?>

Afet bölgesinin hayat kurtaran UMKE 'çantaları'

İzmir'deki 6,6 büyüklüğündeki depremde yıkılan binalara ilk ulaşan UMKE ekipleri, termal battaniyeden, oksijen tüpüne pek çok sağlık ekipmanının olduğu çantalarıyla enkaz altında hayat kurtarıyor.

Gündem - 5 yıl önce

İzmir

İzmir'in Seferihisar ilçesi açıklarında meydana gelen 6,6 büyüklüğündeki depremde ilk andan itibaren enkazların bulunduğu Bayraklı ilçesine gelen Sağlık Bakanlığı Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi (UMKE) 40 kilogram ağırlığındaki çantalarda taşıdıkları medikal malzemelerle yaralılara yaşam desteği sağlıyor.

Oksijen tüpü, boyunluk gibi birçok medikal cihazı barındıran ve adeta küçük bir ambulansı andıran çanta, UMKE aracıyla afet bölgesine ulaşan ekibin, 72 saat dış yardım olmadan sağlık müdahalesi yapmasına imkan sağlıyor.

Enkaz altından çıkarılanların vücut ısılarını korumalarını sağlayan alüminyum battaniyeler ise çantadaki en dikkat çekici malzemeyi oluşturuyor.

"Battaniye vücut ısısını dengelemek için"

UMKE görevlisi Selçukhan Aksu, ekipten herkesin gönüllü sağlık personeli olduğunu belirtti. Çantanın yanı sıra sedye olarak bir sırt tahtası da kullandıklarını anlatan Aksu, malzemelerin görevleri yerine getirmeleri için kritik öneme sahip olduğunu dile getirdi.

Enkazdan çıkarılanlara hızlı şekilde serum desteği sağladıklarını anlatan Aksu, "Boyunluk takıp, oksijen desteği verdikten sonra sırt tahtamıza alarak olay yerinden uzaklaştırıyoruz. Bir de enkaz altından çıkanlara termal battaniye sarıyoruz. Bu, vücut ısısını dengelemek için kullandığımız bir örtü.

Eğer soğuk bir alandaysak çift taraflı kullanım imkanı da var. Hastayı termal battaniyeye sarıp çıkarıyoruz." diye konuştu.

Aksu, 40 kilogramlık çantada yaralanmalara karşı her türlü donanım olduğunu, UMKE araçlarıyla olağanüstü durumlarda 72 saat dış müdahale olmadan gerekli yardımları yapabildiklerini de dile getirdi.

Depremin "mucizeleri" olarak adlandırılan Ayda ve Elif'i kurtardıktan sonra da termal battaniyeye sardıklarını hatırlatan Aksu, "Çıkarttığımız saatler hava sıcaklığının değişik olduğu saatlerdi.

Ayda'ya müdahaleyi yaptıktan sonra damar yolunu açtık. Sonra boynunu sabitleyip sırt tahtasıyla dışarıya çıkarttık." dedi.

"Amacımız kurtulanın başka sorun yaşamaması"

UMKE görevlisi Mehmet Bayrak da enkaz alanına ilk ulaştıklarında arama kurtarma ekiplerinin canlıya ulaşmasıyla enkaza girdiklerini anlattı.

Yaralıya ulaşır ulaşmaz ilk olarak damar yolu açtıklarını dile getiren Bayrak, "Amacımız enkaz altından kurtulanın başka sorun yaşamaması. Hastayı gördüğümüz andan itibaren tıbbi desteği başlatıyoruz." ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

'Karaoğlan'ın vefatının üzerinden 14 yıl geçti

2020-11-04 14:56 - Gündem

Ilgaz Dağı'nın zirvesindeki mezarlar dikkati çekiyor

2020-10-30 15:16 - Çevre-Hayat

Yunanistan'da Kovid-19 önlemleri sıkılaştırılıyor

2020-10-31 17:21 - Dünya

Fransa'dan Ege Denizi'ndeki deprem dolayısıyla 'yardıma hazırız' mesajı

2020-10-30 20:46 - Dünya

Deprem bölgesinde bu hafta yağış beklenmiyor

2020-11-02 19:18 - Gündem

İstanbul İl Hıfzıssıhha Meclisi, Kovid-19'a ilişkin mesai düzenlemesi için toplandı

2020-11-04 16:26 - Gündem

MSB: Irak'ın kuzeyinde eylem hazırlığındaki 6 PKK'lı terörist etkisiz hale getirildi

2020-10-31 20:41 - Gündem

Financial Times, Macron'u eleştiren yazıyı yayından kaldırdı

2020-11-04 19:51 - Dünya

İtalya'da 24 bin 991 yeni Kovid-19 vakası tespit edildi

2020-10-28 23:16 - Dünya

Konya'ya mevsimin ilk karı yağdı

2020-11-04 19:06 - Gündem

İlgili Haberler

Bakan Güler'den düşen askeri kargo uçağının kara kutusuna ilişkin açıklama

20:57 - Gündem

Fatih'te 2 çocuk ile annelerinin ardından baba da hayatını kaybetti

20:17 - Gündem

Karadağ, Türkiye ile "vizesiz seyahat"i yeniden uygulamaya koyacak

18:03 - Gündem

TBMM Başkanı Kurtulmuş: Artık Filistin devletinin de AGİT PA bünyesinde olmasının vakti gelmiştir

17:57 - Gündem

Sındırgı'da evleri hasar gören vatandaşlar geçici yaşam merkezine yerleştiriliyor

17:22 - Gündem

Günün Manşetleri

Bakan Güler'den düşen askeri kargo uçağının kara kutusuna ilişkin açıklama

20:57 - Gündem

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Türkiye Yüzyılı vizyonumuz adım adım gerçeğe dönüşüyor

20:32 - Siyaset

ABD’de kanser, kalp ve beyin hastalıklarını inceleyen 383 araştırma fonu kesintiye uğradı

20:27 - Dünya

BBC, Trump'ın olası tazminat davasına karşı mücadele edeceklerini belirtti

20:22 - Dünya

Fatih'te 2 çocuk ile annelerinin ardından baba da hayatını kaybetti

20:17 - Gündem