?>

Afrikalı basın mensupları AA ve TRT'nin haberlerini yakından takip ediyor

Türkiye-Afrika Medya Zirvesi'ne katılan Afrikalı basın mensupları, TRT ve Anadolu Ajansının (AA) yayınladığı haberleri yakından takip ettiklerini söyledi

Medya - 3 yıl önce

İstanbul

İletişim Başkanlığınca düzenlenen zirveye 45 Afrika ülkesinden 80 medya mensubu, diplomat, akademisyen, özel sektör ve sivil toplum kuruluşlarından temsilciler katıldı.

Zirvede, Türk ve Afrikalı medya mensupları arasında iş birliğinin güçlendirilmesi, tecrübe paylaşımına gidilmesi ve ortaklık perspektifin geliştirilmesi amaçlandı.

Türkiye'nin Afrika ülkeleriyle ilişkileri ve zirveyle ilgili AA muhabirine açıklama yapan Somali Ulusal Haber Ajansı (SONNA) Direktörü İsmail Muhtar Ömer, "Bizim haber ajansımız, AA ve TRT ile iş birliği içinde. Biz sadece Somali ile ilgili değil tüm dünya ile ilgili haberleri AA'dan alıyoruz." diye konuştu.

Türkiye'nin krizlerle boğuşan Somali'ye gelen ilk ülke olduğuna ve bu adımın Somaliler için çok değerli olduğuna değinen Ömer, Afrikalı medya mensupları olarak AA ve TRT haberlerini yakından takip ettiklerini belirtti.

Ömer, zirveye Afrika'nın birçok ülkesinden medya mensuplarının katıldığına dikkati çekerek "Zirvede sadece Somalili gazeteciler ile Türk gazeteciler değil, Afrikalı gazeteciler de birbiriyle tanışma fırsatı buldu. Mesela ben Nijeryalı bir gazeteci ile tanıştım ve bağlantı kurdum, fikir alışverişinde bulunduk." dedi.

"AA ve TRT önemli bir haber akışı sağlıyor"

Zirve boyunca Türkiye'den ve Afrika'nın farklı ülkelerinden medya mensupları, tecrübe ve fikir alışverişinde bulundu.

Tanzanya Daily News gazetesinden Abdullah Adinani Myusa, Türkiye-Afrika Medya Zirvesi'nin, sadece medya alanında değil siyasi alandaki ilişkilerin geliştirilmesi açısından da çok önemli olduğuna değindi.

Myusa, "Bu zirveye davet edildiğim için teşekkür ederim. AA ve TRT önemli bir haber akışı sağlıyor. Türkiye'nin Afrika açılımında hazırlanan bu haberler önemli katkı sağlıyor." dedi.

Türkiye'ye ilk kez geldiğini belirten Myusa, ülkeyi yakından görmek istediğini ve zirveye davet edildiği için mutlu olduğunu dile getirdi.

Gineli gazeteci İbrahim Kamara da zirvede Türkiye ve Afrika ile ilgili önemli bilgiler aldığını söyledi.

Kamara, "Bu zirve önemli çünkü Afrika'da çok güzel şeyler var ancak gazeteciler bunları paylaşmıyor ve kötü olayları paylaşıyor. Bu açıdan Türk medyasının Afrika'daki çalışmaları çok önemli." ifadelerini kullandı.

Afrika ülkelerinin bazı açılardan çok güçlü olmasa da yeraltı ve yerüstü zenginlikleri olduğuna değinen Makara, ülkesinde altın, boksit ve elmas gibi değerli kaynakların olduğunun ancak bunların çok fazla tanıtılmadığının altını çizdi.

Kamara, "Bu zirve Türkiye'nin Afrika ülkeleriyle ilişkilerinin ilerletilmesi sürecinde önemli bir adım. Birbirimizi tanımalıyız, Türkiye ekonomik olarak büyük bir ülke ve Afrika kıtası değerli şeylere sahip. Bu zirve bu alandaki ilişkilerimizin geliştirilmesinde önemli bir adım olabilir." dedi.

