Ağrı'nın güneşi devlet desteğiyle elektrik enerjisine dönüşüyor

Güneşli gün sayısının fazla olduğu Ağrı'da, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) desteğiyle 44,1 milyon liralık yatırımla 6 bin 700 kilovat (kW) gücünde 8 güneş enerjisi santrali kuruldu.

Çevre-Hayat - 9 ay önce

Ağrı
Kışları çetin ve uzun sürmesine rağmen ülkenin güneşlenme süresi en yüksek illeri arasında bulunan Ağrı, son yıllarda yapılan güneş ve rüzgar enerji santralleriyle ön plana çıkıyor.
TKDK desteğiyle kent merkezinde 4, ilçelerden Patnos'ta 2 ve Doğubayazıt'ta 2 olmak üzere 8 güneş enerjisi santrali kurulumu gerçekleştirildi.
????
44,1 milyon lira yatırım tutarlı 23,2 milyon lira destekle kurulan santrallerden 6 bin 700 kW elektrik gücü bulunuyor. Bu santrallerden biri de il merkezine 20 kilometre uzaklıktaki Organize Sanayi Bölgesi'nde bir firma tarafından 3 ayrı alanda kuruldu.

Bu tesiste toplamda 5 bin 724 güneş panelinden üretilen enerji, elektrik dağıtım şirketine satılıyor.
Firmada elektrik teknikeri olarak görev yapan Şerif Bıçakçı, TKDK'nin sağladığı yüzde 70'lik destek ve KDV muafiyetiyle GES kurduklarını söyledi.
Ağrı'nın GES açısından son yıllarda daha fazla önem kazandığını dile getiren Bıçakçı, kentteki güneşli gün sayısının fazla olduğuna dikkati çekti.
Bıçakçı, "GES sahalarımız 2022 yılında TKDK'nin hibe desteğiyle kuruldu. Toplamda 3 firmamız ile 5 bin 724 güneş panelinden enerji üretmekteyiz. TKDK'den bu 3 yatırım için 12 milyon Türk lirası hibe desteği aldık." dedi.

Santrallerin yüksekte olduğunu ifade eden Bıçakçı, şunları kaydetti:
"Üretim güzel. Kışın panellerin üzerinde kar kalmıyor. Panellerin yerden yüksekliğinin 1 metre 40 santim olmasından dolayı risk engel oluşturmuyor. Üretilen enerjiyi elektrik şirketine verilerek mahsuplaştırılıyor. Başka yerlerde şantiyelerimiz olduğu için burada ürettiğimiz enerjiyi, diğer yerlerde tükettiklerimizle mahsuplaştırma yapıyoruz."
Kaynak: AA
dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Galatasaray-Trabzonspor rekabetinde 141. randevu

2025-10-31 12:38 - Spor

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Merz'e Gazze sorusu Rus medyasında gündem oldu

2025-10-31 17:45 - Özel Haber

İncekaya Kanyonu'nu ziyaret edenler, cam seyir terasından sonbahar manzarası izliyor

2025-11-03 15:57 - Çevre-Hayat

Bakanlar Kurulu değişikliği Cumhurbaşkanının gündeminde mi! -Ömür Çelikdönmez yazdı-

2025-11-04 08:37 - En Son Yazılar

Trump, Nijerya'ya karşı askeri "birçok planı" olduğunu söyledi

2025-11-03 03:58 - Dünya

Türkiye sürdürülebilir lojistik ağlarla dış ticarette gücünü pekiştirecek

2025-11-03 11:53 - Ekonomi

NYT: Trump yönetimi, Venezuela'ya muhtemel saldırı için seçenek ve riskleri değerlendiriyor

2025-11-05 10:23 - Medya

Türkiye'nin ham çelik üretimi 9 ayda yüzde 0,6 artışla 28,1 milyon tona çıktı

2025-11-01 11:13 - Ekonomi

Genç milli halterciler Avrupa'nın zirvesinde

2025-11-05 10:57 - Spor

Türk kahvesi, Türkiye'nin AB'de tescil edilen ilk "geleneksel ürün adı" oldu

2025-11-05 11:12 - Ekonomi

İlgili Haberler

Gökyüzü meraklıları Perseid meteor yağmurunu izledi

22:53 - Çevre-Hayat

Avrupa'da güneş tutulması büyük ilgiyle izlendi

22:43 - Çevre-Hayat

Camiboğazı Yaylası sisli manzarasıyla ziyaretçilerini ağırlıyor

11:07 - Çevre-Hayat

Ölüdeniz Avrupa'nın en değerli 4. plajı seçildi

16:14 - Çevre-Hayat

Avrupa yeni sıcak hava dalgasına hazırlanıyor

22:08 - Çevre-Hayat

Günün Manşetleri

Enflasyonla mücadelenin desteklenmesi için motorine kademeli ÖTV uygulanacak

00:27 - Ekonomi

Kolombiya'da 7,4 büyüklüğündeki depremde ölenlerin sayısı 239'a çıktı

00:23 - Dünya

İsrail ordusu, Filistin topraklarını gasbeden İsraillilerin kuşattığı Kusra beldesine piyade taburu

00:17 - Dünya

Paris Saint-Germain UEFA Süper Kupa'nın sahibi oldu

00:02 - Spor

Dışişleri Bakanı Fidan Türkiye'nin Libya'daki yapıcı rolünü sürdüreceğini belirtti

23:58 - Siyaset