?>

ABD'den 'İran ile müzakerelere hazırız' açıklaması

ABD'nin BM Daimi Temsicisi Craft, ülkesinin "uluslararası barışın ve güvenliğin daha da tehlikeye girmesini veya İran rejiminin tansiyonu tırmandırmasını önlemek amacıyla" müzakerelere hazır olduğunu kaydetti.

Genel - 5 yıl önce

ANKARA (AA) - ABD, İran ile ciddi müzakereler yapmaya hazır olduğunu bildirdi.

ABD basınında yer alan haberlere göre, ülkenin Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsicisi Kelly Craft, BM Güvenlik Konseyine sunduğu mektupta, ülkesinin "uluslararası barışın ve güvenliğin daha da tehlikeye girmesini veya İran rejiminin tansiyonu tırmandırmasını önlemek amacıyla" müzakerelere hazır olduğunu yazdı.

Craft, mektubunda İran Devrim Muhafızları Ordusuna bağlı Kudüs Gücü Komutanı General Kasım Süleymani'nin öldürülmesinin, ülkelerin meşru müdafaa haklarını kullanmak için attıkları herhangi bir adımı BM Güvenlik Konseyine "derhal bildirmesini" gerektiren BM Sözleşmesi'nin 51. maddesi uyarınca meşrulaştığını savunarak ABD'nin Orta Doğu'daki personelini ve çıkarlarını korumak için "gerekirse" ilave eyleme geçeceğini belirtti.

İran'ın Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Mecit Takht Ravançi de Konseye yazdığı mektupta, ABD'nin İran'a ağır ekonomik yaptırımları sürdürürken müzakere önerisinde bulunmasının "inanılmaz" olduğunu kaydetti.

Ravançi, İran'ın ABD'nin Irak'taki Ayn el-Esed Hava Üssü'nü balistik füzelerle vurmasının da BM Sözleşmesi'nin 51. maddesi çerçevesinde meşru olduğunu belirterek, "Tahran, Irak'taki Amerikan üssünü hedef alan ölçülü ve orantılı askeri yanıt ile meşru müdafaa hakkını kullanmasının ardından gerilimin tırmandırılması ya da savaş arayışında değil." ifadesini kullandı.

İran'ın BM Daimi Temsilcisi, Ayn el-Esed Hava Üssü'ne yönelik operasyonun, "titizlikle düzenlendiğini, askeri hedefleri nişan aldığını, dolayısıyla beraberinde bölgedeki sivil mülklere ve sivillere zarar vermediğini" bildirdi.

İranlı komutanın öldürülmesiyle başlayan gerilim

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), İran Devrim Muhafızları Ordusuna bağlı Kudüs Gücü Komutanı General Kasım Süleymani ve Haşdi Şabi Başkan Yardımcısı Ebu Mehdi el-Mühendis'in, 3 Ocak'ta Bağdat Havalimanı yakınlarında düzenlenen saldırıda öldürüldüğünü açıklamıştı.

İran'ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney, olayın ardından yaptığı açıklamada, "Onun gidişiyle onun yaptığı iş durdurulmayacak ve yolu kapanmayacak. Suçluları acı bir intikam bekliyor." ifadesini kullanmıştı.

Bu saldırının ardından İran Devrim Muhafızları Ordusu, 8 Ocak'ın ilk saatlerinde ABD'nin Irak'taki Ayn el-Esed Hava Üssü'nü onlarca balistik füzeyle vurduğunu duyurmuş ve en az 80 ABD askerinin öldüğünü ileri sürmüştü.

ABD Başkanı Donald Trump da dün yaptığı açıklamada, İran'ın dünkü füze saldırılarında herhangi bir Amerikan askerinin ölmediğini belirterek, "İran şu aşamada durulmuş görünüyor. Bu da tüm taraflar ve dünya için iyi bir şey." ifadesini kullanmıştı.

Muhabir: Gamze Türkoğlu Oğuz

Haftanın Öne Çıkanları

ABD'nin Bağdat Büyükelçisi Irak Dışişleri Bakanlığına çağrıldı

2020-01-05 21:02 - Dünya

Meteorolojiden 5 il için yağış ve fırtına uyarısı

2020-01-04 19:54 - Genel

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu Rus mevkidaşı Lavrov ile görüştü

2020-01-04 17:02 - Gündem

CANLI- Varank: Türkiye'nin Otomobili'ni satın almak isteyen vatandaşımızın oranı yüzde 89

2020-01-06 14:27 - Siyaset

Sudan'da askeri uçak düşmesi sonucu 11 kişi öldü

2020-01-03 03:07 - Dünya

Meteorolojiden yağmur ve kar uyarısı

2020-01-03 12:37 - Genel

Fransa'da bir kişi polisin uyguladığı şiddet sonucu öldü

2020-01-08 04:17 - Dünya

Antalyaspor Teknik Direktörü Tamer Tuna'nın hedefi takımı ligde tutmak

2020-01-09 02:42 - Spor

Netanyahu'nun 2 bin yasa dışı konutun inşasını dondurduğu iddia edildi

2020-01-08 13:37 - Dünya

Rusya Suriye'den Libya'ya paralı asker gönderdi

2020-01-07 14:42 - Dünya

İlgili Haberler

MEB, 15 bin sözleşmeli öğretmen alımına ilişkin sözlü sınav duyurusu yayımladı

10:41 - Genel

İsrail Başbakanı Netanyahu, UCM'nin tutuklama kararına rağmen Macaristan'ı ziyaret edecek

22:37 - Genel

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı 'Yarısı Bizden' kampanyasıyla ilgili soruları cevapladı

20:30 - Genel

Günün Manşetleri

Şuşa Beyannamesi'nin 4. yılı

13:23 - Dünya

Bakan Kurum'dan "Yarısı Bizden" kampanyasıyla kentsel dönüşüm çağrısı

13:08 - Gündem

Türk Boğazları'ndan uğraksız geçen gemilerden alınan ücret 1 Temmuz'da güncellenecek

13:03 - Gündem

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Göktaş, şehit babaları ve gazilerle bir araya geldi

12:58 - Gündem

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz'dan Babalar Günü mesajı

12:43 - Gündem