?>

Afrika’da seçimler: Barışçıl demokrasi ve sivil irade

Senegal, Güney Afrika Cumhuriyeti, Gana, Komorlar, Ruanda, Cezayir, Tunus ve Mozambik gibi birçok Afrika ülkesi, 2024 yılında seçime şahit olurken uzmanlar kıtada barışçıl demokrasilerin artmasını umut verici olarak görüyor

Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor - 4 ay önce

İstanbul

İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Bizim Afrika Platformu Koordinatörü Faruk Mintoiba ve Afrika Koordinasyon ve Eğitim Merkezi Araştırmacısı Moussa Hissein Moussa ile 2024 Afrika seçimlerini ve Afrika'nın demokrasi yolculuğunu konuştuk.

Moussa, Afrika'da 2024'te 17 ülkede seçim yapıldığına dikkati çekerek, "Eğer yerel seçim, milletvekilleri seçimleriyle birlikte bakarsak 30 civarı seçimin yapıldığı bir yıldan bahsediyoruz. Bu çok çok önemli Afrika'da. Çünkü Afrika'da değişimler genellikle demokratik yolla veya seçimler yoluyla olmuyor. Ancak bu seneyi ayrı bir sene olarak görüyoruz." dedi.

Seçimler yoluyla halkın kendi isteklerini ifade ettiği bir ortam sunulduğunu aktaran Moussa, "Aynı zamanda demokratikleşme sürecinde gerek barış sürecinde gerek çok partili sürecinde çok önemli bir ilerleme kaydedildiğini rahatlıkla söyleyebiliriz." diye konuştu.

Demokratikleşme sürecinin hem olumlu hem de olumsuz yanları olduğuna vurgu yapan Moussa, "Yani seçimler çok adil ve şeffaf bir şekilde olmadığında 'seçimsiz bir seçim' olarak sonuçlanabiliyor çünkü halkın isteği ve iradesi tam olarak tamamlanmıyor, sonuçlar gerçeği göstermiyor veya farklı sonuçlarla karşı karşıya kalınabiliyor." açıklamasında bulundu.

Moussa, Senegal'deki seçimleri örnek göstererek, bir önceki seçimlerde yüzde 19 oy alan bir partinin son seçimlerde halkın iradesiyle iktidara geldiğini, halkın isteğinin böylece gerçekleşmiş olduğunu söyledi.

Kıtada daha önceki değişimlerin çoğunun seçimle olmadığını belirten Moussa, şunları kaydetti:

"Değişimlerin çoğunlukla askeri araçlarla olduğunu veya bir karmaşanın sonucunda farklı şekillerde olduğunu görüyorduk ve bu bir nevi bir umutsuzluk doğurdu kıtada. Ancak 2024, yani bu seçimler değişimin ilerlemenin mümkün olabileceği umudunu doğurmuş insanlarda özellikle gençlerde. Daha barışçıl ve demokratik yöntemlerle herkesin istediğini söylediği, istediğini seçtiği yani değişimin ve ilerlemenin olduğu bir demokratik sistemin mümkün olabileceğini görebildik."

Moussa, medyanın da demokratikleşme sürecinde çok önemli bir faktör olduğunu vurgulayarak, "Seçimlerin şeffaf olabilmesi için ve adil olabilmesi için de medyanın çok önemli bir rolü var." ifadelerini kullandı.

​​​​Bizim Afrika Platformu Koordinatörü Faruk Mintoiba

Mintoiba ise seçimlerle alakalı söylenebilecek en doğru şeyin, nasıl gerçekleştiğine bakmaksızın demokratik sürece bir katkı sağlaması olduğunu aktararak, "Şimdi oturup Afrika'da bu kadar seçim olmuş diyorsak en azından bir şey hakkında hem fikiriz. İnsanların kimler tarafından yönetileceklerini seçebilmeleri için kendilerine bir şans verilmiştir. Bu nedenle bu süreçte Afrika'da demokratikleşme adına sürekli iyi bir şey olduğunu söyleyebiliriz." değerlendirmesini yaptı.

