?>

ABD'de yavaşlayan enflasyon eylül ayında ilk faiz indirimine kapıyı araladı

ABD'de enflasyonun haziranda aylık bazda 4 yıl sonra ilk kez negatif gelmesi ve yıllık bazda yavaşlamaya devam etmesi, ABD Merkez Bankasının (Fed) ilk faiz indirimine yaz sonunda gitmesinin önünü açtı.

Ekonomi - 11 ay önce

Washington DC

Fed yetkilileri, Başkan Jerome Powell başta olmak üzere, enflasyonun sürdürülebilir şekilde yüzde 2 hedefine düştüğünden emin olmak için daha fazla olumlu veri görmek istediklerini her fırsatta dile getirirken, son enflasyon verileri beklentilerin altında geldi.

ABD'de dün açıklanan Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) verileri, dezenflasyon trendinin sürdüğünü ortaya koydu.

Ülkede TÜFE, haziranda aylık bazda yüzde 0,1 azalırken, yıllık bazda yüzde 3 artışla piyasa beklentilerinin altında gerçekleşti.

TÜFE aylık bazda Mayıs 2020'den bu yana ilk kez düşüş gösterirken, yıllık bazda Haziran 2023'ten bu yana en düşük artışını kaydetti.

Değişken enerji ve gıda fiyatlarını içermeyen çekirdek TÜFE de haziranda aylık yüzde 0,1 ve yıllık 3,3 artışla piyasa beklentilerinin altında kaldı. Çekirdek enflasyon, yıllık bazda Nisan 2021'den bu yana en düşük seviyesini kaydetti.

Bu dönemde enflasyondaki yavaşlamada, benzin fiyatlarındaki düşüş ile barınma maliyetlerinin artış hızındaki yavaşlama etkili oldu.

Analistler, enflasyonda nisan ve mayısın ardından haziranda da görülen yavaşlamanın Fed'i faiz oranlarını eylülde düşürmeye bir adım daha yaklaştırdığını belirtti.

Enflasyon verilerinin ardından para piyasalarındaki fiyatlamalarda Fed'in ilk faiz indirimine eylülde gitme ihtimali yüzde 70 seviyelerinden yüzde 93'e çıktı.

"Haziran ayı TÜFE verileri daha iyi olamazdı"

Moody's Analytics Başekonomisti Mark Zandi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Haziran ayı TÜFE verileri daha iyi olamazdı." değerlendirmesinde bulundu.

Enflasyonun istikrarlı bir şekilde gerilediğini belirten Zandi, "Fed olağanüstü temkinli ama enflasyonun eylül toplantısına kadar hedefe doğru ineceğine ve faiz oranlarını çeyrek puan indireceğine dair yeterli güvene sahip olmalı." dedi.

Zandi, Fed'in daha sonra, şu anda yüzde 5,5'e yakın olan faiz oranını, 2026'da yüzde 3'e inene kadar her çeyrekte çeyrek puan düşürmesi gerektiğini ifade etti.

"Faiz oranının 2025'in ortasına kadar yüzde 4'e düşürüleceğini öngörüyoruz"

ING'nin Amerika Araştırma Bölgesel Başkanı Padhraic Garvey ise ABD'nin son TÜFE verilerini "şaşırtıcı zayıflıkta" olarak nitelendirdi.

Barınma fiyatlarındaki artışın sonunda yavaşladığının görüldüğüne işaret eden Garvey, yeni ve ikinci el araç fiyatları ile uçak bileti fiyatları gibi kalemlerde ise aylık bazda düşüş kaydedildiğini aktardı.

Garvey, bu durumun Fed'in para politikasını kısıtlayıcı bölgeden "biraz daha az kısıtlayıcı" bölgeye doğru biraz gevşetmeye başlayabileceği görüşünü desteklediğini kaydetti.

Bu yıl piyasadaki iki faiz indirimi beklentisine karşılık üç faiz indirimi öngörülerini koruduklarını belirten Garvey, "Faiz oranının 2025'in ortasına kadar yüzde 4'e düşürüleceğini öngörüyoruz." dedi.

Garvey, "İhtiyacımız olan şey buydu. Mayıs verilerinin tekrarı, ancak daha da iyisi." değerlendirmesinde bulundu.

