Adana'da adaptasyon yeteneği ve lif kalitesi yüksek yeni pamuk çeşidi geliştirildi

Doğu Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü tarafından adaptasyon yeteneği ve lif kalitesi yüksek yeni pamuk çeşidi geliştirildi.

Ekonomi - 7 ay önce

Adana
Ayçiçeğinden buğdaya, soyadan bezelyeye ve mısıra kadar çok sayıda bitkiyle ilgili çeşit geliştirme faaliyetlerinin sürdüğü enstitüde, son olarak pamuk üzerine çalışma gerçekleştirildi.
Özel sektör işbirliğindeki çalışma kapsamında geliştirilen yeni pamuk çeşidi "Galaxy 351", Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı Tohumluk Tescil ve Sertifikasyon Merkezince tescillenerek çiftçinin hizmetine sunuldu.
Adaptasyon kabiliyeti ve tekstil sektörünün önem verdiği çırçır randımanı, iplik olabilirlik indeksi, renk, parlaklık, lif uzunluğu, inceliği ve kopma dayanımı gibi kaliteyi belirleyen değerleri emsallerine göre yüksek olan "Galaxy 351", daha erken hasat edilebiliyor.
????

"Çeşidimiz, kalite özellikleri bakımından iyi konumdadır"

Enstitü Müdürü İbrahim Cerit, "Galaxy 351"in enstitünün 45'inci, Türkiye'nin de 114'üncü pamuk çeşidi olduğunu söyledi.
Türkiye'de pamuktaki toplam sertifikalı tohumluk üretiminin yüzde 18'inin enstitülerine ait olduğunu belirten Cerit, bununla ekonomiye yıllık yaklaşık 700 milyon lira katkı sağladıklarını ifade etti.

Cerit, yeni geliştirdikleri çeşidin tekstil sektörünün ihtiyaçlarına cevap verebilecek seviyede olduğunu vurgulayarak, şöyle konuştu:
"Pamukta özellikle tekstil sektöründe kalite parametreleri oldukça önemlidir. Bu kalite parametrelerinin başında lif uzunluğu, mukavemeti, inceliği gibi parametreler yer almaktadır. Çeşidimiz, tüm bu kalite özellikleri bakımından diğer çeşitlere göre oldukça iyi konumdadır. Galaxy, ekolojik olarak Güneydoğu Bölgesi için tescil edilmiş bir çeşittir ama adaptasyon kabiliyeti yüksek olduğu için ülkemizin diğer pamuk üretilen bölgeleri için de uygun bir çeşittir."
Cerit, çiftçinin güncel ihtiyaçlarına uygun olarak özel sektör işbirliğinde geliştirilen çeşitlerin, enstitü ve geliştirici kişiye de patent geliri sağladığını, bunun da daha fazla yeni çalışma yapılmasına katkı sunduğunu belirtti.

Erken sonbahar yağışlarından önce hasat edilebiliyor

Ziraat mühendisi Hacer Kaya Kocatürk de geliştirdiği Galaxy 351 ile patent sahibi olduğu çeşit sayısının 3'e yükseldiğini, ayrıca 36 çeşitte de katkısının bulunduğunu dile getirdi.
Yeni çeşidin yüksek adaptasyonun yanı sıra orta-erkenci olmasının hasat sırasında avantaj sağladığını belirten Kocatürk, şunları kaydetti:
"Pamuğunuzu emsallerine göre daha erken hasat etme imkanı buluyorsunuz. Bu, oldukça önemli bir özellik. Çünkü erken sonbahar yağışlarından önce pamuğu hasat ediyorsunuz. Böylece renk değişimleri, pamuğun kirlenmesi gibi kaliteyi etkileyen unsurları, yağışla bozulmadan önce koruyarak hasat oluyor. O yüzden orta-erkenci olması çeşidimiz için bir avantajdır."
Kaynak: AA
dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Genç doktor kardeşler aynı hastanede hastaların hizmetinde

2026-01-21 12:23 - Çevre-Hayat

Doğum Sonrası Vajinal Rahatsızlıklar Nelerdir?

2026-01-21 11:28 - İnsan-Hayat

Uşak Araç Kiralama İle Güvenli Ve Konforlu Yolculuk

2026-01-20 14:18 - İnsan-Hayat

İstanbul'da kar yağışı aralıklarla etkili oluyor

2026-01-18 15:37 - Çevre-Hayat

Suriye ordusu, terör örgütü YPG/SDG'nin işgalindeki Fırat Nehri'nin batısındaki sivillerin tahliyesi için koridor açacak

2026-01-14 19:23 - Dünya

Galatasaraylı voleybolcular Myriam Sylla ve Yasemin Güveli, Darta Bevo maçında forma giyemeyecek

2026-01-14 15:58 - Spor

Konut satışları yılı çifte rekorla kapattı

2026-01-20 15:43 - Ekonomi

Gazilik ünvanına 27 yıl sonra kavuşmanın gururunu yaşıyor

2026-01-16 11:47 - Çevre-Hayat

Uganda'da halk sandık başında

2026-01-15 14:47 - Dünya

AB Komisyonu Başkanı von der Leyen, ABD Kongresi heyetiyle Grönland konusunu görüştü

2026-01-19 23:42 - Dünya

İlgili Haberler

Borsa günü düşüşle tamamladı

18:23 - Ekonomi

Rusya'nın federal bütçe açığı yaklaşık 79 milyar dolara çıktı

19:53 - Ekonomi

TİGEM, 30 safkan Arap tayının satışından yaklaşık 28 milyon lira gelir elde etti

17:32 - Ekonomi

Sigorta ve emeklilik sektörünün aktif büyüklüğü 4,4 trilyon liraya ulaştı

15:35 - Ekonomi

Küresel gaz türbini siparişleri ikinci çeyrekte rekor kırdı

16:03 - Ekonomi

Günün Manşetleri

İran’daki sertlik yanlısı dönüşümün arkasında Mekke Anlaşması mı var? -Ömür Çelikdönmez yazdı-

06:23 - En Son Yazılar

ABD Başkanı Trump, müzakereler konusunda İran'a güvenmediğini söyledi

06:08 - Dünya

Libya Ulusal Birlik Hükümeti Başbakanı Dibeybe: "Petrol tesislerine saldırılar karşılıksız kalmayacak" bir suç

04:52 - Dünya

Yemen'deki Husiler, Marib ve Muha kentlerindeki askeri noktaları vurduğunu iddia etti

03:32 - Dünya

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev Zengezur Koridoru'nu değerlendirdi

01:08 - Dünya