Akıncı’dan KKTC'de Lavrov’a tepki

KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Lavrov’un ara bölgede buluşma çağrısına ilişkin, "Eğer bu şekilde buluşmayı kabul edersek, diğer dışişleri bakanlarının gelme nedenlerini de ortadan kaldırırız, onları sorgulatır hale getiririz....

Dünya - 11 yıl önce

KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Lavrov’un ara bölgede buluşma çağrısına ilişkin, "Eğer bu şekilde buluşmayı kabul edersek, diğer dışişleri bakanlarının gelme nedenlerini de ortadan kaldırırız, onları sorgulatır hale getiririz. Buradaki elçiler niye gelsinler. Onlarla da ara bölgede buluşalım denecek. O zaman makamımızı ara bölgeye mi taşıyacağız?” dedi.

KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile çok yararlı, çok kapsamlı, Kıbrıs’ın geleceğini ilgilendiren çok güzel bir görüşme gerçekleştirdiklerini söyledi. Akıncı, “ABD, Kıbrıs sorununun çözümü konusunda istekliliğini, kararlılığını ve her yönde bize yardımcı olma konusundaki istek ve kararlılığını, her yönüyle bizlere yardımcı olma arzularını bir kez daha teyit etti. Ben bu görüşmeden çok memnun ayrıldım” dedi. KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı, Kıbrıs’a günü birlik ziyaret gerçekleştiren ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile gerçekleştirdiği görüşmeden sonra basına açıklama yaptı. Akıncı, Kerry ile çok yararlı, çok kapsamlı, Kıbrıs’ın geleceğini ilgilendiren güzel bir görüşme gerçekleştirdiklerini söyledi. Kerry’nin, New York’ta söylediklerini burada da teyit ettiğini kaydetti. Cumhurbaşkanı Akıncı, “ABD, Kıbrıs sorununun çözümü konusunda istekliliğini, kararlılığını ve her yönde bize yardımcı olma konusundaki istek ve kararlılığını, her yönüyle bizlere yardımcı olma arzularını bir kez daha teyit etti. Ben bu görüşmeden çok memnun ayrıldım” dedi. Akıncı, ABD gibi önemli bir ülkenin bu dönemde sürecek desteğinin, Doğu Akdeniz’de istikrarı sağlamak bakımından, Türk-Yunan ilişkilerinin, Türk-Avrupa ilişkilerinin ve oluşacak birleşik federal Kıbrıs’ın Türkiye ile ilişkilerinin gelişmesi olsun, her açıdan büyük önem taşıdığını kaydetti. Akıncı, “Her açıdan oldukça yararlı bir görüşme yaptık” dedi.

“ABD’NİN, FİNANSMAN ÇABASINA DA KATKI KOYACAĞI BİR KEZ DAHA TEYİT EDİLDİ”

KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı, bir soru üzerine, ABD’nin çözümün finansmanı konusunda herhangi bir rakamın telaffuz etmediğini, kendilerinin de öyle bir beklentisi olmadığını belirtti. Akıncı, şöyle devam etti: “Ancak gerek New York’ta gerçekleştirdiğimiz temaslarda, gerekse başka vesilelerle görüştüğümüz ABD yetkilileri her zaman bu konuda da yardımcı olacaklarını söylediler. Bugün Dışişleri Bakanı da bunu yeniden söyledi. Ve bunun uluslararası kolektif bir çalışma olacağı konusunda hem fikiriz. Bu sadece bir ülkeden beklenecek bir yardım değildir. Ama ABD’nin finansman çabasına da katkı koyacağı bir kez daha teyit edildi.”

“ÇÖZÜME KATKI YAPMAK İSTEYEN HERKESİN İKİ TARAFI DA DİNLEMESİ LAZIM”

Mustafa Akıncı, bir başka soruyu yanıtında ise, çeşitli ülkelerin Dışişleri Bakanları’nın ziyaretlerinin yararlı olduğunu söyledi. Akıncı, “Kıbrıs’ta bir çözüme katkı yapmak isteyen herkesin Kıbrıs’ın gelecekte siyaseten eşit iki kurucu devlet yapısında yer alacak Kıbrıslı Türk ve Rumları ziyaret edip, dinlemesi son derece gereklidir” dedi.

LAVROV İLE ARA BÖLGEDE GÖRÜŞME

İngiltere ve Almanya Dışişleri Bakanları’nın yanı sıra bugün de ABD Dışişleri Bakanı’nın ziyaret ettiğini kaydeden Akıncı, “Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov ile ne yazık ki görüşme şansımız olmadı. Onunla da görüşebilmeyi arzu ederdim ancak bu tür temaslarda, KKTC’yi tanıma gibi bir beklentimiz yok. Lavrov’a karşı da tavrımız o değildi. Güney Kıbrıs’ta birçok temasta bulunma fırsatı bulan önemli bir dışişleri bakanının bizimle de görüşebilmesini arzu ederdik” şeklinde devam etti. “Ara bölgede Kerry ve Anastasiadis ile gerçekleştireceğimiz gibi bir yemekte buluşmanın hiçbir mahsuru olmazdı” ifadesini kullanın Akıncı, “Ancak buraya gelmeyi uygun bulmadıkları için bu görüşme gerçekleşemedi. Kendi takdirleridir. Umarım bundan sonraki süreçlerde Rusya gibi bir ülkeyle de temasımız sağlanır” dedi.