Nijerya ile medya alanında iş birliği adımı

Zirvenin birinci gününde medya alanında iş birliğinin geliştirilmesi amacıyla Nijerya Haber Ajansı (NAN) ile AA arasında iş birliği anlaşması imzalandı.

NAN Genel Müdürü Buki Ponle, AA ile iş birliği anlaşması imzaladıklarını ve bunun iki ülke ilişkilerinin geliştirilmesinde önemli bir adım olduğunu belirtti.

Ponle, "İmzalanan anlaşma güzel bir gelişme çünkü bu adımla sadece iki ülke haber ajansları arasında değil Nijerya ve Türkiye arasındaki ilişkileri de geliştiriyoruz. İlişkilerimiz yavaş yavaş her gün gelişiyor. Biz ortak problemlere ve amaçlara sahibiz." diye konuştu.

Doğru bilgiye erişim ve vatandaşların bilgilendirilmesinin önemli olduğunu belirten Ponle, "Halklarımızı bilgilendirmek zorundayız aksi halde bilgiler manipüle edilebilir. Bu nedenle Anadolu Ajansı ve Nijerya Haber Ajansı ortak çalışma kararı aldı ve iş birliği için anlaşma imzaladı. Ayrıca bu zirve gerçekleştirildi." ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Oxfam: Kovid-19 salgını her 30 saatte bir yeni milyarder yarattı

2022-05-24 15:32 - Ekonomi

Çaykur Rizespor yoluna Bülent Korkmaz ile devam edecek

2022-05-21 13:53 - Spor

Akşener’in Abdülhamit düşmanlığı! -Selim Çoraklı yazdı-

2022-05-25 07:14 - En Son Yazılar

Antalya'da deniz kaplumbağalarının üreme yuvası kafesle korumaya alındı

2022-05-26 14:35 - Çevre-Hayat

Katar'da Türk şirketlerin de katıldığı sivil savunma fuarı 'Milipol Qatar' başladı

2022-05-24 18:48 - Ekonomi

Quad liderleri Ukrayna'daki durumdan endişe duyuyor

2022-05-24 10:34 - Dünya

Türkiye, Tacikistan'daki gelişmelerinden endişeli

2022-05-21 13:24 - Gündem

Elazığlı çocuklar evlerindeki atık malzemeleri hayallerindeki oyuncaklara dönüştürdü

2022-05-26 13:34 - Çevre-Hayat

Finansal İstikrar Komitesi toplantısı Bakan Nebati başkanlığında yapıldı

2022-05-21 22:21 - Ekonomi

Diyarbakır'da kırsaldaki çocuklara off-road heyecanı yaşattılar

2022-05-20 13:06 - Çevre-Hayat

İlgili Haberler

The Guardian gazetesi: Gazze'ye saldırılarda kullanılan bombaların parçaları Avrupa'dan tedarik ediliyor

15:26 - Medya

Rusya'da bazı milletvekilleri 'WhatsApp engellensin' çağrısı yaptı

12:52 - Medya

Netflix'in geliri ikinci çeyrekte yaklaşık yüzde 16 arttı

01:38 - Medya

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığından 15 Temmuz'a özel medya programı

17:13 - Medya

Bulgaristan Haber Ajansı'nın Ankara'daki yeni temsilcisi Ayşe Sali görevi devraldı

01:27 - Medya

Günün Manşetleri

Trump, Epstein dosyalarıyla ilgili Büyük Jüri ifadelerinin yayınlanmasını istedi

17:52 - Dünya

Cumhurbaşkanı Erdoğan, sporcular ve gençlerle bir araya geldi

17:43 - Gündem

DMM, Türkiye'nin Suriye'deki Dürzi topluluğu hedef aldığı yönündeki iddiaları yalanladı:

16:47 - Gündem

İzmir'de doğal gaz borusunda meydana gelen patlama trafiği aksatıyor

16:42 - Gündem

Eski CHP Genel Başkanı Altan Öymen hayatını kaybetti

15:22 - Siyaset