?>

AFAD'ın arama kurtarma ekipleri zorlu görevlere sıkı eğitimlerle hazırlanıyor

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) bünyesindeki arama kurtarma ekipleri, aldıkları eğitim ve yaptıkları sıkı pratikle her an göreve hazır bulunuyor.

Gündem - 11 ay önce

Ankara

AFAD arama kurtarma ekiplerinin Ankara İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğündeki saha eğitimleri AA ekibi tarafından görüntülendi.

Arama kurtarma köpeklerinin yer aldığı AFAD eğitimlerinde, arama kurtarma personeli teknolojiden de en üst düzeyde yararlanıyor.

Gerçek durum senaryolarına uygun enkaz eğitim alanlarında sürekli pratik yapan ekipler, böylece her an göreve hazır hale geliyor. Bu eğitimler, ekiplerin kurtarma operasyonu sırasında karşılaşabilecekleri zorluklara hazırlıklı olmalarını da sağlıyor.

Arama kurtarma ekiplerinin eğitim süreçleriyle ilgili bilgi veren AFAD Arama ve Kurtarma Daire Başkanı Kartal Muhcı, personele göreve başladıkları ilk andan itibaren branş eğitimlerinin verildiğini belirtti.

Arama kurtarma personelinin, kentsel arama kurtarma, dağda arama kurtarma, su altı ve su üstü arama kurtarma, arazide kayıp arama, kimyasal biyolojik radyolojik nükleer tehditler (KBRN) eğitimlerine alındığını daha sonra da branşlaştırıldığını ifade eden Muhcı, kentsel arama kurtarmanın ise bütün personelin ortak görev alanı olduğunu söyledi.

"Yeni arama kurtarma personeli alımlarına başladık"

Arama kurtarma ekiplerinin, enkaz eğitim alanlarında sürekli eğitimlerine devam ettiğini dile getiren Muhcı, ekiplerin her an göreve hazır halde bulunmaları gerektiğine dikkati çekti.

Personelin 81 ilde 24 saat görevinin başında olduğunu ve herhangi bir ihbar durumunda olay yerine en kısa sürede intikal ettiğini belirten Muhcı, kapasite artırımıyla ilgili şunları kaydetti:

"Yeni arama kurtarma personeli alımlarına da başladık. Araç-gereç kapasitemizi çok ciddi oranda, yaklaşık iki katına kadar artırıyoruz. Şu anda dünyada arama kurtarma alanında en tecrübeli ekipler AFAD ekipleri. Çünkü dünyanın birçok bölgesinde de bu tecrübe ve deneyimi edindiler."

6 Şubat depremleri

Türkiye'nin 6 Şubat 2023'te Kahramanmaraş merkezli depremlerle büyük bir felaket yaşadığını anımsatan Muhcı, "Belki 1000 yılın depremiydi. Dünya üzerinde böyle bir deprem şu anda kayıtlarda yok. Yaklaşık 14 milyonluk coğrafyada 11 ilimizi etkileyen çok şiddetli bir depremdi." dedi.

Depremin haberini alır almaz ekiplerin hızla bölgeye sevk edildiğini aktaran Muhcı, "Uzakta bulunan ekiplerimiz uçaklarla, yakın illerdeki ekiplerimiz ise kara yolu vasıtasıyla bölgeye intikal etti. O bölgede çok ciddi yıkımlar meydana geldi, maalesef canlarımızı kaybettik. Ekiplerimiz var güçleriyle görevlerini ifa etti." diye konuştu.

Muhcı, bölgede görev yapan AFAD personelinin fedakarca çalıştığını aktararak, şunları kaydetti:

"Bir canlı çıkartmanın umuduyla ekiplerimiz günlerce görev yaptı. Allah devletimize ve milletimize bir daha böyle şeyi yaşatmasın. O bölgede görev yapan ekiplerimizle gerçekten gurur duyuyoruz. Enkaz altından binlerce canı çıkarttılar, ailelerine teslim ettiler. Maalesef kayıplarımız da oldu, o kayıpları da ailelerine teslim ettiler."

Muhcı, "AFAD arama kurtarma personelleri ve yetiştirmiş olduğumuz diğer ekipler, kamu kurum kuruluşlarımız olsun, sivil toplum kuruluşlarımız olsun bölgede insanüstü bir gayretle görevlerini ifa etti." diye konuştu.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Eyüpspor, Trabzonspor'dan Umut Bozok'u kadrosuna kattı

2025-02-03 15:12 - Spor

iOS güncellemeleri VPN performansını nasıl etkiliyor?

2025-02-02 21:43 - İnsan&Hayat

Esenyurt'ta zincir markette çıkan yangın söndürülmeye çalışılıyor

2025-02-02 09:27 - Gündem

Fenerbahçe Teknik Direktörü Jose Mourinho: Duygusu yüksek bir maçtı

2025-02-02 23:13 - Spor

Galatasaraylı futbolcu Abdülkerim Bardakcı, PFDK'ye sevk edildi

2025-02-05 00:33 - Spor

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Terör örgütleri üzerinden kurulan tuzakları darmadağın edeceğiz

2025-01-29 14:28 - Siyaset

Diyarbakır Oğlaklı'da yapılan konutlara depremzedeler peyderpey yerleşiyor

2025-02-03 12:47 - Çevre-Hayat

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Suriye ile dayanışma içinde, terörün olmadığı, huzur iklimini ortak coğrafyamızda hakim kılacağız

2025-02-04 20:56 - Siyaset

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Şehirlerimizi süratle depreme dayanıklı hale getirmek dışında bir seçeneğimiz bulunmuyor

2025-02-03 20:02 - Siyaset

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Türk yargısı sadece Türk milleti adına karar verir

2025-01-30 16:43 - Siyaset

İlgili Haberler

Cumhurbaşkanı Erdoğan ABD Başkanı Trump ile telefonda görüştü

00:23 - Gündem

Başkentte kesintiler nedeniyle içme suyu çeşmelerden sağlanıyor

23:57 - Gündem

Dışişleri Bakanı Fidan: Dünyanın ihtiyaç duyduğu medeniyetler üstü birlik, bütünlük

22:32 - Gündem

Cumhurbaşkanı Erdoğan, şehit polis Fethi Sekin ile adliye personeli Musa Can'ı andı

22:28 - Gündem

GSB burs ve kredileri 6 Ocak'ta ödenmeye başlanacak

22:08 - Gündem

Günün Manşetleri

Cumhurbaşkanı Erdoğan ABD Başkanı Trump ile telefonda görüştü

00:23 - Gündem

Başkentte kesintiler nedeniyle içme suyu çeşmelerden sağlanıyor

23:57 - Gündem

Grönland, ABD ile diyaloğu sürdürme niyetinde olduklarını belirtti

23:53 - Dünya

Suriye Cumhurbaşkanı Şara, suikast iddialarının ardından Şam'da market alışverişi yaptı

23:47 - Dünya

İspanya: Ukrayna, Gazze ve Venezuela'nın toprak bütünlüğü pazarlık edilemez

23:22 - Dünya