Fed'in eylülde faizleri düşürmeye başlama ihtimali güçleniyor

Oxford Economics ABD Başekonomisti Ryan Sweet de son birkaç ayda enflasyona ilişkin iyi haberlerin enflasyonun hedefine doğru düştüğüne dair güveni güçlendireceğini söyledi.

Fed'in faiz oranlarını çok uzun süre çok kısıtlayıcı seviyelerde tutmanın risklerine karşı dikkatli olduğunu belirten Sweet, "Mayıs ve haziran ayları arasında TÜFE'deki düşüş kalıcı olmayacak ancak bu durum, özellikle istihdam piyasasının yumuşamasıyla birlikte Fed'in eylül ayında faiz oranlarını düşürmeye başlaması ihtimalini güçlendiriyor." dedi.

Sweet, yine de haziran ayında TÜFE'deki düşüşe fazla anlam yüklememek konusunda dikkatli olduklarını aktararak, mevsimsel faktörlerin beklenenden daha fazla etkili olduğunu, benzin ve uçak biletleri fiyatlarındaki büyük düşüşün de gerilemeye katkıda bulunduğunu ancak bu fiyatlar değişken olduğunu anlattı.

Barınma enflasyonuna ilişkin de cesaret verici işaretler olduğuna dikkati çeken Sweet, kiraların Ağustos 2021'den bu yana en düşük aylık artışı kaydettiğini aktardı.

Sweet, benzin fiyatlarının, yükselen küresel petrol fiyatları ve mevsimsel talebin etkisiyle temmuz başında arttığını belirterek, "Temmuz ayına dönersek, TÜFE tüketici ve Fed için biraz daha az dostane olacak." ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Gereksiz ihbarlar itfaiyenin can dostları kurtarmasını engelliyor

2024-07-08 12:08 - Gündem

Nepal'de muson yağmurlarının yol açtığı afet ve kazalarda 62 kişi öldü

2024-07-07 21:23 - Dünya

Başörtülü öğrencinin staja kabul edilmemesine ilişkin davada karar

2024-07-09 12:03 - Gündem

İngiltere ekimden bu yana İsrail'e silah satan firmalara 108 ihracat lisansı verdi

2024-07-12 11:27 - Dünya

Irkçı faşist bir karar Bulgaristan’ı ne hale getirdi! -Emin Batur yazdı-

2024-07-09 21:14 - En Son Yazılar

TBMM Başkanı Kurtulmuş, hicri yılbaşını kutladı

2024-07-07 17:17 - Siyaset

Cumhurbaşkanı Erdoğan, NATO Atlantik Konseyi Devlet ve Hükümet Başkanları Oturumu'na katıldı

2024-07-10 20:23 - Siyaset

A Milli Kadın Futbol Takımı, yarın İsviçre'yi konuk edecek

2024-07-11 10:23 - Spor

Dünyanın en büyük elektrikli araç üreticisi Çinli BYD'den Türkiye'ye dev yatırım

2024-07-08 18:12 - Ekonomi

Küresel gerilimler Orta Koridor'un stratejik önemini artırdı

2024-07-07 11:37 - Ekonomi

İlgili Haberler

ECB ile Çin Merkez Bankası arasında işbirliğini geliştirmek için mutabakat zaptı imzalandı

12:27 - Ekonomi

Kurban Bayramı'nda otoyollardan yaklaşık 16,3 milyon araç geçti

12:18 - Ekonomi

Nintendo Switch 2 oyun konsolu satışı ilk 4 günde 3,5 milyonu aştı

12:13 - Ekonomi

Uzmanlar yurt dışından konut alırken dikkat edilmesi gerekenleri anlattı

12:02 - Ekonomi

Kadın mühendis eşinin memleketinde devlet desteğiyle fabrika kurdu

11:52 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Ümraniye'de oto sanayi sitesindeki iş yerinde yangın çıktı

12:38 - Gündem

Fransa, 15 yaş altına sosyal medya yasağı getirmek istiyor

12:32 - Dünya

ECB ile Çin Merkez Bankası arasında işbirliğini geliştirmek için mutabakat zaptı imzalandı

12:27 - Ekonomi

Tekirdağ, bayramda mavi bayraklı plajları ve yamaç paraşütü pistleriyle çok sayıda turisti ağırladı

12:23 - Gündem

Kurban Bayramı'nda otoyollardan yaklaşık 16,3 milyon araç geçti

12:18 - Ekonomi