?>

Afet anında cep telefonlarına telsiz işlevi kazandıracak cihaz tasarladılar

Ege Üniversitesi (EÜ) mezun ve öğrencilerinden oluşan ekip, afet anında iletişim sorunlarını aşmak amacıyla cep telefonlarının telsiz gibi kullanılması için "mikro telsiz" tasarladı.

Teknoloji - 2 yıl önce

İzmir

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı yürütücülüğünde düzenlenen havacılık, uzay ve teknoloji festivali TEKNOFEST İzmir'de üniversite ekiplerinin geliştirdiği çok sayıda proje sergileniyor.

TEKNOFEST İzmir, dördüncü gün etkinlikleri başladıElon Musk: Gelecek yıl TEKNOFEST'e bizzat katılmayı dört gözle bekliyorumCumhurbaşkanı Erdoğan'dan TEKNOFEST'e katılacağını açıklayan Elon Musk'a mesaj: Büyük memnuniyet duyacağız

AA'nın 9'uncu kez global iletişim ortağı olduğu Çiğli Havaalanı'ndaki TEKNOFEST'te, EÜ mezun ve öğrencilerinin İzmir'de yıkıma yol açan 30 Ekim 2020'deki depremin ardından üzerinde çalışmaya başladığı proje de yer alıyor.

Depremlerde baz istasyonlarının bulunduğu binaların zarar görmesi, elektrik kesintisi ve yoğun kullanım nedeniyle telefon iletişimindeki sıkıntıları göz önünde bulunduran EÜ ekibi, bunlardan etkilenmeyecek telsiz iletişimini yaygınlaştırmak için "mikro telsiz" geliştirdi. Afet anında cep telefonlarına takılacak cihazla, telefonun telsize dönüştürülerek diğer telsizlerle bağlantı kurulması amaçlanıyor.

"Mikro telsizler daha hızlı onarılabiliyor"

Saygılı, AA muhabirine afet anında GSM hatlarında oluşabilecek iletişim sorununu çözmeyi hedefleyen mikro telsizin, telsiz ihtiyacının giderilmesine yönelik ithalatın da önüne geçebileceğini söyledi.

Mikro telsizin yazılım tabanlı çalışacağını ifade eden Saygılı, "Bizim geliştirdiğimiz bir cihaz ile telefonunuzdan diğer telsizlerle haberleşebiliyorsunuz. Bu noktada kullanacağınız telsiz çok daha ucuz oluyor, çok daha erişilebilir oluyor, güncel kalabiliyor ve kişiselleştirilebiliyor." dedi.

Mikro telsizin telefonun şarj bölgesine takılarak kullanılabildiğini anlatan Saygılı, "Mikro telsizi telefona takarak bağlantı gerçekleştirebiliyorsunuz, sonra mobil uygulama üzerinden haberleşmeye devam edebiliyorsunuz. Ara yüz üzerinden gerekli frekans seçimleri yapılabilir." açıklamasında bulundu.

Saygılı, mikro telsizin diğer telsizlere göre çok daha az arızalandığını ve çok daha hızlı onarılabildiğini belirtti.

Ürünü geliştirmeye devam ettiklerini dile getiren Saygılı, "Boyutunu yarıya düşürmeyi, güç verimini artırarak telefon bataryasını yormadan bu işi ilerletmeyi istiyoruz. Ülkemizde endüstride kullanılacak haberleşme teknolojilerini ilerletmek için çalışma yapacağız. Şu an şirketleşme aşamasındayız." diye konuştu.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Rusya Duma Başkanı Volodin: Karabağ Azerbaycan’ın iç meselesi

2023-09-23 22:35 - Özel Haber

Türkiye Arıcılık Haritası güncellendi

2023-09-24 13:27 - Ekonomi

Yelkende Funboard Slalom Avrupa Şampiyonası sona erdi

2023-09-26 08:17 - Spor

Antalyaspor galibiyet hasretine altıncı haftada son verdi

2023-09-24 11:48 - Spor

Kırklareli'nde 40 çiftlikte atık depolama alanı oluşturuldu

2023-09-28 15:17 - Çevre-Hayat

Bangladeş'te dang hummasında vaka sayılarının resmi verilerin 5 katı olabileceği iddia edildi

2023-09-27 12:13 - Dünya

Prens Edward, Ankara'da Chevening Burs Programı'nın 40. yılı resepsiyonuna katıldı

2023-09-28 17:53 - Gündem

Ankaragücü ile Konyaspor berabere kaldı

2023-09-24 19:32 - Spor

İşitme engelliler için ulaştırma ve haberleşmedeki zorluklar yeni sistemlerle aşılıyor

2023-09-24 12:03 - Teknoloji

Kapasite kullanım oranı eylülde yüzde 77,3 seviyesinde gerçekleşti

2023-09-25 10:18 - Ekonomi

İlgili Haberler

ROKETSAN, savunma sistemlerini İspanya'da sergiliyor

16:58 - Teknoloji

Madrid'deki savunma ve güvenlik fuarına 32 firmayla katılan Türkiye ilgi odağı oldu

16:23 - Teknoloji

AA Teknoloji'den yapay zeka destekli veri haberciliği için işbirliği

12:33 - Teknoloji

Dijital ebeveynlik becerileri çocuklara doğru rehberlik imkanı sağlıyor

12:27 - Teknoloji

Bayraktar TB3 SİHA'lar DENİZKURDU-2025 Tatbikatı'nda

13:57 - Teknoloji

Günün Manşetleri

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy ile telefonda görüştü

20:13 - Gündem

İstanbul Havalimanı'nın yeni misafiri İspanyol Air Europa oldu

19:48 - Gündem

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Terörsüz Türkiye hedefimize emin adımlarla yürüyoruz

19:37 - Siyaset

Zelenskiy: Cumhurbaşkanı Erdoğan (barış için) en üst düzey toplantılara ev sahipliği yapabilir

19:23 - Dünya

Bahçeli, Kabine Toplantısı'na "ay-yıldız" motifli 102 gül gönderdi

19:12 - Gündem