?>

Akif'in anıları Çanakkale'de çocukluğunun geçtiği evde yaşatılıyor

İstiklal Marşı'nın şairi Mehmet Akif Ersoy'un Bayramiç ilçesinde çocukluğunda bir dönem ailesiyle oturduğu ve 2016'da yeniden yaptırılarak müzeye dönüştürülen ev, 3 yılda yaklaşık 55 bin kişi tarafından ziyaret edildi.

Kültür Sanat - 6 yıl önce

ÇANAKKALE(AA) - Türk milletinin bağımsızlık mücadelesinin simgesi olan İstiklal Marşı'nın şairi Mehmet Akif Ersoy'un anıları, Çanakkale'nin Bayramiç ilçesinde çocukluğunun bir bölümünün geçtiği evde yaşatılıyor.

Buhara'dan Anadolu'ya gelen bir ailenin kızı olan Emine Şerif Hanım ile medrese hocalarından Kosova doğumlu Mehmet Tahir Efendi'nin çocuğu olarak 1873 yılında dünyaya gelen Mehmet Akif Ersoy, yüzmeyi, güreş yapmayı öğrendiği Bayramiç'te hafızlığa da ilk adımlarını attı. Akif, 11 yaşına kadar ikamet ettiği Bayramiç'ten, Karşıyaka Camisi'nde görev yapan babasının tayininin çıkması nedeniyle ailesi ile İstanbul'a göç etti. Ailenin yaşadığı ev ise Bayramiç Belediyesi tarafından satın alınarak Türkiye'nin ağır sanayi kuruluşlarından İÇDAŞ ile hazırlanan protokol kapsamında 2016'da yeniden inşa edildi. İki katlı bu ev, Akif'in anılarının yaşatılması amacıyla müzeye dönüştürüldü.

Haftanın 7 günü ziyaretçilerini ağırlayan Mehmet Akif Ersoy Evi'nin giriş katında Emine Şerife Hanım'ın masa başında oturduğu anı simgeleyen bal mumu heykeli bulunuyor. Müzenin ikinci katında ise Mehmet Tahir Efendi'nin sedirde oturduğu an ile Mehmet Akif Ersoy'un 11 yaşındaki hali canlandırılıyor. Ayrıca bu kattaki özel odada Akif'in, çalışma masası başında yazdığı yazılarını kontrol edip gazete okumasına ilişkin canlandırma yer alıyor. Nüfus cüzdanının büyük boy basılı halinin bulunduğu masanın diğer köşesinde ise Ersoy'un 1911-1933 yıllarında yayımladığı 7 şiir kitabındaki şiirleri bir araya getiren "Safahat" adlı eseri görülüyor.

Akif'i anlatan yüzlerce kitabın yanı sıra kendisine ait çok sayıda fotoğraf ile ilk kez milletvekili olduğu gün çektirdiği orijinal vesikalık fotoğrafının da yer aldığı müzenin diğer bölümlerinde, ilçede yaşayanların getirdiği çok sayıda antika eşya ziyaretçileri karşılıyor.

Müzenin ilçeye kazandırılmasında emeği geçenlere teşekkür

Bayramiç Belediye Başkanı Mert Uygun, müzenin ilçeye kazandırılmasında emeği geçenlere teşekkür etti.

AK Parti Grup Başkanvekili ve Çanakkale Milletvekili Bülent Turan, Bayramiç'in önceki dönem belediye başkanları ve İÇDAŞ yetkililerinin müzenin oluşumunda büyük emek harcadığını belirten Uygun, "Hepsine ayrı ayrı çok teşekkür ediyorum. Müze yaklaşık 3 yılda 55 bin ziyaretçi aldı. Bu bizim için çok önemli. İlçemizin tanıtımı için çok önemli. Mehmet Akif Ersoy ülkede çok büyük bir değer. Bu değer, hemşehrimiz olduğu için biz hepimiz gururluyuz." dedi.

Uygun, 20-27 Aralık tarihlerinin, bu yıl ilk kez "Mehmet Akif Ersoy Haftası" olarak belirlendiğini hatırlattı.

Haftanın Öne Çıkanları

İstanbul'da rekor uyuşturucu ele geçiren 'KİM' ekibine ödül

2019-12-18 19:19 - Genel

Türkiye'nin Libya Özel Temsilcisi İşler'den Libya için siyasi çözüm vurgusu

2019-12-20 00:37 - Siyaset

Türkiye'de elektrikli araç sayısı 2030 yılında 2,5 milyona ulaşacak

2019-12-23 18:52 - Ekonomi

Karlov suikastının üçüncü yılı

2019-12-18 16:17 - Genel

Libya'dan yabancı savaş uçaklarının Misrata'yı vurmasına kınama

2019-12-20 18:07 - Dünya

KPDK'de gündem sözleşmeliye kadro ve 3600 ek gösterge

2019-12-18 14:47 - Gündem

Doktorun ölümün eşiğinden mutluluğa uzanan hayatı

2019-12-22 16:07 - Çevre-Hayat

Enuygun.com'a çifte ödül

2019-12-18 14:54 - Genel

TDV'den Suriye'de terörden temizlenen bölgelerdeki ihtiyaç sahiplerine yardım

2019-12-18 16:02 - Dünya

İranlı reformistten ABD, İsrail ve Suudi Arabistan'ın rejimi 2021'de yıkacağı iddiası

2019-12-22 20:47 - Dünya

İlgili Haberler

Üstün yetenekli öğrenciler için atıklar çöp değil sanat malzemesi

12:18 - Kültür Sanat

Erzurum'da devlet korumasındaki çocuklar tiyatro ve sanatla buluştu

16:52 - Kültür Sanat

Roma'daki tarihi Trevi Çeşmesi'ne biletli giriş sistemi getirilmesi yeniden gündemde

15:33 - Kültür Sanat

Kahramanmaraş'ta 60 yıllık semerci ustası mesleğini yaşatmaya çalışıyor

13:48 - Kültür Sanat

Ördüğü bebeklerle kimsesiz çocukları mutlu ediyor

13:32 - Kültür Sanat

Günün Manşetleri

Lübnan ordusuna destek amacıyla Şubat 2026'da uluslararası konferans düzenlenecek

18:53 - Dünya

İspanya Başbakanı Sanchez, Palma'da "istenmeyen kişi" ilan edildi

18:47 - Dünya

Ukrayna, AB'den hızla mali destek bekliyor

18:43 - Dünya

Bakan Fidan, BM Kıbrıs Temsilcisi Cuellar ile bir araya geldi

18:38 - Gündem

Brüksel'de AB Liderler Zirvesi'nin yapıldığı sırada çiftçilerden traktörlü protesto

18:33 - Dünya