?>

Akdeniz'e açılan balıkçıların kullandığı ağlar Hataylı kadınların elinde şekilleniyor

Hatay'ın Dörtyol ilçesinde aldıkları eğitimin ardından balık ağı örmeye başlayan kadınlar, Akdeniz'de avlanan balıkçılar tarafından sıkça tercih edilen ürünleri sayesinde kazanç elde ediyor.

Çevre-Hayat - 2 yıl önce

Hatay

İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğünce başlatılan 21 günlük kursa katılan kadınlar, ilmek ilmek balık ağı örmeyi öğrendi.

Kadınların eğitimin ardından evlerinde ürettiği balıkçı malzemelerinin Akdeniz'de avlanan esnaf tarafından beğenilmesi üzerine İskenderun Deniz Ticaret Odasının desteğiyle 3 yıl önce Özerli Mahallesi'nde "Kadın Balıkçılar Ağ Donatıyor Proje Eğitim Merkezi" açıldı.

Merkezde günde ortalama 5 saat çalışan 20 kişi, sardalya, kalamar, karides, gümüş ve serpme tor ağları örüyor, hasar görmüş ekipmanları işliyor.

Ürünleri, merkeze gelen balıkçılar ile İskenderun ve Adana'daki barınaklara satan kadınlar, aylık ortalama 11 bin lira gelir elde ediyor.

"Müşterilerimiz yaptığımız işten çok memnunlar"

Çalışanlardan 38 yaşındaki Yasemin Yıldız, AA muhabirine, balıkçılık yapan eşine destek olmak için 6 yıl önce evde ağ örmeye başladığını, kursun ardından bu işi mesleğe dönüştürdüğünü söyledi.

Çok sayıda sipariş aldıklarını belirten Yıldız, şöyle konuştu:

"Limanlara, balıkçı barınaklarına giden ürünlerimiz balıkçı ağabeyler tarafından beğenildi. Siparişlere yetişemez oldum. Mahalledeki arkadaşlarıma teklifte bulundum onlar da işi öğrendi. İskenderun ve Adana'dan sipariş almaya başladık. Yerimiz yoktu atölye istiyorduk. Allah razı olsun bize yardımcı oldular. Küçük bir yer istedik ama onlar bize çok güzel merkez yaptılar. Gelen müşterilerimiz yaptığımız işten çok memnunlar. Müşteriler kadın olduğumuzu gördüğünde önce geri çekiliyorlar. Sonra yaptığımız işi gördüklerinde memnun kalıyorlar."

Yıldız, ayda ortalama 30 bin metre ağ ördüklerini, yaz sezonunda karides, kış aylarında ise kalamar, sardalya ve gümüş ağları işlediklerini anlattı.

Merkeze gelemeyen kadınların evde yaptığı üretimle kendilerine destek verdiğini dile getiren Yıldız, fabrika kurmayı hedeflediklerini ifade etti.

Yıldız, atıl ağları yeniden dönüştürdüklerini vurgulayarak, "Her zaman yeni ip, mantar, kurşun kullanmıyoruz. Balıkçıların eski, hasar görmüş ağlarını da yeniden değerlendiriyoruz. Eski ağları fora edip tekrar işleyerek geri dönüşüme kazandırıyoruz." dedi.

Ağ ören 46 yaşındaki Döndü İşler, boş vaktini değerlendirmek için merkeze gelmeye başladığını, kazancıyla 2 kızının çeyizlerini aldığını söyledi.

Dilek Yıldız, elde ettiği geliri iki çocuğunun eğitimi için kullandığını belirterek, "Depremden sonra işlerimizde biraz durgunluk olmuştu. Bu iş sayesinde psikolojik olarak rahatladık." diye konuştu.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Birliğin Gücü: Ulusal Gurur ve Kimliği Teşvik Eden Arap Futbol Takımları

2024-03-05 16:09 - İnsan&Hayat

Türk Turizmi "Kadın Eli" ile yükseliyor

2024-03-07 13:23 - Ekonomi

Yumurta kartonu üretimi yapan 6 teşebbüse uzlaşmayla 55 milyon lira ceza kesildi

2024-03-06 11:08 - Ekonomi

Trabzon Akvaryum'u ziyaretçiler en fazla balıkların beslenme saatlerinde geziyor

2024-03-06 17:02 - Çevre-Hayat

İsrail, gece boyunca Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda çok sayıda Filistinliyi öldürdü

2024-03-09 11:37 - Dünya

Girişimci kadın kurduğu şirketle 9 ülkeye yazılım ihraç ediyor

2024-03-07 16:57 - Çevre-Hayat

"Bu yıl, İsrail'in Filistinli kadınlara yönelik en kanlı yılı"

2024-03-07 17:52 - Dünya

Oyuncu Efe Deprem motosiklet kazasında hayatını kaybetti

2024-03-06 13:43 - Magazin

Cumhuriyet tarihinin ilk kadın generali Özlem Yılmaz'dan kadınlara çağrı

2024-03-07 11:48 - Çevre-Hayat

76 yaşındaki veteran atlet, spor tutkusuyla gençlere örnek oluyor

2024-03-12 11:42 - Çevre-Hayat

İlgili Haberler

Doğuştan göğüs kemiği bulunmayan Eylül bebeğe kıkırdak dokusundan "iman tahtası" yapıldı

13:18 - Çevre-Hayat

Camiye özlü sözler asan imam çocuklar için de oyun alanı yaptı

12:58 - Çevre-Hayat

Artvin'deki Borçka Karagöl Tabiat Parkı sonbahar renklerine büründü

12:17 - Çevre-Hayat

Karabüklü saat tamircisi yarım asırdır saatleri ayarlıyor

10:52 - Çevre-Hayat

Engelsiz yaşam merkezinde eğitim alan özel bireyler, sosyalleşip iş hayatına kapı aralıyor

14:32 - Çevre-Hayat

Günün Manşetleri

Bakan Şimşek'ten özel sektörün finansmana erişimine yönelik paylaşım

13:28 - Ekonomi

Ticaret Bakanı Bolat: Güney Afrika Cumhuriyeti ile karşılıklı ticaretimiz 2 milyar doları aştı

13:23 - Ekonomi

Göztepeli futbolcular başarıya inanıyor

13:17 - Spor

Sağlık çalışanlarının kıyafetlerinde yeni dönem

13:12 - Gündem

İzmir'de bir esnaf, beslediği sahipsiz köpek çocuğu ısırınca para cezasına çarptırıldı

13:08 - Gündem