?>

Afganistan tezkeresi TBMM'ye sunuldu

Afganistan'a asker gönderilmesi için verilen iznin süresinin 6 Ocak 2021'den itibaren 18 ay uzatılmasına ilişkin Cumhurbaşkanlığı tezkeresi, TBMM Başkanlığına sunuldu.

Siyaset - 5 yıl önce

TBMM

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla sunulan tezkerede, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) ilgili kararları kapsamında ve 5 Aralık 2001 tarihli Bonn Konferansı sonuçları uyarınca, Afganistan hükümetinin güvenlik durumunun iyileştirilmesi ve kendi güvenlik kabiliyetlerinin oluşturulmasına yardımcı olmak için 2001'de Uluslararası Güvenlik ve Yardım Kuvveti'nin (ISAF) oluşturulduğu hatırlatıldı.

ISAF'ın sorumluluk alanının, 2003'te BMGK kararıyla Kabil'in ötesine genişletilerek stratejik komuta, kontrol ve eşgüdümünün NATO tarafından üstlenildiği dile getirilen tezkerede, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK), TBMM'nin 10 Ekim 2001 tarihli ve 722 sayılı kararıyla verilen yetki temelinde Afganistan'da ISAF harekatının başlangıcından itibaren görev aldığı belirtildi.

NATO devlet ve hükümet başkanlarının, 4-5 Eylül 2014'de gerçekleştirilen Galler Zirvesi'nde, Afganistan'ın mutabakatıyla ISAF'ın bitiminden sonra Afganistan'da muharip olmayan Kararlı Destek Misyonu'nun başlatılmasını kararlaştırdıkları anımsatılan tezkerede, söz konusu misyonun, ülke genelinde güvenlik sorumluluğunu üstlenen Afgan Milli Savunma ve Güvenlik Kuvvetleri'ne (ANDSF) eğitim, yardım ve danışmanlık sağladığını ifade edildi.

Afganistan'la köklü kardeşlik ve dostluk ilişkileri bulunan Türkiye'nin, Afganistan'ın milli birliğini, bütünlüğünü ve bağımsızlığını her zaman desteklediği, Afgan halkının terörden uzak olarak barış, istikrar ve refah içinde yaşamasını teminen her alanda Afganistan'la dayanışma içinde olduğu belirtilen tezkerede, Cumhuriyet tarihinin en büyük dış yardım programlarından birini Afganistan'da yürüten Türkiye'nin, halihazırda 25 Aralık 2018 tarihli ve 1206 sayılı TBMM kararı uyarınca söz konusu misyona katkıda bulunduğu hatırlatıldı.

Tezkerede, NATO devlet ve hükümet başkanlarının, 11-12 Temmuz 2018'de gerçekleştirilen Brüksel Zirvesi'nde, Kararlı Destek Misyonu'nun; ANDSF'nin eğitim, yardım ve danışma faaliyetlerini başarıyla sürdürdüğünü de belirterek Afganistan'da uzun vadeli güvenlik ve istikrarın teminine yönelik bağlılıklarını yineledikleri ve 2018 sonrasında da misyon kapsamında Afganistan'a sağlanmakta olan katkılarını sürdüreceklerini taahhüt ettiklerine dikkati çekildi.

Benzer bir taahhüdün, 4 Aralık 2019'da Londra'da gerçekleştirilen NATO Liderler Toplantısı'nda da yinelendiği anımsatılan tezkerede, şunlar kaydedildi:

"Bu mülahazalarla hudut, şümul, miktar ve zamanı Cumhurbaşkanınca takdir ve tespit olunacak şekilde, TSK unsurlarının NATO'nun Afganistan'da icra etmekte olduğu Kararlı Destek Misyonu ve devamı kapsamında yurt dışına gönderilmesi, aynı amaçlara yönelik olmak üzere yabancı silahlı kuvvetlerin anılan misyona katılmak amacıyla ülkemiz üzerinden Afganistan'a intikali ile geri intikali kapsamında Türkiye'de bulunması ve bunlara imkan sağlayacak düzenlemelerin Cumhurbaşkanı tarafından belirlenecek esaslara göre yapılması için TBMM'nin 6 Ocak 2015 tarihli ve 1079 sayılı kararıyla verilen ve son olarak 25 Aralık 2018 tarihli ve 1206 sayılı kararıyla uzatılan iznin süresinin 6 Ocak 2021'den itibaren 18 ay uzatılması hususunda gereğini Anayasa'nın 92. maddesi uyarınca bilgilerinize sunarım."

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

AB'ye mobilya ihracatı 365 günlük sanal fuarla 1,7 milyar dolara çıkacak

2020-12-10 14:21 - Ekonomi

DSÖ: Orta ve düşük gelirli ülkeler için 1 milyar doz Kovid-19 aşısını güvenceye aldık

2020-12-12 02:54 - Sağlık

Mozambik'teki saldırılar nedeniyle göç edenlerin sayısı 560 bine yükseldi

2020-12-10 13:36 - Dünya

Suriye Geçici Hükümeti, bulaşıcı hastalıklara mücadele edecek sağlıkçıların eğitimine başladı

2020-12-14 23:21 - Dünya

Borsa tüm zamanların en yüksek kapanışını yaptı

2020-12-15 21:29 - Ekonomi

Turkcell Genel Müdürü Erkan: “BiP'in anlık çeviri özelliği yaygınlaşıyor“

2020-12-10 20:00 - Genel

Fenerbahçe evinde yıkıldı

2020-12-13 00:30 - Spor

Kıbrıs'ın Anavatana köprü ile bağlanması Akdeniz'de Ankara'nın elini güçlendirir

2020-12-11 11:00 - En Son Yazılar

Türk futbolunun emektar forveti Umut Bulut, 489. maçını golle taçlandırdı

2020-12-13 14:26 - Spor

Mobilya, kağıt ve orman ürünleri sektöründen 11 ayda 4,9 milyar dolarlık ihracat

2020-12-10 13:56 - Ekonomi

İlgili Haberler

Emine Erdoğan, Malezya Başbakanı'nın eşi Wan Azizah İsmail ile bir araya geldi

21:53 - Siyaset

Malezya Başbakanı Enver'e Cumhuriyet Nişanı tevcih edildi

21:33 - Siyaset

Türkiye ile Malezya arasında anlaşmalar imzalandı

19:38 - Siyaset

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Malezya ile atabileceğimiz müşterek adımları değerlendirmeyi sürdüreceğiz

19:17 - Siyaset

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Malezya Başbakanı Enver'i resmi törenle karşıladı

17:12 - Siyaset

Günün Manşetleri

Edirne ve Kırklareli'nde kuvvetli sağanak etkili oluyor

10:42 - Gündem

ABD, Somali'ye yönelik yardımlarını askıya aldı

10:22 - Dünya

Afrika Uluslar Kupası'nda çeyrek final maçları yarın başlayacak

10:18 - Spor

Kocaeli'de kamyon ile servis minibüsünün çarpıştığı kazada 7 kişi yaralandı

10:08 - Asayiş

Arap Koalisyonu: Yemen'deki Güney Geçiş Konseyi Başkanı Zübeydi BAE'ye kaçtı

10:03 - Dünya