“MAKAMIMIZI ARA BÖLGEYE Mİ TAŞIYACAĞIZ?”

Akıncı, Lavrov’un ara bölgede buluşma çağrısını anımsatarak, “Eğer bu şekilde buluşmayı kabul edersek, diğer dışişleri bakanlarının gelme nedenlerini de ortadan kaldırırız, onları sorgulatır hale getiririz. Buradaki elçiler niye gelsinler. Onlarla da ara bölgede buluşalım denecek. O zaman makamımızı ara bölgeye mi taşıyacağız?” şeklinde devam etti. Kendine yönelik eleştirilere de değinen Akıncı, “Bu konuda kendi içimizde de birbirimizi eleştiride insan ölçüsünü kaçırıyoruz. Bu olayda da ben bunu gözlemledim. Bazen kendimizin de haklı olabileceğini değerlendirmemiz lazım” dedi. Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, bir başka soru üzerine, “Sayın Lavrov ile ara bölgede görüşmememin, Türkiye ile Rusya arasındaki gerginlikle en ufak bir ilgisi yok. Çünkü süreç, olaydan önce gelişti” dedi.

“SİLAH AMBARGOSUNUN KALKTIĞI ŞEKLİNDEKİ HABER DOĞRU DEĞİLDİR”

Cumhurbaşkanı Akıncı, ABD’nin Güney Kıbrıs’a uyguladığı silah ambargosunu kaldırmasının görüşmede ele alınıp alınmadığına ilişkin soruyu yanıtında, konunun sadece bugün değil, buradaki ABD temsilcileriyle ele alındığını söyledi. Silahlanma yönünde değil, silahtan arınma yönünde hareket etmek gereken bir dönemde ambargonun kalktığı yönündeki haberler üzerine bilgi toplamaya çalıştıklarını kaydeden Akıncı, şöyle devam etti: “Bu akşam da konuyu görüştük. Ambargonun kalktığı şeklindeki haber doğru değildir. Böyle bir karar sözkonusu değildir. Sadece, hazırlanacak bir rapora bağlı olarak kaldırılacağı gündeme gelebilir şeklinde bir durum sözkonusu olabilir. Ancak şu an ambargonun kalktığı şeklinde bir durum sözkonusu değildir. Bu sürece yardımcı olmayacağı açıktır. Dolayısıyla böyle bir gelişmenin olmayacağı kanaatindeyiz.”

“GARANTİLER GÜNDEME GELMEDİ”

Akıncı, bir başka soru üzerine, garantiler konusunun bu toplantıda gündeme gelmediğini söyledi. Garantiler konusunun en son konu olacağı konusunda verilmiş beyanatları hatırlatan Akıncı, Kerry ile Lavrov’un BM Güvenlik Konseyi’ne olası çözümde oluşacak Federal Kıbrıs’ın güvenliğini sağlama önerisinde bulunacağının sorulması üzerine, “Böyle bir konu gündeme gelmedi. En azından bizim toplantımızda” dedi.
Haftanın Öne Çıkanları

Denizli ilk sınavına çıkıyor

2015-11-29 21:58 - Spor

Akıncı’dan KKTC'de Lavrov’a tepki

2015-12-04 01:53 - Dünya

Davutoğlu: Ankara’dan açık bir mesaj vermek istiyorum

2015-11-30 01:03 - Dünya

Eline ilk kez silah aldı, şampiyon oldu

2015-12-02 12:34 - Genel

İşte, gözle görünmeyen kablosuz sinyalleri gösteren "Artırılmış Gerçeklik" uygulaması

2015-11-30 05:27 - Teknoloji

Başbakan yardımcılarının görev dağılımı Resmi Gazete’de

2015-11-28 11:02 - Gündem

Trabzonspor’u ’yoğun bakımdaki hasta’ya benzetti

2015-12-01 12:55 - Spor

Tunceli’de 29 köy yolu ulaşıma kapandı

2015-12-02 13:36 - Genel

İBB Cemal Reşit Rey’den klasik müziğe doyacaksınız

2015-12-02 14:03 - Kültür Sanat

Şüphe üzerine durdurulan araçtan çıktı!

2015-11-30 12:31 - Asayiş

İlgili Haberler

Irak Başbakanı Zeydi: "Uluslararası Koalisyonun Irak'taki görevinin sona ermesi için 30 Ey

19:03 - Dünya

Fransa'da 40 binden fazla kişi içme suyu kesintileriyle karşı karşıya

18:57 - Dünya

Afrika'nın genç nüfusu kıtanın geleceği için hem fırsat hem sınama

18:43 - Dünya

Trump: "ABD Hürmüz Boğazı üzerinde tam kontrole sahip"

17:52 - Dünya

Lübnan ordusu: İsrail'in saldırıları konuşlanmamızı ve güney sakinlerinin geri dönüşünü engelli

17:38 - Dünya

Günün Manşetleri

Irak Başbakanı Zeydi: "Uluslararası Koalisyonun Irak'taki görevinin sona ermesi için 30 Ey

19:03 - Dünya

Fransa'da 40 binden fazla kişi içme suyu kesintileriyle karşı karşıya

18:57 - Dünya

Ahbap Derneğinin banka kasasından 44 milyon lirayla alınan altın yerine ilaç ve kitap çıktı

18:53 - Gündem

Aydın'da çıkan orman yangınına müdahale ediliyor

18:48 - Gündem

Afrika'nın genç nüfusu kıtanın geleceği için hem fırsat hem sınama

18:43 - Dünya