkuyu Nükleer Güç Santrali (NGS) Lisanslama ve Kamu Kurumları ile İlişkiler Direktörü Kürşad Tosun, Türkiye'nin ilk nükleer güç santrali projesi Akkuyu'nun inşaat lisansı için 3 Mart'ta Türkiye Atom Enerjisi Kurumuna (TAEK) ve elektrik üretim lisansı için de 28 Şubat'ta Enerji Piyasası Düzenleme Kurumuna (EPDK) başvuruda bulunduklarını bildirdi.

Tosun, 4. Uluslararası Nükleer Santraller Zirvesi'ndeki "Rusya Nükleer Deneyimi ve Akkuyu Projesi" başlıklı oturumda, Akkuyu nükleer santraline ilişkin bir sunum yaptı.

Santralin doğu limanıyla ilgili izinleri için başvuruda bulunduklarını ve sürecin devam ettiğini belirten Tosun, "16 farklı lokasyonda radyasyon izleme cihazları kurulacak. Bununla ilgili izin süreci de devam ediyor. İki acil durum yönetim merkezi kurulacak. Saha seçiminde TAEK ve AFAD'la beraber çalışmalar yürütüyoruz. Santraldeki işletme dönemi için binalar ve sosyal tesisler kurulacak. Ekonomik olarak baktığımız zaman stratejik yatırımlarla başvuru süreci en yakın zamanda başalayacak." ifadelerini kullandı.

Tosun, Akkuyu nükleer santralinin Türkiye'de bir ilk olduğunu dile getirerek, EPDK'dan elektrik üretim lisansı alabilmek için gerekli mevzuat değişikliklerine olan ihtiyacın geçen yıl haziranda tamamlandığını söyledi.

Akkuyu için çevresel etki değerlendirmesinin 2014 Aralık'ta alındığını anımsatan Tosun, "Enerji üretim ön lisansını 25 Haziran 2015'te EPDK'dan aldık. Akkuyu nükleer santral inşaat lisansı için 3 Mart'ta TAEK'e başvuruda bulunduk. 28 Şubat'ta da EPDK'ya elektrik üretimi için lisans başvurusu yaptık." dedi.

Akkuyu, dünyanın ilk "Yap-Sahip Ol-İşlet" modelli nükleer projesi

Akkuyu Nükleer AŞ Kalite Kontrolü ve Endüstriyel Güvenlik Direktörü Igor Kogay da Akkuyu'nun dünyanın ilk "Yap-Sahip Ol-İşlet" yapısına sahip nükleer enerji santrali projesi olduğunu kaydederek, santralin dünyanın ilk 3+ nükleer santral örneği olacağını belirtti.

Kogay, sınırlı çalışma izninin alınmasının ardından santral inşaat lisansının da alınacağını dile getirerek, "Tüm bunların gelişimi, belgelerimizin onayına bağlı olarak başlayacak. Bu sene sınırlı çalışma izninin alınmasının ardından 2017'nin son çeyreğinde ilk beton atılacak." diye konuştu.

Türkiye Elektrik Ticaret Taahhüt Anonim Şirketiyle enerji satın alma sözleşmesi görüşmelerinin devam ettiğini bildiren Kogay, mühendislik tasarım çalışmalarının da büyük oranda tamamlandığını söyledi.

Rus Devlet Şirketi Rosatom Merkezi Mesleki Gelişim Enstitüsü (CICE&T) Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Vladimir Artisyuk da Türkiye'nin, nükleer alanda çok büyük bir potansiyele sahip ülke olduğunu ifade ederek, merkezlerinin insan kaynakları gelişimine odaklandığını aktardı.

Artisyuk, insan kaynaklarından satın almaya ve güvenliğe kadar birçok alanda eğitim verdiklerini belirtti.

Muhabir: Hüseyin Erdoğan

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Doğu Afrika'da milyonlarca kişi açlığın pençesinde

2017-03-09 15:27 - Dünya

Terör örgütü PKK'ya şubat ayında da ağır darbe

2017-03-03 15:52 - Gündem

'Kanser, hayallere köstek değil'

2017-03-08 18:32 - Çevre-Hayat

Bursa’da yolcu otobüsü kaza yaptı, çok sayıda yaralı var

2017-03-07 15:07 - Asayiş

Erzurum’da tır ile otomobil çarpıştı: 5 yaralı

2017-03-09 11:42 - Asayiş

CHP'li Cihaner'den HSYK'ya FETÖ şikayeti

2017-03-03 18:02 - Gündem

Türkiye'de Google'a 'rekabet' soruşturması

2017-03-06 16:02 - Teknoloji

Yuvanın camını değiştirtti yargılanmaktan kurtuldu

2017-03-07 16:37 - Çevre-Hayat

'Teröristler Almanya'da at oynatıyor'

2017-03-06 19:27 - Gündem

Hazır beton pompa vinci şarampole devrildi: 1 ölü, 1 yaralı

2017-03-09 13:32 - Asayiş

İlgili Haberler

Trabzonlu balıkçıların tezgahlarını mezgit ve istavrit süslüyor

15:28 - Ekonomi

Emtia piyasaları karışık seyrederken, altın 6 ayın en kötü haftalık performansını kaydetti

13:17 - Ekonomi

Standart dışı far kullanan 26 bin 822 sürücüye ceza kesildi

13:08 - Ekonomi

Yumurta tavuğu yetiştiricisi genç çiftçi üretim kalitesini yapay zekayla artıracak

12:57 - Ekonomi

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek, bir gazetede yer alan hakkındaki iddialara yanıt verdi

12:52 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Fenerbahçe Kulübü Başkanı Ali Koç, olağanüstü seçimli genel kurul kararı aldıklarını açıkladı

16:07 - Spor

Boluspor, 33 yıllık Süper Lig özlemini bitirmek istiyor

16:02 - Spor

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan: Kırımlı kardeşlerimizin her zaman yanlarında olmaya devam edeceğiz

15:43 - Gündem

Erzincan’da sıralı dükkanların çatısında çıkan yangına müdahale ediliyor

15:32 - Gündem

Trabzonlu balıkçıların tezgahlarını mezgit ve istavrit süslüyor

15:28 - Ekonomi