?>

Afrika savanaları değil Mustafakemalpaşa

Bursa'nın Mustafakemalpaşa ilçesinde sıcak yaz aylarında serinlemek için çaya giren mandalar, Afrika savanalarındaki bufalo sürülerini andırıyor.

Çevre-Hayat - 1 yıl önce

Bursa

Mustafakemalpaşa Çayı'nın Uluabat Gölü'ne döküldüğü havzada bulunan kırsal Karaoğlan Mahallesi'nde yüzyıllardır manda yetiştiriliyor.

Meralarda beslenen mandaların günlük sağılanlarına çayın etrafında çobanlar tarafından bakılıyor. Erkek ve büyüme aşamasındaki hayvanlar ise göl kıyısındaki meralarda ilkbahardan sonbahara kadar otlatılıyor.

Besin içeriği ve kalitesiyle tercih edilen manda eti, sütü ve yoğurdu, Karaoğlan'dan yurdun dört bir yanına gönderiliyor.

Mustafakemalpaşa Çayı bölgesindeki meralarda otlayan mandalar, sıcak yaz günlerinde sulak alanlara girerek serinliyor.

Mandaların sürü halinde suya girip, Afrika savanalarındaki (tropikal iklim bölgesine özgü bitki örtüsü, Ekvator kuşağındaki otsu bitkilerle kaplı çayırlar) bufalo sürülerini andırdığı anlar, dronla kaydedildi.

"Su olmasa manda olmaz"

Karaoğlan sakinlerinden 60 yaşındaki Mehmet Kızıl, AA muhabirine, mandacılığı gelecek kuşaklara aktarmak için uğraştıklarını söyledi.

Köyde 3'üncü, 5'inci kuşak mandacılık yapan ailelerin bulunduğunu belirten Kızıl, mandacılığı milli servet olarak gördüğünü dile getirdi.

Mahallenin etrafından geçen akarsuların mandacılığı kolaylaştırdığını vurgulayan Kızıl, şunları söyledi:

"Anadolu mandacılığını devam ettirmeye uğraşıyoruz. Mustafakemalpaşa Çayı'nın Uluabat Gölü'ne döküldüğü noktalar bizim için çok büyük bir avantaj. Mandalar burada yatar, kendini serinletir. Meradan suya koştuğu zaman Afrika'daki aslanların kovaladığı bufalo sürüsüne benzer. Burada belgesellerde izlediğimiz Afrika'yı görmüş gibi oluruz. Manda zaten su sığırıdır. Su olmasa manda olmaz. Mandanın olduğu yerde su vardır. İkisi birbirini tamamlar."

59 yaşındaki Hüseyin Kırmızı ise dedesinden bu yana üç kuşaktır mandacılıkla uğraştıklarını, kendilerine miras kalan mesleği sürdürmeye çalıştıklarını ifade etti.

"Kolay bir iş olan mandacılıkta hayvanın meraya gitmesinin yeterli olduğunu" belirten Kırmızı, "Diğer hayvanlara benzemiyor. Nesli artık tükeniyor. Bizim köyümüzde bile sayıları azaldı." dedi.

Başka bir işte çalışan oğlunun da manda yetiştiriciliğine meraklı olduğunu, emekliye ayrıldıktan sonra yapabileceğini dile getiren Kırmızı, mandacılığı yaşatmaya gayret ettiklerini sözlerine ekledi.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Japon para birimi yen, dolar karşısında 7 ayın en yüksek seviyesine yükseldi

2024-08-05 15:22 - Ekonomi

Ticaret borsalarında 11 ayda 396 bin tonu aşkın fındık işlem gördü

2024-08-07 15:57 - Ekonomi

BM Genel Sekreteri Guterres, Bangladeş'te taraflara itidal çağrısında bulundu

2024-08-06 22:23 - Dünya

Heniyye'nin naaşı cuma günü defnedilmek üzere Katar'a getirildi

2024-08-01 22:02 - Dünya

İstanbul'da her 10 kişiden biri güne börek yiyerek başlıyor

2024-08-02 11:48 - Çevre-Hayat

BM, İngiltere'deki aşırı sağcıların camilere ve göçmenlere yönelik saldırılarından endişeli

2024-08-06 13:28 - Dünya

Türkiye, Lübnan'daki vatandaşlarına seyahat uyarısı yaptı

2024-08-04 23:18 - Gündem

Depremde atölyesi yıkılan saz ustası, evinin bahçesindeki atölyede üretimini sürdürüyor

2024-08-05 13:22 - Çevre-Hayat

Nijerya'da hayat pahalılığına karşı düzenlenen protestolarda 17 kişi öldü

2024-08-02 11:53 - Dünya

Venezuela Devlet Başkanı Maduro, şiddet olaylarında 2 askerin öldüğünü duyurdu

2024-08-03 08:23 - Dünya

İlgili Haberler

Eruh'un Çinli doktoru Yuan hastaların hizmetinde

17:18 - Çevre-Hayat

Yalova'da termal tesisler kış sezonuna yüzde 80 dolulukla giriyor

16:38 - Çevre-Hayat

Canik Ekoturizm Alanı ve Doğa Yürüyüş Parkuru doğaseverleri ağırlıyor

16:22 - Çevre-Hayat

İncekaya Kanyonu'nu ziyaret edenler, cam seyir terasından sonbahar manzarası izliyor

15:57 - Çevre-Hayat

Karabük'te ana sınıfı öğrencileri lösemi hastaları için gökyüzüne balon bıraktı

15:02 - Çevre-Hayat

Günün Manşetleri

Hakim ve savcıların görevde yükselme kararları Resmi Gazete'de

01:43 - Gündem

İtalya, Rusya Dışişleri Sözcüsü Zaharova'ya tepki olarak Rus Büyükelçisi'ni Bakanlığa çağı

00:48 - Dünya

Roma'da Orta Çağ'dan kalma kulenin bir kısmı restorasyon sırasında çöktü

00:38 - Dünya

Sudan Doktorlar Ağı: HDK'nin Kuzey Darfur’daki çocuk hastanesini bombalaması sonucu 7 kişi öldü

00:18 - Dünya

Galatasaray'ın Nijeryalı yıldızı Osimhen, UEFA'ya konuştu

22:52 - Spor