?>

AB'den Sırp ve Kosovalı liderlere 'gerginliği tırmandırmama' çağrısı

Avrupa Birliği (AB), Kosovalı ve Sırp liderlerin Batı Balkanlar'da çatışma ihtimalini içeren, gerginliği tırmandırıcı açıklamalardan kaçınmasını istedi.

Dünya - 3 yıl önce

Brüksel

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell'in ofisinden yapılan açıklamada, "Kosova ve Sırbistan'ın yetkilileri arasında özellikle Batı Balkanlar'da savaş ve çatışma hakkında son dönemde yapılan kışkırtıcı açıklamalar, büyük endişe konusudur." ifadesi yer aldı.

İki tarafın siyasetçilerinin bölgede şiddete ve gerginliğin daha da artmasına neden olacak olaylardan sorumlu tutulacağı vurgulanan açıklamada, "İki taraf da karşılıklı husumete ve tehlikeli açıklamalara derhal son vermeli ve sorumlu davranmalıdır." denildi.

Açıklamada, Sırbistan ve Kosova'nın AB kolaylaştırıcılığında yürütülen ve ilişkileri normalleştirme amacı taşıyan diyalog sürecinde tüm meseleleri ele alabileceği kaydedildi.

Kosova'da yaşayan Sırplar dahil, herkesin Kosova kimlik kartı ve plakasına sahip olması zorunluluğu getirileceğinin bildirilmesine, Kosova'daki Sırplar tepki göstererek ülkenin kuzeyindeki sınır geçişlerini kapatmıştı ve temmuz sonunda ülkede gerilim artmıştı.

Kosova hükümeti, Sırbistan'la olan sınır kapılarına giden yollara konulan tüm barikatların kaldırılmasının ardından Sırbistan'la krize neden olan uygulamayı 1 Eylül'e erteleme kararı almıştı.

Gerilimin artmasının ardından Kosova Başbakanı Albin Kurti, Kosova ile Sırbistan arasında yeni bir çatışma riskinin yüksek olduğunu söylemiş, Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic de Kosova yönetiminin Sırpların yaşadığı ülkenin kuzeyine saldırmayı planladığını iddia etmişti.

Sırbistan, 2008'de tek taraflı bağımsızlığını ilan eden Kosova'yı kendi toprağı olarak görüyor.

Kurti ile Vucic'in gerginlik sonrasında 18 Ağustos'ta Brüksel'de bir araya gelmesi planlanıyor. İki liderin bir gün önce de NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile ayrı ayrı görüşmesi öngörülüyor.

NATO-KFOR'dan 1 Ağustos'ta yapılan açıklamada, Kosova'nın kuzeyindeki güvenlik durumunun gergin olduğu belirtilerek "KFOR, durumu yakından takip ediyor ve istikrarın tehlikeye girmesi durumunda müdahale etmeye hazır." ifadesi kullanılmıştı.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

İş dünyasının temsilcileri, 13. Büyükelçiler Konferansı'nda konuştu

2022-08-11 17:34 - Ekonomi

Trabzonspor'un Kopenhag maçı programı belli oldu

2022-08-13 22:21 - Spor

Galatasaray, Süper Lig'de Giresunspor'u konuk edecek

2022-08-12 11:07 - Spor

İngiliz ekonomisi 2. çeyrekte yüzde 0,1 daraldı

2022-08-12 12:22 - Dünya

Kuzey Kore'den Kovid-19'a karşı zafer ilanı

2022-08-11 14:21 - Dünya

Tahıl koridorundan bir haftada 10 gemiyle 305 bin ton sevkiyat gerçekleşti

2022-08-08 11:21 - Gündem

FSM Köprüsü'ndeki asfaltlama çalışması tamamlandı

2022-08-14 10:34 - Gündem

Denizli'de yeni bir mantar türü keşfedildi

2022-08-09 11:24 - Teknoloji

İspanya'da temmuz enflasyonu son 38 yılın en yükseğine çıktı

2022-08-12 15:04 - Ekonomi

Genç milli atletler, Dünya Şampiyonası'ndan 4 madalyayla dönüyor

2022-08-07 13:45 - Spor

İlgili Haberler

Küresel Sumud Filosu’na Yunanistan SAR bölgesinde dronlarla saldırı yapıldı

09:18 - Dünya

KKTC Cumhurbaşkanı Tatar'dan Erdoğan'ın BM'deki "KKTC'yi tanıyın" çağrısına teşekkür

02:53 - Dünya

KKTC Cumhurbaşkanı Tatar 2025 seçim bildirgesini açıkladı

01:53 - Dünya

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy: Rus tarafıyla liderler düzeyinde görüşmeye hazırım

23:23 - Dünya

Hamas, Trump'ın Gazze'de ateşkes anlaşmasını reddettikleri iddiasını yalanladı

22:27 - Dünya

Günün Manşetleri

Küresel Sumud Filosu’na Yunanistan SAR bölgesinde dronlarla saldırı yapıldı

09:18 - Dünya

Türkiye ile BM Dünya Gıda Programı arasındaki ortaklık güçlendiriliyor

08:58 - Gündem

Muvazaalı gayrimenkul satışıyla vatandaşlık sağlayan suç örgütü çökertildi

08:53 - Gündem

Sizi Çeçenya'nın ilk kadın arkeoloğu Rezeda Dautova ile tanıştırayım mı? -Abdullah Ali Güzel yazdı-

08:28 - En Son Yazılar

Ticaret Bakanı Bolat: Türkiye-Amerikan ilişkileri daha da güçlenecek, hız kazanacak

08:13 - Ekonomi