?>

ABD'de siyahi sivil aktivist Martin Luther King anılıyor

ABD'nin önde gelen insan hakları savunucusu Dr. Martin Luther King Jr. için başkent Washington ve New York başta olmak üzere ülke genelinde etkinlikler düzenlendi.

Dünya - 4 yıl önce

New York

ABD'de her yıl ocak ayının 3. pazartesi düzenlenen Martin Luther King Günü, bu yıl da birçok etkinliğe sahne oldu.

Aynı zamanda federal tatil olan günde, siyahi Amerikalıların yoğun yaşadığı New York'ta da sabah erken saatlerde programlar düzenlendi.

ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, Washington'da sivil haklar aktivisti siyahi Rahip Al Sharpton'ın organize ettiği anma programına sesli mesaj gönderdi.

Yellen, mesajında, "ABD ekonomisinin dağılımında siyahilere haksızlık yapıldığını" söyledi ve "Hazine'nin ırksal servet ayrımcılığını azaltmak için yapması gereken daha çok iş var." ifadesini kullandı.

King için Atlanta Goergia Ebenezer Baptist Kilisesi'nde de bir program düzenlendi. Programı, kilisenin kıdemli papazı ve aynı zamanda ABD Georgia Senatörü olan Raphael Warnock yönetti.

ABD Başkanı Biden bir gün önceden mesaj yayımlamıştı

ABD Başkanı Joe Biden, Martin Luther King Günü vesilesiyle dün paylaştığı yazılı mesajda, "Ülkemiz için bir leke olan ırkçılık ve beyaz üstünlüğü belasıyla yüzleşmeliyiz." ifadelerini kullanmıştı.

Martin Luther King Jr'ın ailesi "oy hakları" için Washington'daki yürüyüşe katıldı

ABD'de siyahi sivil aktivist Martin Luther King Jr'ın ailesi, Senatodan "oy hakları" yasa tasarısını geçirmesini talep ederek başkent Washington DC'de yürüyüşe katıldı.

King Jr'ın ailesi, ABD Senatosundan yeterli çoğunluğa ulaşamayan "oy kullanma hakları" yasa tasarısını geçirmesi talebiyle düzenlenen yürüyüşe katıldı. Washington DC'de yaklaşık 3,5 kilometre uzunluğundaki Martin Luther King Bulvarı boyunca yürüyüş düzenleyen grup, Union Meydanı'nda Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'nin de katıldığı bir basın açıklaması yaptı.

King ailesi, cumartesi de Phoenix kentinde düzenlenen benzeri bir yürüyüşe katılmıştı.

ABD'de "oy kullanma hakları" tartışması

ABD'de birçok Cumhuriyetçi eyalette kabul edilen ve kişilerin oy kullanma haklarını kısıtlayan tasarılar tepkilere yol açmıştı. Bunun üzerine Demokratlar, kişilerin oy haklarının korunması konusunda hazırladıkları tasarıyı Temsilciler Meclisinde geçirmiş ancak tasarı 100 sandalyeli Senato'da geçmesi için gerekli olan 60 "evet" oyuna ulaşamayınca süreç tıkanmıştı.

Oy hakları savunucuları ise Senatonun çoğunluğunu elinde tutan Demokratlardan, "filibuster" ismi verilen yöntemi kullanmalarını ve oy sınırını 51'e indirmelerini talep ediyor. Dengenin 50 Cumhuriyetçi-50 Demokrat olduğu Senatoda oy sınırı düşerse, "Senato Başkanı" sıfatı taşıyan Başkan Yardımcısı Kamala Harris'in oyu ile tasarı yasalaşabiliyor.

Martin Luther King Jr. kimdir?

