AFAD Başkanı Pehlivan: Bugün itibarıyla 175 bin arama kurtarma personeli bulunuyor

AFAD Başkanı Pehlivan, 17 Ağustos 1999 Marmara Depremi'ne ilişkin, "1999 yılında 3 arama kurtarma birliği vardı ve yüzlerle ifade edilebilen rakamlardaydı. Ama bugün itibarıyla 175 bin arama kurtarma personeli bulunuyor." dedi.

Gündem - 1 gün önce

Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) Başkanı Ali Hamza Pehlivan, 17 Ağustos 1999 Marmara Depremi'nin 27. yılı dolayısıyla açıklamalarda bulundu.
Marmara Bölgesi'ndeki birçok ilin etkilendiği depremde 18 binin üzerinde vatandaşın hayatını kaybettiğini, 50 bine yakın kişinin de yaralandığını belirten Pehlivan, bu depremin ardından afet yönetimi konusunda yeni bir anlayışın ortaya konulması ve kurumsal kapasitenin yeniden şekillendirilmesinin gerekliliğinin ortaya çıktığını anlattı.
2007 yılında Bina Deprem Yönetmeliğinin güncellendiğini anımsatan Pehlivan, şunları kaydetti:
"1999 yılında AFAD biliyorsunuz yoktu. Sivil Savunma Genel Müdürlüğü vardı İçişleri Bakanlığımız bünyesinde. Bayındırlık bünyesinde de Afet İşleri Genel Müdürlüğü vardı. 2000'li yıllardan sonra Başbakanlık bünyesinde gene Afet Acil Durum Yönetim Genel Müdürlüğü kurulmuştu. 2009 yılında Sayın Cumhurbaşkanımızın Başbakanlığı döneminde bir vizyoner yaklaşım ortaya konularak bütün bu genel müdürlükler bir çatı altında toplandı ve AFAD kuruldu."
AFAD'ın kurulması ile "afetlerde kriz yönetimi" anlayışından "risk odaklı bir yönetim anlayışı"na geçişin sağlandığını ve kapasitenin arttığını aktaran Pehlivan, "1999 yılında 3 arama kurtarma birliği vardı ve yüzlerle ifade edilebilen rakamlardaydı. Ama bugün itibarıyla 175 bin arama kurtarma personeli bulunuyor." diye konuştu.
Pehlivan, afet yönetiminde yerli ve milli ekipmanların yanı sıra yazılım ve dijital uygulamaların kullanımına ilişkin çalışmalara da değindi.
Pehlivan, vatandaşlara yönelik dijital uygulamaların da bulunduğunu belirterek, İçişleri Bakanlığınca hayata geçirilen HAYAT 112 Acil uygulamasında AFAD'a ilişkin bir bölüm bulunduğunu, vatandaşların buradan toplanma alanları, ihbarda bulunma ve eğitim materyallerine ulaşabildiğini söyledi.
AFAD Deprem Mobil uygulamasının da bulunduğunu ifade eden Pehlivan, vatandaşların tehlike haritalarına ve en yakın toplanma alanlarına ulaşabildiğini dile getirdi.
Pehlivan, 5 yıl içerisinde afetlerde kullanılan ekipman ve araç gereçlerin yanı sıra dijital alanda kullanılan yazılım ve teknolojilerin yerlileştirilmesine yönelik çalışmaların sürdürüleceğini belirtti.
Afet farkındalığının artırılmasına yönelik eğitim faaliyetlerinin yoğunlaştırılacağına dikkati çeken Pehlivan, Milli Eğitim Bakanlığı ile yürütülen Afet Farkındalık Eğitmeni uygulamasında 20 bin öğretmene ulaşıldığı bilgisini verdi.
YÖK ile imzalanan protokol kapsamında 208 üniversitede eğitim, tatbikat ve afetlere yönelik projelerin gerçekleştirildiğini kaydeden Pehlivan, okullar, mahalleler ve köylerde düzenlenen çalışmalarla her yıl 5-6 milyon vatandaşa ulaşılmasının hedeflendiğini sözlerine ekledi.
Kaynak: AA
dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Oyuncu ve yönetmen Mehmet Ali Nuroğlu'nun 'Dünyada' adlı tek kişilik performansı Londra'da sahnelendi

2026-08-11 16:28 - Kültür Sanat

Şekip Mosturoğlu'ndan takım otobüsüne saldırı dosyasına ilişkin açıklama

2026-08-11 17:38 - Spor

51. UEFA Süper Kupa'nın sahibi yarın belli olacak

2026-08-11 11:12 - Spor

Skibbe'nin yardımcısı Serhat Umar, yoluna teknik direktör olarak devam etmek istiyor

2026-08-11 13:02 - Spor

Spotify, yapay zekayla oluşturulan sanatçı profillerini etiketlemeye başlayacak

2026-08-11 19:23 - Medya

Hentbolda 2026-2027 sezonu Süper Lig fikstürü belli oldu

2026-08-11 19:48 - Spor

Hattuşa'da yaklaşık 2 bin 300 yıllık yeni mezarlar bulundu

2026-08-11 11:07 - Kültür Sanat

Galatasaraylı futbolcu Lucas Torreira'ya göre bu sezon lig yarışı zor olacak

2026-08-11 20:07 - Spor

Milli para masa tenisçi Kübra Korkut, Tayland'da dünya şampiyonluğu için mücadele edecek

2026-08-11 11:32 - Spor

Sigorta ve emeklilik sektörünün aktif büyüklüğü 4,4 trilyon liraya ulaştı

2026-08-11 15:35 - Ekonomi

İlgili Haberler

Bakan Çiftçi: Devletimizin demir yumruğu, karanlık güçlerin her daim ensesindedir

16:43 - Gündem

Konya'da iki otomobilin çarpıştığı kazada 2 kişi öldü, 1 kişi yaralandı

16:18 - Gündem

Antalya Büyükşehir Belediyesi şirketi ALDAŞ'a yönelik soruşturmada iddianame kabul edildi

16:08 - Gündem

Milli Savunma Bakanlığından "TEKNOFEST Mavi Vatan" paylaşımı

16:03 - Gündem

Fethiye'de çıkan orman yangınına müdahale ediliyor

15:48 - Gündem

Günün Manşetleri

ABD'de sanayi üretimi temmuzda beklentilerin altında kaldı

17:03 - Ekonomi

Trump, İran'la şu anda devam eden ya da planlanan bir müzakere olmadığını belirtti

16:58 - Dünya

Bakan Çiftçi: Devletimizin demir yumruğu, karanlık güçlerin her daim ensesindedir

16:43 - Gündem

Güney Kore'den, Trump'ın "ortak tatbikatların azaltılması" açıklaması sonrası AB

16:37 - Dünya

Çitlekçi halka arz geliriyle 2030'da 99 mağazaya ulaşmayı hedefliyor

16:23 - Ekonomi