Akıllı dron kutusu KORGAN'ın ilk teslimatı yapıldı

Dronların insan müdahalesi olmadan 7/24 görev yapmasını sağlayan "dron kutusu" olarak da adlandırılan Gelişmiş Çok Amaçlı İHA Platformu KORGAN, ilk kullanıcısına teslim edildi.

Teknoloji - 3 ay önce

İnsansız sistemlerin sahadaki kullanım alanı genişledikçe bu platformların otonom çalışmasını sağlayacak çözümlere yönelik ihtiyaç da artıyor.
Pasifik Teknoloji iştiraki SAVX Teknoloji, geliştirdiği "akıllı dron kutusu" KORGAN ile bu ihtiyaca cevap verirken, yeni versiyonlarla ürün ailesini genişletmeye devam ediyor.
KORGAN-M, ilk olarak savunma sanayisi bünyesinde kullanıma sunuldu. KORGAN-M ve daha küçük versiyonu KORGAN-S için askeri ve sivil ihtiyaçlara yönelik olarak farklı kullanıcılarla teslimatlar sürdürülecek. Sistemlerin ihracatı için de görüşmeler yürütülüyor.
SAVX Teknoloji Kurucusu Abdullah Aktaş, KORGAN üzerinde uzun süredir çalıştıklarını ve ilk versiyonların ardından yeni nesil modelin sahaya çıktığını söyledi.
Ürünün gelişimine ilişkin bilgiler veren Aktaş, şöyle konuştu:
"Başta KORGAN-M dediğimiz ilk versiyonumuz vardı. Şimdi MV-2'yi çıkardık. Sürekli revizyonlarla ürünü iyileştiriyoruz. Bu ürünü sahada herhangi bir yere konuşlandırıyorsunuz, insan ihtiyacını ortadan kaldırıyor. Dron kendisi kutunun içinden kalkıp otomatik olarak görevini icra edip tekrar otonom şekilde kutusuna yerleşiyor ve bir sonraki görev için hazır bekliyor."
Aktaş, KORGAN sisteminin yalnızca dron muhafazası sağlamadığını, aynı zamanda operasyonel görevleri de otomatik hale getirdiğini ifade etti.
Sistemin internet veya özel ağlar üzerinden kontrol edilebildiğini, zaman bazlı görevler gerçekleştirebildiğini anlatan Aktaş, "Örneğin yarın sabah 7'de bir yerde devriye atmasını istediniz. Siz başında olmasanız bile sistemin kendisi kalkıyor, devriyesini gerçekleştiriyor. Videolarını, verilerini kaydediyor. Siz daha sonra tekrar gelip izleyebiliyorsunuz." dedi.
KORGAN-S adı verilen bir başka versiyon üzerinde çalıştıklarını belirten Aktaş, bu modelin hem askeri hem sivil kullanıma yönelik geliştirildiğini paylaştı. Aktaş, "Enerji tesisleri, gaz sahaları ve kritik altyapıların güvenliğini sağlamak için kullanılabilecek bir sistem. Daha küçük, daha pratik ve modüler olarak nitelendiriyoruz." ifadelerini kullandı.
Kamikaze dron çözümü MERKÜT tarafında da önemli gelişmeler yaşandığına dikkati çeken Aktaş, sistemin ilk tanıtımından sonra hem test hem de teslimat süreçlerinde önemli aşamalar kaydedildiğini söyledi. Aktaş, sözlerini şöyle sürdürdü:
"MERKÜT bizim amiral gemimiz diyebileceğimiz ürünümüz. Hem testler, hem yurt içi ve dışı gösterim faaliyetleri hem de seri üretim ve envantere girme sürecini geride bıraktık. İki farklı ülkeye teslimat gerçekleştirdik. Yine MERKÜT ile şu ana kadar 5 farklı ülkede görev yaptık. Aldığımız yeni siparişle birlikte üretim kapasitemizi artırdık, altyapımızı hazırladık, hızlı şekilde üretimlere devam edeceğiz."
Kaynak: AA
dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Din İşleri Yüksek Kurulu, Zilhicce ayı hilalinin 111 gözlem noktasında görüldüğünü açıkladı

2026-05-20 13:02 - İslam-Hayat - Safer 1448

Cirque du Soleil'in renkli dünyası "OVO" ile İstanbul'da sahneye taşınıyor

2026-05-22 11:27 - Kültür Sanat

Ticaret Bakanlığı 4 ayda 170 bin 11 firma ile 21,2 milyon ürünü denetledi

2026-05-21 10:03 - Ekonomi

Botanik bahçeleri, iklim değişikliği karşısında "biyoçeşitliliğin koruyucusu" rolünü üstle

2026-05-24 11:38 - Teknoloji

Türkiye-Rusya ilişkileri ve geleceği -Erdinç Cündübeyoğlu, Moskova'dan yazdı-

2026-05-21 08:59 - En Son Yazılar

Milli Savunma Bakanlığı: Başkomutanımız Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve Milli Mücadele kahramanlarımız

2026-05-19 10:47 - Gündem

Öğretmenlerin iller arası isteğe bağlı yer değiştirme sonuçları açıklandı

2026-05-22 16:12 - Eğitim

Terörün coğrafyası mı olur? -Fuad Safarov, Moskova’dan yazdı-

2026-05-24 07:06 - En Son Yazılar

Mossad’ın uşakları - Bedirhaniler ve Barzaniler -Dr. Muhammet Kemaloğlu yazdı-

2026-05-24 07:44 - En Son Yazılar

Kalp kendine söylediği şeyi yaşar -Arzu Leyal yazdı-

2026-05-23 00:55 - En Son Yazılar

İlgili Haberler

Spotify, yapay zekayla oluşturulan sanatçı profillerini etiketlemeye başlayacak

19:23 - Teknoloji

Nvidia'dan 500 milyar dolarlık yapay zeka sermayesi için finans kuruluşlarıyla işbirliği

08:32 - Teknoloji

Manisa'da geliştirilen yapay zeka destekli makine, ayakkabı üretimini 10 kat artırdı

19:27 - Teknoloji

TEKNOFEST 2026 yarışma takvimi açıklandı

18:02 - Teknoloji

Avustralya'da yapay zeka, kullanıcısını spor dersine kaydetmek için başka birini listeden sildi

17:03 - Teknoloji

Günün Manşetleri

Türkiye, Kolombiya'nın "işgal altındaki Golan Tepeleri'nde İsrail egemenliğini tanıya

00:03 - Gündem

Paris Charles de Gaulle Havalimanı yakınlarındaki bir depoda yangın çıktı

23:58 - Dünya

Yunanistan’ın Pilio Yarımadası ve Girit Adası’nda yangın çıktı

23:18 - Dünya

İsrail ordusu, işgal altındaki Batı Şeria'da 2 beldeyi "kapalı askeri bölge" ilan ett

23:12 - Dünya

Arap ülkeleri, Kolombiya'nın işgal altındaki Golan Tepeleri'nde İsrail egemenliğini tanıya

22:48 - Dünya