AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Zorlu: Türk dili yegane çimentomuzdur

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Türk Devletleri ile İlişkiler Başkanı Kürşad Zorlu, "Türk dili, 86 milyon yurttaşımızın birliğini, dirliğini ve ortaklığını temsil eden yegane çimentomuzdur" dedi

Siyaset - 3 ay önce

Türk Dil Kurumunca (TDK), Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Konferans Salonu'nda "749. Türk Dil Bayramı ve Yunus Emre'yi Anma Etkinlikleri: Karaman Kızıl Elma Türkçe Ödülleri" programı düzenlendi.
Program, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ile AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Türk Devletleri ile İlişkiler Başkanı Kürşad Zorlu'nun katılımıyla gerçekleştirildi.
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Zorlu, burada yaptığı konuşmada, dilin, milletin hafızası, kültürü ve ortaklığını geçmişten geleceğe taşıyan en önemli payda olduğunu söyledi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "Vatanı önce dil, sonra ordu bekler" sözünü anımsatan Zorlu, "Bugün iki önemli zemin üzerinde Türk dilinin çok önemli bir konumda olduğunu ve geleceğe çok önemli bir ışık saçtığını söyleyebiliriz. Birincisi, Türk dili, 86 milyon yurttaşımızın birliğini, dirliğini ve ortaklığını temsil eden yegane çimentomuzdur Türk dili. Resmi dilimiz Türkçe'nin tartışılması, bir alternatifi olmadığı gibi ona uzanan hiçbir el de Türk milletinin vicdanında kabul görmeyecektir. İkincisi ise Türk dili elbette sadece Türkiye sınırları içerisinde konuşulan bir dil değil. Çünkü Karamanoğlu Mehmet Bey'in yıllar önce ortaya koyduğu bu duruş ve irade böylesine bir birliktelik zemininin güçlenmesine de katkı sağlamıştır." diye konuştu.
Geçen yıl UNESCO Genel Kurulu'nda 15 Aralık'ın Dünya Türk Dili Ailesi Günü ilan edildiğine değinen Zorlu, bugünün seçilmesinin bir anlamı olduğunu, 15 Aralık 1893 tarihinin Orhun Yazıtlarının çözümlendiği ve dilinin Türkçe olduğunun dünyaya duyurulduğu gün olduğunu ifade etti.
15 Aralık'ta Türkiye'de ve Türk dünyasında bir siyasi parti tarafından hazırlanan ilk Türk Dünyası Vizyon Belgesi'nin, Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından kamuoyuna açıklandığını hatırlatan Zorlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bu bizim devletimizin en üst noktada, Cumhurbaşkanımızın net ve salih iradesiyle ortaya konulmuş çok açık bir çağrıdır. İşte yıllar sonra Karamanoğlu Mehmet Bey'in, Orhun Yazıtları'ndan sonra ifade ettiği o önemli veciz söz ve irade beyanı işte o tarih çizgisinin 13. yüzyıldaki vücut bulmuş halidir. Ve çok önemli bir gerçek ve tespittir ki aynı dönemde Anadolu'daki bu uyanışın bir benzeri kadim Türkistan'ın topraklarında, o günün Yesi şehri olan bugün Türkistan adını alan o kutlu şehirden bir kez daha yükselmiştir. Hoca Ahmed Yesevi hikmetlerini Türkçe yazmak suretiyle Türk dilinin kaybolmaya yüz tutmuş o dönemine, o bölgeden yeni bir meşale yakmıştır. Bugün andığımız Yunus Emre de Hoca Ahmet Yesevi'nin yolundan giden onun Alperenlerinden birisidir."
Türk milletinin geleceğe adım adım emin adımlarla ilerlediğinin altını çizen Zorlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yarın Kazakistan'a resmi bir ziyarette bulunacağını ve 15 Mayıs'ta Türkistan'da Türk Devletleri Teşkilatı Devlet Başkanları Gayriresmi Zirvesi'ne katılacağını hatırlattı.
Zorlu, zirvenin ana temasının yapay zeka ve dijital kalkınma olacağına dikkati çekerek, şunları kaydetti:
"Böyle bir dönemde dilimizi bu mecralarda da korumayı başarmalıyız. İcatlarımızı yapmalı ama bunu Türk diliyle kavramsallaştırmalı ve ifade etmeliyiz. Bunun en önemli örneklerinden biri gururla izlediğimiz, Türkiye'nin savunma sanayii konusundaki adımlarının kavramsallaşma düzeyidir. GÖKBEY, AKSUNGUR, Kızıl Elma, AKINCI, KAAN bunların hepsi o tarihsel birikimin bugünkü izlerini taşıyan çok önemli bir duruştur. Hep birlikte Türkçemize sahip çıkalım. Balkanlar'dan Çin Seddi'ne uzanan o büyük coğrafyada tıpkı ulu bir çınarın kollarını taşıyan devletlerimizin ve topluluklarımızın dillerini hep birlikte özümseyelim. İnanıyorum ki böyle bir duruş karşısında bizim karşımızda durabilecek hiçbir güç ve kudret olmayacaktır. Ve büyük Türk dünyası geleceğe doğru emin adımlarla ilerlemeye devam edecektir."
MHP Grup Başkanvekili ve Nevşehir Milletvekili Filiz Kılıç ile Karaman Valisi Hayrettin Çiçek'in de birer konuşma yaptığı programda, ödüller sahiplerine takdim edildi.
Programa, TBMM Milli Savunma Komisyonu Başkanı ve Kayseri Milletvekili Hulusi Akar, Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Başkanı, Büyükelçi Prof. Dr. Derya Örs, Atatürk Kültür Merkezi Başkanı Zeki Eraslan, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.
Kaynak: AA