Seçimle değişimin olmasının çok güzel bir gelişme olduğunu aktaran Mintoiba, "Kendinize demokrasi diyorsanız yapabileceğiniz en ufak şey ülkenizde seçimlerin olmasıdır." dedi.

Mintoiba, buna rağmen seçimlerin adil olmasını sağlamak gerektiğinin altını çizerek, "Kurumların tamamen bağımsız olmalarını sağlayabilirsek gerçekten şeffaf ve adil seçimlerin olabileceği bir ortam sağlamış olacağız." diye konuştu.

Halkın seçimlere katılımını sağlamanın çok önemli olduğuna dikkati çeken Mintoiba, "Bir seçim oldu ve bir cumhurbaşkanı ya da bir milletvekili seçildi diyelim. Bu halka, kendilerini kim yöneteceği konusunda bir söz hakkı vermiş sayılır mı? Çok da sayılmaz diyebilirim. Çünkü diyelim ki 30 milyonluk bir ülkede sandığa giden 5 milyon kişi varsa bu insanlar gerçekten bütün halkı temsil ediyor mu?" ifadelerini kullandı.

Mintoiba, halkın demokratik kurumlara güvenmesini sağlayarak seçimlere katılımın artırılabileceğini ve şeffaf ortamların oluşturulmasının da buna katkı sağlayacağını söyledi.

Kaynak: AA

.

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Güney Kore'de görevden uzaklaştırılan Yoon ikinci defa ifadeye çağrıldı

2024-12-16 10:22 - Dünya

Güney Kore'de sıkıyönetim soruşturmasında gözaltına alınan emniyet müdürleri tutuklandı

2024-12-14 06:58 - Dünya

Kars Barajı'nın yüzeyi soğukların etkisiyle buz tuttu

2024-12-16 10:58 - Çevre-Hayat

Türkiye Girişimci Buluşması 17-18 Aralık'ta İstanbul'da yapılacak

2024-12-12 14:53 - Ekonomi

Süper Lig'de 16. haftanın perdesi açılıyor

2024-12-12 10:02 - Spor

Sağlık Bakanlığı ve DSÖ, 28 ülkenin katılımıyla İstanbul'da deprem konferansı düzenleyecek

2024-12-16 11:48 - Gündem

Türkiye'nin Şam Büyükelçiliği'nde elçilik faaliyetleri yeniden başladı

2024-12-14 16:48 - Gündem

Bursaspor-Karşıyaka maçını binlerce kişi izledi

2024-12-14 17:08 - Spor

Trump: (Suriye) Kendi başlarının çaresine bakmak zorundalar çünkü biz karışmayacağız

2024-12-11 20:18 - Dünya

Ardahan'da yayla evleri karla kaplandı

2024-12-16 11:08 - Çevre-Hayat

İlgili Haberler

"Türkiye'nin huzuru" için 30 bini aşkın bekçi gece nöbetinde

14:27 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

Sıcak bölgelerin sessiz gözcüleri İHA pilotları, zorlu eğitimin ardından göreve hazırlanıyor

13:32 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

Astronot Tuva Cihangir Atasever, TEKNOFEST KKTC'de konuştu: Ada teknoloji merkezine dönüşebilir

12:17 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

Trafik kazaları, dünyada her yıl yaklaşık 1,2 milyon kişinin ölümüyle sonuçlanıyor

11:27 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

Türkiye'de 1200'ü aşkın deprem gözlem istasyonu ile yer hareketleri takip ediliyor

16:37 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

Günün Manşetleri

Uludağ İhracatçı Birliklerinin nisan ayı ihracatı 3 milyar 244 milyon dolar oldu

13:58 - Ekonomi

Çin'in ABD ile tarife pazarlığında fentanil kontrolü konusunda güvence vereceği iddia edildi

13:52 - Ekonomi

ABD yönetimi, Colorado ve Denver'a göçmenlik yasalarını engellediği gerekçesiyle dava açtı

13:47 - Dünya

Singapur halkı genel seçim için sandık başında

13:42 - Dünya

İsrail saldırısında öldürülen Lübnanlı gazetecinin ailesi: Gazeteciler gerçeği aktaran seslerdir

13:38 - Dünya