?>

Afrika 2017'de sandık başına gidecek

Afrika kıtasında 2017 yılında Kenya, Liberya, Angola, Ruanda ve Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde devlet başkanı seçimi düzenlenecek. - Anadolu Ajansı

Dünya - 9 yıl önce

JOHANNESBURG

Afrika kıtasında 2017 yılında birçok ülkede devlet başkanı seçilecek.

Kenya'da devlet başkanı seçimi ağustosta yapılacak. Seçimde, mevcut Devlet Başkanı Uhuru Kenyatta ve muhalefetteki Raila Odinga'nın yarışması bekleniyor. 2013'ten bu yana başkanlık koltuğunda oturan Kenyatta, bir süre önce yaptığı açıklamada, seçimi kazanması halinde Kenya'yı Uluslararası Ceza Mahkemesinden çıkaracağını ve ülkede bulunan 300 bin kişilik Dadaab Mülteci Kampı'nı kapatacağını söylemişti.

Liberya'da halk tarafından seçilmiş ilk kadın Devlet Başkanı olan Ellen Johnson Sirleaf anayasa gereği görevi bırakacak ve ekim ayında devlet başkanı seçimi düzenlenecek. İki kez başkanlık koltuğuna oturan Sirleaf, kadının toplum içindeki rolünün güçlendirilmesine yaptığı katkılardan dolayı 2011 yılında Nobel Barış Ödülü ile onurlandırılmıştı.

Hutu ve Tutsi etnik grupları arasında 1994'te yaşanan ve çok sayıda Tutsi ile ılımlı Hutu'nun katledilmesiyle uzun süre dünya gündeminde yer alan Ruanda'da da Ağustos 2017'de devlet başkanı seçimi düzenlenecek. Ülkedeki etnik çatışmalara karşı mücadele yürüten mevcut Devlet Başkanı Paul Kagame'nin bu seçimde de aday olacağı konuşuluyor. Kagame, 2010 seçimlerinde oyların yüzde 93'ünü alarak iktidara gelmişti.

Angola'da da Ağustos 2017'de devlet başkanını belirlemek üzere oy kullanılacak. 37 yıldır ülkeyi yöneten Devlet Başkanı Jose Eduardo dos Santos'un seçim yarışında en güçlü rakibi olarak Savunma Bakanı Joao Lourenco gösteriliyor. 5 milyar dolarlık servetinin bulunduğu iddia edilen Santos'un uzun süredir iktidarda kalmasının en büyük sebebi olarak ise ülkedeki iç savaşa karşı verdiği mücadele gösteriliyor.

DKC'de siyasi kriz

Yeni yılda seçim heyecanı yaşayacak ülkelerden birinin de Demokratik Kongo Cumhuriyeti (DKC) olması öngörülüyor.

Ülkede halkın 2016 sonuna kadar yerel, genel ve devlet başkanı seçimleri için sandık başına gitmesi bekleniyordu ancak geçen ay yapılması öngörülen devlet başkanı seçimi mali sorunlar nedeniyle ertelenmişti. 2001 yılından bu yana DKC devlet başkanlığını yürüten Joseph Kabila'nın görev süresi 19 Aralık'ta dolmuş, muhalefet partilerinin birleşmesinden oluşan Değişim için Kazanılmış Güçler Topluluğu ile Kabila arasındaki anlaşmazlıklar, ülkeyi siyasi krize sürüklemişti. Başkent Kinşasa'da 19-20 Eylül'de taraflar arasında yaşanan şiddet olaylarında en az 50 kişi hayatını kaybetmişti.

Öte yandan Afrika kıtasında 2016'da Gana ve Gambiya'da da devlet başkanı seçimi gerçekleştirildi. Somali'de ise başkanlık seçimleri ülkedeki güvensiz ortam ve kabileler arasındaki çatışmalar nedeniyle 3 kez ertelenmek zorunda kaldı.

Muhabir: Ömer Kılıç

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Afganlıların partisi karakolda bitti

2016-12-20 10:37 - Asayiş

Çavuşoğlu, Halepli Bana'nın yardım çağrısına cevap verdi

2016-12-18 21:08 - Dünya

Bursa ortopedik cerrahinin merkezi oluyor

2016-12-16 11:42 - Sağlık

Dumankaya Holding'e FETÖ operasyonu: 4 Gözaltı

2016-12-14 20:12 - Asayiş

Kayseri'de FETÖ/PDY operasyonu: 3 gözaltı

2016-12-15 13:42 - Asayiş

'Kayseri saldırısını gerçekleştiren teröristin kimliğinin belirlendi'

2016-12-19 15:08 - Gündem

Düzce'de 11 iş adamı FETÖ'den gözaltına alındı

2016-12-19 15:52 - Gündem

Nükleerde yerli sanayiciye 10 milyar dolarlık fırsat

2016-12-15 16:27 - Ekonomi

Suriye’de tahliyeler yeniden başladı

2016-12-19 03:27 - Dünya

Barcelona Luis Suarez'in sözleşmesini uzattı

2016-12-16 00:42 - Spor

İlgili Haberler

Küresel yarı iletken satışları ikinci çeyrekte yüzde 7,8 arttı

01:53 - Dünya

İsrail'in ablukasını kırmak için onlarca teknelik yardım filosu Gazze'ye doğru yola çıkacak

23:47 - Dünya

ABD Başkanı Trump, Hindistan'a yönelik tarifeyi "önemli ölçüde" artıracağını söyledi

22:42 - Dünya

İşgal altındaki Batı Şeria'dan Gazze'ye 6 bin ünite kan bağışı gönderildi

22:37 - Dünya

Netanyahu, Gazze’deki "savaş hedefleri" için yeni adımlar atmak üzere kabineyi topluyor

18:22 - Dünya

Günün Manşetleri

Küresel yarı iletken satışları ikinci çeyrekte yüzde 7,8 arttı

01:53 - Dünya

UEFA Konferans Ligi'nde 3. eleme turu heyecanı başlayacak

00:28 - Spor

UEFA Avrupa Ligi'nde 3. eleme turu ilk maçları başlayacak

00:23 - Spor

UEFA Şampiyonlar Ligi'nde 3. eleme turu ilk maçları başlayacak

00:22 - Spor

İsrail'in ablukasını kırmak için onlarca teknelik yardım filosu Gazze'ye doğru yola çıkacak

23:47 - Dünya