?>

Afganistan Cumhurbaşkanı Gani: Cumhurbaşkanı olarak vatanı savunmaya devam edeceğim

Afganistan Cumhurbaşkanı Gani, cumhurbaşkanı olarak vatanını savunmaya devam edeceğini bildirdi.

Gündem - 4 yıl önce

KABİL

Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Gani, yayınladığı videolu mesajında, Afganistan'ın dayatılmış bir savaşla karşı karşıya kaldığını ve ülke genelinde yaşanan durumdan haberdar olduğunu belirtti.

Afganistan savunma, güvenlik ve halk güçlerinin ülke topraklarını savunmak için büyük bir mücadele verdiğini dile getiren Gani, bu konuda hem halk güçlerine hem de hükümet güçlerine teşekkür etti.

Gani, "Cumhurbaşkanı olarak vatanı savunmaya devam edeceğim. Bu konuda uluslararası ortaklarımız ve siyasi liderlerle görüşmelerimiz sürüyor." dedi.

Böyle bir durumda Afgan güçlerinin uyum içerisinde olmalarının kendileri için öncelik olduğuna dikkati çeken Gani, bu konuda ciddi çalışmaların yapıldığını kaydetti.

Cumhurbaşkanı Gani, Afgan halkının daha fazla mülteci durumuna düşmesini ve şiddet olaylarının daha fazla ilerlemesini engellemek için çalışmalara odaklanacağını vurguladı.

Bu dayatılmış savaşın daha fazla Afgan halkının canına mal olmasına, son 20 yıl içerisindeki elde edilen kazanımlarının yok edilmesine izin vermeyeceklerine işaret eden Gani, "Bu konuda hem yurt içinde hem yurt dışında danışmalarımız devam ediyor. Bu görüşmelerden çıkacak sonucu en kısa zamanda halkımızla paylaşacağım." diye konuştu.

Taliban vilayet merkezlerini ele geçirmeye yöneldi

ABD’nin Afganistan'dan çekilme kararı alması ve Afgan yönetiminin Taliban’la barış görüşmelerinin başarısızlıkla sonuçlanmasının ardından Taliban saldırıları hız kazandı.

Taliban, hazirandan itibaren onlarca ilçeyi ele geçirdikten sonra kuşatmaya aldığı vilayet merkezlerine yöneldi.

Afganistan-İran sınırındaki Nimruz vilayet merkezi Zaranc, Taliban’ın ele geçirdiği ilk vilayet merkezi oldu.

Ardından çoğu kuzey ve güneyde olmak üzere 18 vilayet merkezinde Afgan güvenlik güçleri, Taliban'a karşı kontrolü kaybetti.

Kabil yönetimi halen 16 vilayet merkezinde hakim durumda.

Çatışmaların son aylarda yoğunlaşması sivil kayıplarını ve göçleri artırdı.

Birleşmiş Milletlere (BM) göre, 2021'in ilk yarısında 1659 sivil hayatını kaybederken son bir ayda 1000'den fazla sivil yaşamını yitirdi.

Afganistan Bağımsız İnsan Hakları Komisyonu, mayıs başından ağustosa kadar yaklaşık 1 milyon sivilin evlerinden olduğunu açıkladı.

BM, 18 milyon Afgan'ın insani yardıma ihtiyaç duyduğunu bildiriyor.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Minik flamingolar uçmayı 'doğal kreşte' öğreniyor

2021-08-13 14:56 - Çevre-Hayat

California'da devam eden yangın, eyalet tarihinin en büyük 2. yangını olarak kayda geçti

2021-08-09 11:26 - Dünya

Sofralık üzümde ihracat hedefi 200 milyon dolar

2021-08-10 17:31 - Ekonomi

Trabzon'dan 59 ülkeye 438 milyon 301 bin dolarlık fındık ihraç edildi

2021-08-13 14:46 - Ekonomi

Oyuncu Sabina Toziya vefat etti

2021-08-11 11:31 - Kültür Sanat

Türkiye, Londra 1948'in rekorunu Tokyo'da geçti

2021-08-07 18:41 - Spor

Türk helikopterleri çok daha güvenli uçacak

2021-08-10 15:34 - Teknoloji

TRT'nin 'Geleceğin İletişimcileri Yarışması'nda ön eleme sonuçları açıklandı

2021-08-09 15:51 - Kültür Sanat

Fransa Anayasa Konseyi, Müslümanları hedef alan tartışmalı yasayı onayladı

2021-08-13 23:40 - Gündem

Türkiye'nin olimpik madalya sayısı 104'e çıktı

2021-08-07 19:02 - Spor

İlgili Haberler

Kars'ta hava erken soğuduğu için toprak donmadan patatesler el birliğiyle hasat ediliyor

12:57 - Gündem

Bursa'da 6 gün planlı su kesintisi uygulanacak

12:22 - Gündem

THY ile Cezayir Hava Yolları arasında işbirliği anlaşması

12:18 - Gündem

MİT Başkanı Kalın'ın katıldığı Gazze müzakerelerinde Türkiye'nin de yer alacağı görev gücünün çalışmaları ele alındı

23:34 - Gündem

Özgürlük Filosu'nda alıkonulan 3 Türk milletvekili yurda döndü

23:58 - Gündem

Günün Manşetleri

Limanlarda elleçlenen konteyner ve yük miktarı eylülde arttı

14:12 - Ekonomi

Rusya: Putin ve Trump'ın Alaska'daki zirvesinin ivmesi canlı

14:07 - Dünya

Çiftçilere 320,6 milyon lira destekleme ödemesi bugün yapılacak

14:02 - Ekonomi

Yatırım Danışma Komitesi yarın İstanbul'da toplanacak

13:52 - Ekonomi

Gazze'de ateşkese dünyadan tepkiler

13:42 - Dünya