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Türkiye'nin en yüksek ikinci barajı Deriner, 'halatla atlama' tutkunları için hazır

2026-05-11 16:13 - Çevre-Hayat

İstanbul, Bulgaristan, Arnavutluk ve Makedonya’nın yıllık bütçeleri -Emin Batur yazdı-

2026-05-12 11:01 - En Son Yazılar

AB, Filistin topraklarını gasbeden İsraillilere yönelik yaptırım konusunda anlaşma sağladı

2026-05-11 16:27 - Dünya

İsrail Maliye Bakanı Smotrich, Batı Şeria'da Filistinlilere ait 3 bin ağacı söktüklerini duyurd

2026-05-07 23:08 - Dünya

Filistinli anne İsrail bombardımanında bacaklarını kaybeden küçük oğlu için protez istiyor

2026-05-11 16:17 - Dünya

SosyalFest 2026'nın tanıtım toplantısı İstanbul'da yapıldı

2026-05-08 18:13 - Gündem

Polonya, İsrail askerinin Lübnan'da Meryem Ana heykeline hakaretini kınadı

2026-05-07 22:51 - Dünya

Dışişleri Bakanı Fidan, Doha ziyaretinde Katar Başbakan Yardımcısı Al Sani ile görüştü

2026-05-11 23:03 - Siyaset

Çekya'da, Ankara'daki NATO Zirvesi'ne kimin katılacağı konusundaki anlaşmazlık sürüyo

2026-05-08 20:27 - Dünya

TBMM Başkanı Kurtulmuş: Türk diasporası, Türkiye'nin gücünün artmasıyla da paralel bir şekilde gelişiyor

2026-05-08 19:58 - Siyaset

İlgili Haberler

Yabancı Dijital Konaklama Platformları Kanunu Teklifi TBMM'de

16:28 - Siyaset

Milli Dayanışma ve Toplumsal Bütünleşmenin Güçlendirilmesine Dair Kanun 'rekor' oyla yasalaştı

11:17 - Siyaset

Adalet Bakanı Gürlek, Muhsin Yazıcıoğlu'nun ailesiyle görüştü

17:33 - Siyaset

Siyasilerden, "Milli Dayanışma ve Toplumsal Bütünleşmenin Güçlendirilmesine Dair Kanun Teklifi“ne dair mesajlar

00:03 - Siyaset

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: Sürecin başarıyla tamamlanmasıyla kazanan Türkiye Cumhuriyeti olacak

23:57 - Siyaset

Günün Manşetleri

Yunanistan’ın Pilio Yarımadası ve Girit Adası’nda yangın çıktı

23:18 - Dünya

İsrail ordusu, işgal altındaki Batı Şeria'da 2 beldeyi "kapalı askeri bölge" ilan ett

23:12 - Dünya

Arap ülkeleri, Kolombiya'nın işgal altındaki Golan Tepeleri'nde İsrail egemenliğini tanıya

22:48 - Dünya

BM'den Milli Dayanışma ve Toplumsal Bütünleşmenin Güçlendirilmesine Dair Kanun'a destek aç

22:28 - Dünya

BM, Gazze'de yaşanan su kıtlığına ve hijyen sorununa dikkati çekti

22:22 - Dünya