?>

Akademisyenler ile öğrenciler Ağrı Dağı'nda yaylacıların yaşamını yerinde araştırıyor

Türkiye'nin farklı üniversitelerinden gelen akademisyenler ile yüksek lisans ve doktora öğrencileri, Ağrı Dağı zirvelerinde çeşitli deneyimlerle yaylacıların yaşamlarını araştırıyor.

Çevre-Hayat - 10 ay önce

Iğdır

Iğdır Üniversitesi Ağrı Dağı Uygulama ve Araştırma Merkezince hazırlanan, TÜBİTAK tarafından desteklenen "Sosyal Bilimlerde Etnografik Yaklaşım Projesi" kapsamında, Türkiye'nin farklı kentlerindeki üniversitelerden akademisyenler ile yüksek lisans ve doktora öğrencileri, Ağrı Dağı'ndaki 2 bin 200 rakımlı Korhan Yaylası'na geldi.

Proje yürütücüsü Iğdır Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Bölgesel Coğrafya Anabilim Dalı Dr. Öğretim Üyesi Adem Yulu'nun öncülüğünde yaylada akademisyen ve öğrenciler, etnografi yönteminin farklı disiplinlerde ne anlama geldiği ve nasıl uygulandığını teorik olarak inceliyor.

Katılımcılar, yaylacıları ziyaret ederek koyun sağımını, kıl çadırda yaşamı, kaymak, peynir üretimini, hayvan bakımını ve buradaki yaşamı alanda vakit geçirerek tecrübe ediyor.

Anadolu Üniversitesinden Prof. Dr. Semra Günay, İstanbul Üniversitesinden Doç. Dr. Oya Topdemir Koçyiğit, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesinden Doç. Dr. Selda Tuncer, Acıbadem Üniversitesinden Doç. Dr. Alper Bilgili ve Iğdır Üniversitesinden Dr. Öğr. üyeleri Adem Yulu ve Mehmet Ali Sevgi ise yayladaki kıl çadırlarda dersler veriyor.

Ekibin bölgedeki araştırmaları ve çalışması sürüyor.

Proje yürütücüsü Dr. Öğretim Üyesi Adem Yulu, AA muhabirine, çalışmaları farklı illerinden gelen yüksek lisans ve doktora öğrencileriyle yürüttüklerini söyledi.

Öğrenim açısından projenin farklı bir çalışma olduğunu dile getiren Yulu, "Ağrı Dağı'nın yaylalarındaki kadim sakinleriyle belli zaman geçirmek için buraya geldik. Türkiye'nin farklı bölgelerinden gelen, alanında uzman akademisyenlerimiz ve öğrencilerin kıl çadırlarda yaşamları tecrübe ederek etnografi inceliklerini uygulamalı görme şansı oluyor." dedi.

Anadolu Üniversitesi Turizm Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Semra Günay ise etnografi yöntemlerinin sosyal bilimler için çok önemli olduğunu belirtti.

Projenin, TÜBİTAK'ın desteğiyle yapılmasının da önemli olduğuna işaret eden Günay, Türkiye'nin her yerinden, çok farklı disiplinlerden öğrencilerin yaylada deneyimsel öğrenimler yaptığını anlattı.

Sahada eğitimin öğrenciler açısından da önemli olduğunu vurgulayan Günay, şöyle konuştu:

"Yaylada yapılan eğitim hem öğrencilerimizin yetiştirilmesi hem de bilimsel araştırmamızın artırılması açısından önemli bir katkıdır. Bu çalışma, kapasitesinin arttırılması, kültürler arası iletişim, etkileşim ve uyum gibi konularda da Türkiye'de politika geliştirmek için bilimsel temel oluşturacak. Bu alanda katkı sağladığımız için çok mutluyuz. Öğrenmenin farklı yöntemleri var. Masa başında, derslikte, sınıf ortamında eğitim veriliyor ama deneyimleyerek, yaşayarak, uygulayarak öğrenme daha kolay, daha zevkli ve daha kalıcı oluyor."

"Bu eğitim benim için çok güzel bir başlangıç oldu"

Harran Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü yüksek lisans öğrencisi Berrin Çoban da katıldığı projeyle ciddi kazanımlar elde ettiğini söyledi.

