?>

Akgöl kuş cennetine dönüştü

Van'ın Özalp ilçesinde kuraklık yaşayan Akgöl, son zamanlardaki yağışların ardından aralarında flamingoların da olduğu 45 civarında su kuşu türüne ev sahipliği yapıyor.

Çevre-Hayat - 7 yıl önce

VAN - Özkan Bilgin

Van'ın Özalp ilçesinde dönemsel olarak kuraklık yaşanan Akgöl, son zamanlardaki yağışların ardından 45 civarında su kuşu türüne ev sahipliği yapıyor.

Kış aylarını Kuzey Afrika'da geçirdikten sonra beslenme ve dinlenme amacıyla Van Gölü havzasına gelen, aralarında flamingoların da bulunduğu 45 civarında su kuşu türü, daha önce kuraklık yaşanan ancak son zamanlardaki yağışlar dolayısıyla yeniden hayat bulan Akgöl'e ulaştı.

2 bin 320 rakımda, 407 hektar büyüklüğünde ve renkli katmanlara sahip görüntüsüyle Tuz Gölü'nü andıran göle gelen su kuşları, burada besin ve konaklama imkanı buluyor.

Buradan üreme ve beslenme için İran'daki Urmiye Gölü ve Hazar Gölü kıyılarına gidecek olan kuşlar, kasımdan sonra havaların soğumasıyla yeniden Kuzey Afrika'ya göç edecek.

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (Van YYÜ) Biyoloji Bölümünden Dr. Erkan Azizoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kış aylarını güney yarım küredeki Kuzey Afrika'da geçiren flamingoların, bahar aylarında beslenme ve üreme ihtiyaçları için kuzey yarım küreye geçtiklerini belirtti.

Su kuşlarının ilkbaharın başlangıcıyla Aras Havzası göç rotasını kullandıklarını anlatan Azizoğlu, "Van Gölü Havzası da bu göç rotasına bağlı tali bir göç rotasıdır. Şubatın ilk haftası itibarıyla Kuzey Afrika'dan Van Gölü Havzası'na gelen flamingolar, burada dinlenme molasından sonra çevresinde çamur deryaları bulunan İran'daki Urmiye Gölü ve Hazar Gölü kıyılarına giderler." dedi.

Su kuşlarının tas şeklinde yaptıkları yuvalarında yaklaşık üç aylık üreme döneminin ardından temmuz gibi yeniden Van Gölü Havzası'na döndüklerini anlatan Azizoğlu, şöyle konuştu:

"Van Gölü Havzası'nda uygun üreme alanı bulunmadığı için burayı mola noktası olarak kullanıyorlar. Su kuşlarının en uğrak yerlerinden biri de Akgöl'dür. Akgöl belirli dönemlerde kuruyabiliyor. Ancak bu yıl yağışların da bol olmasından kaynaklı su seviyesi gayet iyi durumda. Şu an çevresinde 5 bine yakın flamingo ve 45'e yakın su kuşu türü bulunmaktadır. Akgöl'de dinlenen kuşlar yeniden Van Gölü ve Erçek Gölü'ne devam ediyorlar. Kasım'a kadar Van Gölü Havzası'nda kalan flamingolar, havaların soğumasıyla yeniden Kuzey Afrika Bölgesi'ne doğru göç ediyorlar."

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Bahçesindeki sümbüllerin adını taşıyan asırlık konak

2018-07-30 16:22 - Kültür Sanat

Meksika'da yolcu uçağı düştü

2018-08-01 05:02 - Dünya

Yeni sistemin ilk YAŞ'ı toplanıyor

2018-07-31 16:20 - Genel

Yamaç paraşütçülerinin yeni gözdesi Adana

2018-07-28 17:19 - Spor

Yeğeni ve eniştesini öldüren şahıs tutuklandı

2018-07-31 03:32 - Asayiş

Bakan Varank yardımcılarıyla ilk toplantısını yaptı

2018-08-01 19:11 - Ekonomi

İki günde sadece bir öğün yemek yiyebiliyorlar

2018-08-02 16:02 - Dünya

Setur, Ümraniye'deki yeni binasına taşındı

2018-08-03 17:29 - Ekonomi

Berlin Futbol Federasyonunun Uyum Sorumlusu Matur: Mesut Özil'in arkasında durulmadı

2018-07-29 15:02 - Genel

Diyarbakır'da 2 terörist etkisiz hale getirildi

2018-07-29 19:05 - Genel

İlgili Haberler

Kano sporcusu nilüferler arasında kano yaparak ilçesini tanıtmak istiyor

16:52 - Çevre-Hayat

Kuzalan Tabiat Parkı kızıl renkteki suyu ve travertenleriyle büyük ilgi görüyor

15:32 - Çevre-Hayat

Antalya'da kayalıklara sıkışan balina yavrusu kurtarıldı

15:12 - Çevre-Hayat

Sarıkamış'ın doğası yaban hayvanlarıyla renklendi

14:07 - Çevre-Hayat

Kuraklığın etkilediği Avlan Gölü'nün mevsimsel değişimi görüntülendi

13:48 - Çevre-Hayat

Günün Manşetleri

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığından "asrın inşa seferberliği" paylaşımı

00:02 - Gündem

Beşiktaş, UEFA Konferans Ligi'nde turu İstanbul'daki rövanşa bıraktı

23:33 - Spor

The Guardian: İsrail ordusunun Gazze'deki saldırılarında öldürdüğü her altı kişiden beşi sivil

23:23 - Dünya

Samsunspor, UEFA Avrupa Ligi play-off turu ilk maçında deplasmanda Panathinaikos'a 2-1 yenildi

23:02 - Spor

İstanbul Başakşehir, UEFA Konferans Ligi'nde turu Romanya'ya bıraktı

22:57 - Spor