Afganistan'da Barış Bakanlığı kuruldu

Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Gani'nin kararıyla Taliban ile barış görüşmelerini hızlandırmak için Barış Bakanlığı kuruldu.

Genel - 7 yıl önce

AFGANİSTAN (AA) - Afganistan'da Meclisin onayından da geçen Barış Bakanlığı barış süreciyle ilgili ilk toplantısını başkent Kabil'de gerçekleştirdi.
Barış Bakan Yardımcısı Gulam Yahya Abbas, toplantıda yaptığı konuşmada, Bakanlığın, barış görüşmelerini daha iyi koordine etmek, tüm kurum ve kuruluşları barış konusunda istişarede bulunabilecekleri bir şemsiye altında toplamak için çalışacağını söyledi.
Yüksek Barış Şurasının da kendilerine Taliban ile barış konusunda yardım edeceğini dile getiren Abbas, Şuranın barış konusundaki deneyimlerinden yararlanacaklarını belirtti.
Abbas, Taliban ile barış görüşmelerinin başlaması için ciddi çalışmalar yapacaklarını kaydetti.
Afganistan Yüksek Barış Şurası, eski Cumhurbaşkanı Hamit Karzai tarafından 2010 yılında kurulmuştu.
Barış görüşmeleri süreci
Gani yönetimindeki hükümet için büyük tehdit unsuru olan Taliban örgütü, ülkenin birçok bölgesinde hakimiyetini koruyor.
Hükümetin geçen yıllarda Taliban ile barış görüşmelerine başlamak için defalarca girişimde bulunması ve bu kapsamda Barış Konseyi kurmasına rağmen henüz sonuç alınamadı.
Eski Cumhurbaşkanı Hamid Karzai döneminde, Afganistan yönetimi ile Taliban arasındaki temasların Katar'ın başkenti Doha'da, Haziran 2013'te yapılması planlanıyordu ancak Taliban'ın ofise "Afganistan İslam Emirliği" yazan tabela ve sözde bayrağını asması üzerine, Afganistan hükümeti müzakerelerden vazgeçmişti.
Ofis, bir ay geçtikten sonra kapanmış ve barış müzakereleri askıya alınmıştı.
Trump müzakereleri durdurmuştu
ABD Başkanı Donald Trump da ülkesi ile Taliban arasında Aralık 2018'den bu yana devam eden barış müzakerelerini, 5 Eylül'de Afganistan'daki Amerikan askerlerine düzenlenen ve Taliban'ın üstlendiği bombalı saldırı üzerine iptal etmişti.
Görüşmelerin askıya alınmasından sonra Taliban bu kez de barış görüşmelerini sürdürmek için çözüm yolunu Rusya'da aramış ve başkent Moskova'ya heyet göndermişti.
Haftanın Öne Çıkanları

'Patates-soğan ihracatının kısıtlanması söz konusu değil'

2020-01-07 19:47 - Ekonomi

NBA'de Cavaliers, Cedi Osman'ın 22 sayı attığı maçta Thunder'a kaybetti

2020-01-05 14:41 - Spor

Hırvatistan'da yeni cumhurbaşkanı yarın seçilecek

2020-01-04 14:17 - Dünya

İngiltere ile AB arasında 'olumlu' görüşme

2020-01-09 02:31 - Genel

Futbol camiasından şehit askerler için başsağlığı mesajı

2020-01-09 03:17 - Spor

İhracatı 2019'da da otomotiv taşıdı

2020-01-08 13:17 - Ekonomi

Küresel piyasalar artan iyimserlikle pozitif seyrediyor

2020-01-09 12:27 - Ekonomi

Bağdat Havalimanı’na füzeli saldırı iddiası

2020-01-03 04:47 - Dünya

Sağlık Bakanı Koca: Aşı reddi ile ilgili tartışmalar yerlileşmeyle azalacak

2020-01-08 14:17 - Sağlık

Haşdi Şabi komutanlarını taşıyan konvoya düzenlenen saldırıda 6 kişi öldü

2020-01-04 06:22 - Dünya

İlgili Haberler
Günün Manşetleri

Enflasyonla mücadelenin desteklenmesi için motorine kademeli ÖTV uygulanacak

00:27 - Ekonomi

Kolombiya'da 7,4 büyüklüğündeki depremde ölenlerin sayısı 239'a çıktı

00:23 - Dünya

İsrail ordusu, Filistin topraklarını gasbeden İsraillilerin kuşattığı Kusra beldesine piyade taburu

00:17 - Dünya

Paris Saint-Germain UEFA Süper Kupa'nın sahibi oldu

00:02 - Spor

Dışişleri Bakanı Fidan Türkiye'nin Libya'daki yapıcı rolünü sürdüreceğini belirtti

23:58 - Siyaset