?>

ABD'de Biden'ın başkanlık yarışından çekilmesinin ardından yeni aday belirleme süreci merak konusu

ABD Başkanı Joe Biden'ın 5 Kasım'da düzenlenecek başkanlık seçimlerinde adaylıktan çekilmesinin ardından, Demokrat Partinin seçim yolunun hangi prosedürlerle şekillenebileceği sorusu gündem oldu

Dünya - 11 ay önce

Ankara

ABD Başkanı Biden, 5 Kasım'da düzenlenecek başkanlık seçimlerinde adaylıktan çekildiğini duyurdu.,

- ABD Başkanı Biden seçim yarışından çekildi

Iowa'da 15 Ocak'ta başlayan ve Demokrat Parti ile Cumhuriyetçi Parti aday adaylarının kendi partileri içinde başkan adayı olmak için yarıştığı ön seçim süreci haziranda sona erdi.

Biden, seçimlerde bir kişinin aday gösterilmesi için 1968 Demokrat delegeden oy alması gerekirken yaklaşık 3 bin 800'den fazla delegenin desteğini kazanmıştı.

19-22 Ağustos'ta ise Demokrat Partinin Chicago'daki parti kongresi olan Demokrat Parti Ulusal Kongresinde partilerin başkan adayı resmen belirlenip açıklanması beklenirken, Biden'ın adaylıktan çekilmesi, partinin adayının belirlenmesi için nasıl bir süreç izleyeceği sorusunu akıllara getirdi.

Biden, eleştirilerin hedefi oldu

Biden, son dönemde sağlık durumu ve mental yeterliliği konusundaki endişeler ile Cumhuriyetçi rakibi eski Başkan Donald Trump'la 27 Haziran gecesi CNN'deki ilk canlı yayın tartışmasındaki zayıf performansı nedeniyle eleştirilere maruz kalmıştı.

Demokrat Partiye destek veren milyarder bağışçılar arasında da 81 yaşındaki Demokrat Partili Biden'ın yarıştan çekilmesini isteyen isimlerin sayısı artıyordu.

ABD Kongresi Temsilciler Meclisinin Demokrat Üyesi Lloyd Doggett, 2 Temmuz'da, Biden'a "başkanlık yarışından çekilmesi" çağrısında bulunarak bu çağrıyı yapan ilk Demokrat Partili Kongre üyesi olmuştu.

Biden, son zamanlarda yaptığı açıklamalarla yarıştan çekilmeyeceğini ve "en güçlü adayın kendisi" olduğunu ifade etse de bugünkü açıklamasında "Tekrar seçim için yarışma niyetindeydim ancak partim ve ülkem adına geri çekilmenin en doğrusu olacağına karar verdim." ifadesini kullandı.

Biden, ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris'in adaylığını destekliyor

Biden, X sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, çekildiği başkanlık yarışında, yardımcısı Kamala Harris'in Demokrat Partiden aday olması için "tam destek ve onay verdiğini" açıkladı.

Süreç nasıl işleyecek?

Biden'ın kendi isteğiyle yarıştan çekilmesi üzerine, Kongreden önce yeni adayın belirlenememesi halinde Demokrat Parti tüzüğüne göre, partinin adayıyla ilgili nihai kararını verecek Kongrede delegelerin yeni isme oy vermeleri gerekiyor.

ABD Başkanı Biden'ın neredeyse tamamının desteğini kazandığı Demokrat Partili delegelerin çoğunluğunun oyunu kazanan kişi, Demokratların yeni adayı olacak. Bir başka deyişle 3 bin 930'dan fazla delegeden 1968'inin oyunu alan kişi, partinin başkan adayı olmaya hak kazanabilecek.

Adaylık için ismi geçenler

Öte yandan, ABD'de yerel medya ve birçok uzman, Biden'ın Başkan Yardımcısı Kamala Harris'in yanı sıra eski ABD Başkanı Barack Obama'nın eşi Michelle Obama'nın da Biden'ın yerine geçebilecek adaylar arasında olması olasılığını konuşuyordu.

Michelle Obama birçok kez adaylık yarışına katılmayacağını belirtse de Biden'ın çekileceği bir senaryoda ismi en çok tartışılacaklar arasında yer alıyordu.

BBC'nin haberine göre, Demokratların başkan adayı, Harris'ten başka isim de olabilir.

Eski Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi, Biden'ın adaylıktan çekilmesi halinde doğrudan Harris'in aday gösterilmesindense partide adaylık için bir "yarış" olması çağrısı yapmıştı.

Belirlenecek başkan adayının başkan yardımcısı adayının kim olacağı da merak konusu.

Kaynak: AA

.

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Tarım ÜFE haziranda aylık bazda yüzde 1,95 arttı

2024-07-16 10:38 - Ekonomi

Lavrov, BM'nin Gazze konusunda başarısızlığını eleştirdi

2024-07-17 19:27 - Dünya

Alezler: Yatağınızı Korumanın En İyi Yolu

2024-07-17 13:05 - İnsan&Hayat

Petrol fiyatları 2024'ün ikinci çeyreğinde geriledi

2024-07-19 16:07 - Ekonomi

TFF Olağan Mali ve Seçimli Genel Kurulu başladı

2024-07-18 12:08 - Spor

Gana'da dang humması vaka sayısı 36'ya yükseldi

2024-07-18 19:28 - Dünya

Ticaret Bakanı Bolat: Milletimiz ile el ele vererek 15 Temmuz ruhunu yaşatmaya devam edeceğiz

2024-07-15 00:47 - Siyaset

AB'den Filistin Yönetimi'ne 400 milyon avroluk mali destek

2024-07-19 16:17 - Dünya

Avro Bölgesi bankaları, şirketlerin kredi talebinin üçüncü çeyrekte artmasını bekliyor

2024-07-16 12:17 - Ekonomi

Futbolun ustaları Palandöken'de antrenörlüğe hazırlanıyor

2024-07-18 12:17 - Spor

İlgili Haberler

İspanya'da 125 kentte Filistin'e destek gösterileri düzenlendi

16:02 - Dünya

Ürdün ve Lübnan, hava sahasını yeniden açtı

15:17 - Dünya

İsrail'in Gazze Şeridi'ne son 48 saatte düzenlediği saldırılarda 90 kişi hayatını kaybetti

13:52 - Dünya

Hindistan'da meydana gelen uçak kazasında ölenlerin sayısı 270'e yükseldi

13:17 - Dünya

ABD'de yargıç, Filistinli aktivist Halil'in salıverilmesi talebini reddetti

13:12 - Dünya

Günün Manşetleri

Jandarma Teşkilatının 186. kuruluş yıl dönümü kutlandı

16:47 - Gündem

TEDAŞ, elektrikte klima kullanımına bağlı yük artışları için önlemleri belirledi

16:38 - Ekonomi

Bodrum ve Kemer sahillerindeki hareketlilik sürüyor

16:32 - Gündem

Başkentte kademeli su tarifesine yeni düzenleme

16:17 - Gündem

İspanya'da 125 kentte Filistin'e destek gösterileri düzenlendi

16:02 - Dünya