?>

Akdeniz Üniversitesinden bilim insanları, deprem bölgesindeki enkazlarda çalışma yaptı

Akdeniz Üniversitesinden bilim insanları, Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat'ta yaşanan 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerde yıkılan binalardaki yapısal kusurların belirlenmesi için bölgede saha çalışması gerçekleştirdi.

Gündem - 3 yıl önce

Antalya

Akdeniz Üniversitesinden yapılan açıklamaya göre, Deprem Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Ramazan Özçelik ve araştırma ekibinin "Depremde Yıkılan Binalardaki Yapısal Kusurların Belirlenmesi" Projesi, TÜBİTAK'ın, depremin analizi için "1002-C Doğal Afetler Odaklı Saha Çalışması Çağrısı" kapsamında kabul edildi.

Prof. Dr. Özçelik, İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ferhat Erdal ve araştırma görevlisi Hüseyin Söğüt, ilk olarak depremlerin merkez üssü olan Pazarcık ve Elbistan ilçelerinde saha incelemesi yaptı.

Daha sonra Kahramanmaraş merkez ve Adıyaman'da yıkımın en çok olduğu bölgeleri değerlendiren Özçelik ve ekibi, Hatay ve Gaziantep'in İslahiye ve Nurdağı ilçelerindeki yığma yapılar, yol üzerindeki köprüler ve tarihi yapıların değerlendirilmesi için de gerekli incelemelerde bulundu.

Saha çalışmasında 1998, 2007 ve 2018 Deprem Şartnamesi ile tasarımının yapıldığı ve deprem esnasında yıkılan veya ağır hasar alan yapılardan oluşan hedef yapı stoku belirleyen bilim insanları, yıkıma uğramış betonarme yapılarla farklı taşıyıcı sisteme sahip yapılar, fabrika binaları, GES güneş enerji sistemleri, tarihi yapılar ve çelik yapıları inceledi.

Açıklamada, görüşlerine yer verilen Özçelik, deprem bölgesinde hedef binaların taşıyıcı sistemini, kolon ve kirişlerdeki donatı miktarını öğrendiklerini, yapıların kat sayısı, taşıyıcı sistemi gibi konularla ilgili yapının çevresindeki insanlardan bilgi aldıklarını ifade etti.

Elde ettikleri bilgilerin deprem esnasında yıkılmış binalardaki taşıyıcı sisteme ait genel bilgiler sağlayacağını vurgulayan Özçelik, şunları kaydetti:

"Deprem ülkemizin bir gerçeği ve bunun için tedbirli olmamız şart. Yaptığımız çalışma kapsamında yapıların deprem etkisi altında davranışları ve performans seviyeleri belirlenecek. Yapısal kusurların ve etkilerinin daha doğru belirlenmesine olanak sağlayacak. Çalışmalarımız, yapısal yetersizliklerin belirlenerek gelecek depremlere daha hazırlıklı olmamızda araştırmacılara yol gösterici olacak."

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Sanayicinin konteyner mesaisi devam ediyor

2023-02-28 16:47 - Ekonomi

Jeotermal enerjide her yıl 300 megavatlık artış mümkün

2023-02-24 13:29 - Ekonomi

Yardım çalışmalarına katılan belediye başkanı kendi ilçesinde deprem önlemlerini artıracak

2023-02-24 14:28 - Gündem

Medipol Başakşehir Kulübü'nden "birlik ve beraberlik" mesajı

2023-02-27 13:53 - Spor

7 ülkeye yeni büyükelçi atandı

2023-02-23 10:23 - Gündem

Ziya Şengül son yolculuğuna uğurlandı

2023-02-27 18:23 - Spor

El Salvador'da Amerika kıtasının en büyük hapishanesine 2 bin çete üyesi nakledildi

2023-02-26 08:14 - Dünya

Liseli genç, vagonda kalan depremzedelerin yardımına koşuyor

2023-02-26 14:33 - Çevre-Hayat

Malatya Valiliği: Depremde yıkılan bina sayısı 3 bin 889

2023-02-26 22:14 - Gündem

Adalet Bakanı Bozdağ: Soruşturmalar sonuna kadar devam edecek

2023-02-28 15:11 - Siyaset

İlgili Haberler

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Milli davamız Kıbrıs'ı hiçbir zaman yalnız bırakmayacağız

15:07 - Gündem

İzmir'de trafik denetimleri "kaza analiz birimi"nin raporuyla şekilleniyor

15:02 - Gündem

İletişim Başkanı Duran'dan Adıyaman'da deprem konutlarının anahtar teslim törenine ilişkin

14:57 - Gündem

Zorunlu kış lastiği uygulaması başladı

14:52 - Gündem

Kasım ayı "Sosyal ve Ekonomik Destek" ödemeleri hesaplara yatırıldı

14:32 - Gündem

Günün Manşetleri

İsrail ordusu işgal altındaki Batı Şeria'da 15 Filistinliyi gözaltına aldı

15:22 - Dünya

ABD Başkanı Trump, kendisini eleştiren Cumhuriyetçi Kongre üyesi Greene'e desteğini sonlandırdı

15:18 - Dünya

Arjantin'de sanayi bölgesindeki patlamada 20 kişi yaralandı

15:13 - Dünya

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Milli davamız Kıbrıs'ı hiçbir zaman yalnız bırakmayacağız

15:07 - Gündem

İzmir'de trafik denetimleri "kaza analiz birimi"nin raporuyla şekilleniyor

15:02 - Gündem