?>

Afganistan'ı zorlu bir barış süreci bekliyor

Taliban-ABD barış anlaşmasının geleceğini, örgütün ABD güçlerinin güvenliğine yönelecek tehditlere engel olması ve Yeni İslam Hükümeti'nin tayini için gerçekleştirilmesi planlanan Afgan taraflar arasındaki müzakereler tayin edecek.

Genel - 5 yıl önce

İSTANBUL (AA) - "Afganistan'a Barışı Getirme Anlaşması" adı verilen anlaşma, yaklaşık 2 yıl boyunca ABD ile Taliban arasındaki görüşmelere ev sahipliği yapan Katar'ın başkenti Doha'daki Sheraton Hotel'de düzenlenen törenle 29 Şubat cumartesi günü imzalandı.

Anlaşmaya, ABD adına Afganistan Özel Temsilcisi Zalmay Halilzad, Taliban adına Siyasi Ofis Başkanı Molla Abdulgani Berader imza attı.

Anlaşma metnine göre, Taliban, Afganistan'a sığınacak veya yerleşecek kişilere uluslararası göç kanunları ve taahhütlerine uygun olarak davranacak.

Örgüt, kendi üyeleri veya el-Kaide mensuplarının Afganistan topraklarını kullanarak ABD ve müttefiklerinin güvenliklerini tehdit edecek girişimlerde bulunmasına izin vermeyecek.

Taliban, bu yönde şüphe oluşturan kişilere Afganistan'a giriş için vize, pasaport gibi kanuni belgeler de sağlamayacak.

ABD'nin taahhütleri

ABD, askeri ve diplomatik unsurlarını 14 ay içinde Afganistan'dan çekme sözü veriyor. Buna göre, ABD, müttefikleri ve koalisyon güçleri, ilk 5 ayda güçlerini 8 bin 600 kişiye düşürecek. Sonraki 9 ayda geri kalan tüm unsurlarını Afganistan'dan çıkaracak.

Afganlar arası müzakerelerin başlayacağı 10 Mart 2020 gününe kadar 1000 ve sonrasında Haziran ayına kadar toplam 5 bin tutuklu Taliban üyesinin serbest bırakılacağı sözünü veren ABD, Taliban üyelerine yönelik ekonomik yaptırımların 27 Ağustos 2020'ye kadar kaldırılmasını da taahhüt ediyor.

Ancak bu adımlar, Yeni İslam Hükümeti'nin tayini için 10 Mart 2020 günü başlaması planlanan Afgan taraflar arası müzakerelerin gerçekleşmesi ve söz konusu 14 ay içinde ABD askerlerinin herhangi bir saldırıya uğramamaları şartlarına bağlanıyor.

Anlaşmaya göre, ABD'nin yükümlülükleri arasında, bundan böyle Afganistan'ın iç işlerine karışmamak da yer alıyor.

Washington yönetiminin, Afganistan'ın toprak bütünlüğü ve siyasi bağımsızlığına karşı tehdit veya güç kullanmaktan geri duracağı da belirtiliyor.

Aynı zamanda ABD, ülkenin modernizasyonu için tayin edilecek Yeni İslam Hükümeti'yle "iç işlerine karışmadan" ekonomik ilişkiler kurabilecek.

Haftanın Öne Çıkanları

Türkiye'nin Seul Büyükelçisi Erçin: Güney Kore'de virüs teşhisi konulan Türk vatandaşı yok

2020-02-28 15:42 - Gündem

fastPay ve İstanbul Wildcats'ten esporda iş birliği

2020-02-25 14:56 - Ekonomi

'Kovid-19' salgını Avrupa hava trafiğini azalttı

2020-02-28 15:32 - Dünya

Biden ön seçim sürecinde ilk kez bir eyalette ipi göğüsledi

2020-03-01 10:42 - Dünya

Fransa, İsveç ve Finlandiya'da yeni Kovid-19 vakaları tespit edildi

2020-02-27 03:12 - Dünya

Avrupa'nın 5 büyük liginde görünüm

2020-03-02 16:30 - Spor

OYAK, TOTAL Oil Türkiye ve M Oil’i devralmak üzere başvuru yaptı

2020-02-25 15:12 - Ekonomi

Bağdat’ta Yeşil Bölge’ye füze saldırısı

2020-03-02 04:27 - Dünya

BtcTurk Yeni Malatyaspor geçen sezonu arıyor

2020-02-27 16:49 - Spor

'Hedefimiz, yağlı güreşte puanlamayı kaldırmak'

2020-02-26 14:47 - Spor

İlgili Haberler

MEB, 15 bin sözleşmeli öğretmen alımına ilişkin sözlü sınav duyurusu yayımladı

10:41 - Genel

İsrail Başbakanı Netanyahu, UCM'nin tutuklama kararına rağmen Macaristan'ı ziyaret edecek

22:37 - Genel

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı 'Yarısı Bizden' kampanyasıyla ilgili soruları cevapladı

20:30 - Genel

Günün Manşetleri

Tarım ve Orman Bakanı Yumaklı: Üretim gücümüzü daha ileri götürmek gibi bir yükümlülüğümüz var

18:32 - Ekonomi

İsrail İskan Bakanı Goldknopf, partisiyle birlikte hükümetten istifa etti

18:22 - Dünya

Fulbright Burs Kurulu üyeleri, Trump yönetiminin kararlarına tepki olarak istifa etti

18:18 - Dünya

Polonyalı milletvekili Braun, parlamentodaki LGBT temalı sergiyi kaldırdı

18:13 - Dünya

Karadağ, Ukraynalı askerlerin eğitimi için kendi ordu mensuplarını gönderecek

18:07 - Dünya