Hayatında ilk kez böyle bir deneyim yaşadığına dikkati çeken Çoban, "Sosyoloji öğrencisiyim, ileride akademik hayatımdaki araştırmalarımda etnografi yöntemini kullanmak istiyorum. Bu eğitim benim için çok güzel bir başlangıç oldu. Kitaplarda, makalelerde konar göçerlerin hayatını çok okuyoruz fakat buraya gelerek görmek, hissetmek, onlarla sohbet etmek, buranın o havasını ruhumuzda hissetmek çok ayrı bir şey." ifadelerini kullandı.

İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Coğrafya Bölümü yüksek lisans öğrencisi Aybüke Yayla ise dersleri genelde konferans salonlarında aldıklarını ancak yaylada yapılan eğitimin çok farklı olduğunu anlattı.

Yayla, "Yaylacıların yaşamını birebir görmek çok farklı bir duygu. Çünkü oturduğumuz yerden onların çalışmalarına olan bakış açılarını fark edemiyoruz. Burada hocalarımız bize anlatıyor, her şeyi deneyimleyerek empati kurmak çalışmalarımızda bizlere rehberlik ediyor." diye konuştu.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Hindistan ve Bangladeş'te seller nedeniyle 15 kişi öldü

2024-08-22 12:58 - Dünya

Galatasaray, bugün Avrupa'da 317. maçına çıkacak

2024-08-21 10:17 - Spor

Ticaret Bakanlığından kapıdan satışta tüketicilerin cayma hakkını kolaylaştıran düzenleme

2024-08-23 09:47 - Ekonomi

Yerli güneş hücreleri kullanılmadan üretilen güneş panellerine teşvik verilmeyecek

2024-08-25 09:08 - Teknoloji

İsrail’in Lübnan’ın güneyine yönelik hava saldırısında 1 kişi öldü, 1 kişi yaralandı

2024-08-18 14:23 - Dünya

ABD'de başkanlık yarışından çekilen bağımsız aday Kennedy, Trump'a destek verecek

2024-08-23 23:17 - Dünya

İsrail'in Gazze Şeridi'nin farklı kentlerine düzenlediği saldırılarda 24 Filistinli öldü

2024-08-20 04:43 - Dünya

İngiltere İçişleri Bakanlığı, sınır güvenliğini artıracak yeni tedbirleri açıkladı

2024-08-21 18:38 - Dünya

Kur Korumalı Mevduat'ın büyüklüğü toplam mevduatın yüzde 10'unun altına geriledi

2024-08-22 15:48 - Ekonomi

THY Spor Anonim Şirketi kuruldu

2024-08-21 14:37 - Ekonomi

İlgili Haberler

7 Temmuz Dünya Değişim Günü Türkiye'de ve dünyada kutlanacak!

11:33 - Çevre-Hayat

Kapadokya'da "At Güzellik Yarışması" düzenlendi

20:13 - Çevre-Hayat

Konya'da 500 bin metrekare arazinin hasadından elde edilen gelir hayır işlerinde kullanılacak

16:17 - Çevre-Hayat

Denizli'de down sendromlu Gülizar ve Selma'nın gelin olma hayalleri temsili düğünle gerçek

16:13 - Çevre-Hayat

Siirt'te özel bireyler hobi bahçesinde yetiştirdikleri böğürtlenlerin hasadını yaptı

14:18 - Çevre-Hayat

Günün Manşetleri

İsrail ordusu, Yemen'de farklı noktalara hava saldırıları düzenledi

01:07 - Dünya

Hazine 1 tahvil ve 1 hazine bonosu ihalesi düzenleyecek

00:58 - Ekonomi

Dışişleri Bakanı Fidan, Brezilya'da İranlı mevkidaşı Erakçi ile görüştü

23:42 - Dünya

Bolu'nun Göynük ilçesinde çıkan orman yangını kontrol altına alındı

23:38 - Gündem

Çankırı'nın Ilgaz ilçesinde ormanlık alanda çıkan yangın kontrol altına alındı

23:28 - Asayiş