Martin Luther King Jr'nin, 1963'te başkent Washington'da düzenlenen ve 250 bin kişinin katıldığı "İş ve Özgürlük İçin Washington'a Yürüyüş" adlı insan hakları yürüyüşünde yaptığı "Bir Hayalim Var" adlı konuşması, tüm dünyada yankı uyandırmış, ABD'de kendisinden sonra gelecek birçok sosyal adalet savunucusuna ilham kaynağı olmuştu.

Memphis'te 1968'de suikast sonucu hayatını kaybeden King, ölümünden 9 yıl sonra 1977'de eski ABD Başkanı Jimmy Carter tarafından "Devlet Başkanlık Özgürlük Madalyası"na layık görülmüş ve onuruna "Martin Luther King Günü" ilan edilmişti.

Eski ABD Başkanı Ronald Reagan, günün ulusal bayram olmasını öngören kanunu 1983'te Kongre'nin kabul etmesinin ardından onaylamıştı.

Doğum günü olan 15 Ocak'a yakın olması dolayısıyla ABD'de her yıl ocak ayının 3. pazartesi Martin Luther King Günü olarak kutlanıyor.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Nadir görülen kanserli kitleden ameliyatla kurtulan hasta literatüre girecek

2022-01-13 12:36 - Sağlık

NASA Ay'a insan göndereceği roketi fırlatma sisteminde arızalanan ekipmanı onardı

2022-01-17 16:25 - Teknoloji

Cumhurbaşkanı Erdoğan KKTC Başbakanı Sucuoğlu'nu kabul etti

2022-01-12 17:03 - Gündem

Gemi, yat ve hizmetleri sektörü 5 yılda 6,4 milyar dolarlık ihracat yaptı

2022-01-13 12:06 - Ekonomi

Kedi 'Karamel' soğuktan sığındığı okulun maskotu oldu

2022-01-12 12:42 - Çevre-Hayat

Madencilik sektörü 5,9 milyar dolar ihracatla cumhuriyet tarihi rekorunu kırdı

2022-01-12 13:36 - Ekonomi

Spor İstanbul'da işten çıkartılan işçiler, İBB'yi protesto etti

2022-01-13 19:12 - Gündem

Türkiye'nin ilk cep uydusu Grizu-263A uzaydaki görevine başladı

2022-01-14 10:42 - Teknoloji

Galatasaray Teknik Direktörü Torrent: Kendimizi geliştirmemiz gerekiyor

2022-01-17 00:07 - Spor

Rusya, güvenlikle ilgili tekliflerine NATO'dan "kesin" yanıt bekliyor

2022-01-12 22:57 - Dünya

İlgili Haberler

Hindistan "4 bin 400 kilogramlık en ağır haberleşme uydusunu" fırlattı

17:43 - Dünya

Mısır Başbakanı: İsrail, Lübnan'ın güneyinde işgal altında tuttuğu 5 tepeden tamamen çekilmeli

17:07 - Dünya

Filistin: İsrail'in vergi gelirlerine el koyması Filistin yönetimini çöküşe sürüklüyor

16:57 - Dünya

Belçika Savunma Bakanı, askeri hava üssünde tespit edilen dronların casusluk yaptığına işaret etti

16:53 - Dünya

İngiltere'de Prens ünvanı elinden alınan Andrew son rütbesini de iade edecek

16:47 - Dünya

Günün Manşetleri

Hindistan "4 bin 400 kilogramlık en ağır haberleşme uydusunu" fırlattı

17:43 - Dünya

Mısır Başbakanı: İsrail, Lübnan'ın güneyinde işgal altında tuttuğu 5 tepeden tamamen çekilmeli

17:07 - Dünya

Samsunspor, deplasmanda TÜMOSAN Konyaspor'u 3-1 yendi

17:02 - Spor

Filistin: İsrail'in vergi gelirlerine el koyması Filistin yönetimini çöküşe sürüklüyor

16:57 - Dünya

Belçika Savunma Bakanı, askeri hava üssünde tespit edilen dronların casusluk yaptığına işaret etti

16:53 - Dünya