?>

Akciğer kanserini yenen hastadan "sigarayı bırakın" çağrısı

Adana'da yakalandığı akciğer kanserini yenen 60 yaşındaki Hacı Çetin, kullananlara sigarayı bırakma çağrısında bulundu.

Çevre-Hayat - 7 saat önce

Adana

Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı (KOAH) olan Çetin'in, geçen yıl rutin kontrol için gittiği hastanede akciğerinde kitle bulunduğu tespit edildi.

????

Teşhisin ardından yapılan detaylı taramalarda Çetin'in hastalığının ileri evrede olduğu belirlendi.

Çetin, tanı konulmasının ardından doktorların önerisiyle yaklaşık 35 yıldan bu yana kullandığı sigarayı bıraktı.

Özel bir hastanede kemoterapinin yanı sıra hedefe yönelik, bağışıklık sistemini kuvvetlendiren immünoterapi tedavisi uygulanan Çetin'in küçülme sağlanan tümörü ameliyatla alındı.

Yaklaşık bir yıllık tedavi sürecinin ardından sağlığına kavuşan Çetin, kullananlara sigarayı bırakma çağrısında bulundu.

"Nefes almak çok güzel bir şey"

Hacı Çetin, son bir yıldır kanser tedavisi nedeniyle büyük sıkıntı yaşadığını söyledi.

Kanser teşhisi konulmasının ardından doktorların kendisine çok düşük yaşama şansı verdiğini ve hemen sigarayı bırakmasını istediğini anlatan Çetin, şöyle konuştu:

"Eşimin, dostumun, ailemin sayesinde ben bu hastalığı çok şükür yendim. Şu anda da iyiyim. Normal günlük hayatıma devam ediyorum. Herkesten Allah razı olsun. Sigaraya ne zaman başladığımı hatırlamıyorum ama bıraktığımı hatırlıyorum Cemal hoca sayesinde. Cemal hoca 'Sigara içeceksen bana gelme, benim bu ameliyatı yapmama, beni yormana gerek yok. Hiçbir şeye yaramaz' dedi. Bıraktım sigarayı, iyi ki de bırakmışım."

Çetin, şu anda kendini çok iyi hissettiğini, nefes darlığı ve öksürük gibi sıkıntılar çekmediğini dile getirdi.

Tedavi öncesinde nefes almakta, günlük basit aktiviteleri bile yapmakta zorlandığını vurgulayan Çetin, "Hastaneye geldiğimde, tanı konduğunda nefes almakta epey güçlük çekiyordum. Evin merdivenlerini dahi çıkamıyordum. Çok şükür şu anda nefes alıyorum. Nefes almanın tadını, zevkini almaya başladım. Nefes almak çok güzel bir şey. Herkese sigarayı bırakmasını tavsiye ederim." diye konuştu.

Erken tanı için tarama önemli

Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Cem Mirili de akciğer kanserinde risk faktörlerinin başında sigara kullanımının geldiğine dikkati çekti.

Kanserde erken tanının önemine değinen Mirili, "50 yaşını geçmiş ve sigara içmiş herkesin düşük doz tomografiyle yılda ya da iki yılda bir mutlaka taranmasında yarar var. Bu taranma yönteminin erken tanıyı artırdığı, hastalığın ölüm riskini azalttığı da kanıtlanmıştır." dedi.

Göğüs Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Cemal Özçelik, ameliyat sonrası Hacı Çetin'in sağlık durumunun iyi olduğunu, üç haftada bir immünoterapi tedavisinin ise devam ettiğini kaydetti.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

ABD'de "K şekilli ekonomi" endişesi yeniden gündemde

2025-11-28 12:03 - Ekonomi

İstanbul Perakendeciler Derneği yıl sonuna kadar kırmızı et ve tereyağı fiyatlarını sabitledi

2025-11-28 00:02 - Ekonomi

Küresel piyasalarda Çin ve Japonya'dan alınan sinyaller risk iştahını törpülüyor

2025-11-28 09:17 - Ekonomi

Türk savunma sanayisi mini İHA'larda yeni sayfa açıyor

2025-11-28 00:12 - Teknoloji

Bakan Tunç'tan, Adli ve İdari Yargı Mazeret ve Müstemir Yetki Kararnameleri'ne ilişkin açıklama

2025-11-28 02:08 - Siyaset

A Milli Basketbol Takımı, 2027 Dünya Kupası Elemeleri'ne galibiyetle başladı

2025-11-27 23:37 - Spor

İstanbul'da otobüs şoförü Öğretmenler Günü'nde yolcusu iki öğretmene çiçek hediye etti

2025-11-28 00:07 - Çevre-Hayat

11. Dünya Helal Zirvesi ve Helal Expo Uluslararası Ticaret Fuarı ikinci gününde devam ediyor

2025-11-27 15:13 - İslam-Hayat - CemâziyelAhir 1447

Kamu Gözetimi Kurumu ve Birleşmiş Milletlerden raporlama standartlarında işbirliği

2025-11-27 15:53 - Ekonomi

UEFA Konferans Ligi'nde 4. hafta maçları tamamlandı

2025-11-28 01:48 - Spor

İlgili Haberler

Yeni bulgular, kedilerin insanlarla ilişkisinin sanılandan daha geç başladığına işaret ediyor

14:53 - Çevre-Hayat

Kadın iç mimar seramikten takı, obje ve duvar dekoru yapma hobisini kazanca dönüştürdü

12:57 - Çevre-Hayat

Kayseri'deki Kapuzbaşı Şelaleleri yılın her günü çağlıyor

12:42 - Çevre-Hayat

Down sendromlu genç çalıştığı fabrikada azmiyle takdir topluyor

12:28 - Çevre-Hayat

Yaşlı ve engelliler için cami duvarına asansör kurdular

12:18 - Çevre-Hayat

Günün Manşetleri

Almanya'dan AB'ye 2035'te içten yanmalı motora getirilecek yasağı hafifletmesi çağrıs

22:23 - Ekonomi

Kocaelispor, sahasında Gençlerbirliği’ni 1-0 yendi

22:18 - Spor

BM, Gazze'de varılan ateşkese rağmen hala silahlı saldırıların hedefi olduğunu bildirdi

22:08 - Dünya

Tel Aviv yönetiminden, Hindistan'daki tüm Bney Menaşe Yahudilerini İsrail'e getirme kararı

22:03 - Dünya

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığından 'KAIROS' isimli gemiye ilişkin açıklama

21:38 - Gündem