ABD "zorla çalıştırma" gerekçesiyle 60 ticaret ortağına tarife uygulayacak

ABD Ticaret Temsilciliği, zorla çalıştırmayla üretilen malların ithalat yasağının etkin uygulanmamasına ilişkin 301. Bölüm soruşturmaları sonucu 60 ticaret ortağına yüzde 10 veya 12,5 gümrük vergisi uygulanacağını duyurdu.

Dünya - 3 hafta önce

USTR'den yapılan açıklamaya göre, çeşitli ekonomilerin zorla çalıştırma yoluyla üretilen malların ithalatına yasak getirmemesi ve bu yasağı etkin şekilde uygulamamasıyla bağlantılı eylem, politika ve uygulamalara ilişkin 301. Bölüm soruşturmaları kapsamında nihai karar verildi.
Karar kapsamında, belirli ürün muafiyetlerine tabi olmak üzere ABD'nin ithalatının yüzde 99,4'ünü kapsayan 60 ticaret ortağına yüzde 10 veya yüzde 12,5 oranında gümrük vergisi getirildi.
Söz konusu gümrük vergisi, zorla çalıştırma yoluyla üretilen ürünlerin ithalatına yasak getiren, karşılıklı ticaret anlaşmalarıyla bu yasağı taahhüt eden veya kısmi rejim uygulayan ticaret ortaklarına yüzde 10, böyle bir ithalat yasağı getirmeyen ticaret ortaklarına ise yüzde 12,5 olarak uygulanacak.
Arjantin, Bangladeş, Kamboçya, Kanada, Ekvador, El Salvador, Guatemala, Honduras, Hindistan, Endonezya, Ürdün, Malezya, Meksika, Pakistan, Sri Lanka, Trinidad ve Tobago ile Birleşik Krallık yüzde 10 oranında gümrük vergisine tabi olacak.
Avrupa Birliği (AB) ve Tayvan menşeli ürünler için En Çok Kayrılan Ülke vergi oranı dikkate alınarak toplam vergi yükü yüzde 10, Japonya, Güney Kore ve İsviçre ürünleri için ise yüzde 12,5 olacak.
Çin, Hong Kong, Avustralya, Yeni Zelanda, Filipinler, Singapur, Tayland, Vietnam, Türkiye, Rusya, Norveç, Kazakistan, Bahreyn, Mısır, Irak, İsrail, Kuveyt, Libya, Fas, Umman, Katar, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Cezayir, Angola, Nijerya, Güney Afrika, Bahamalar, Brezilya, Şili, Kolombiya, Kosta Rika, Dominik Cumhuriyeti, Guyana, Nikaragua, Peru, Uruguay, Venezuela için ise gümrük vergisi oranı yüzde 12,5 olarak uygulanacak.
Söz konusu vergiler 24 Temmuz itibarıyla ABD'ye giriş yapan veya depodan çekilen ürünler için geçerli olacak.
ABD yönetimi, mart ayında zorla çalıştırılan iş gücüyle üretilen malların ithalatını yasaklamada ve bu yasağı etkin şekilde uygulamada yetersiz kaldıkları gerekçesiyle 60 ticaret ortağı hakkında 1974 tarihli Ticaret Yasası'nın 301. Bölümü kapsamında soruşturma başlatmıştı.
USTR'nin yeni tarife açıklaması, ABD Başkanı Donald Trump'ın 1974 tarihli Ticaret Yasası'nın 122. Bölümü kapsamında uygulamaya koyduğu ve 24 Şubat'ta yürürlüğe giren, en fazla 150 gün süreyle uygulanabilen yüzde 10 oranındaki küresel tarifenin süresinin dolmasına kısa süre kala geldi.
ABD Başkanı Trump, söz konusu tarifeyi, ABD Yüksek Mahkemesi'nin Uluslararası Acil Ekonomik Yetkiler Yasası'na (IEEPA) dayandırılarak uygulanan tarifelerin yasaya aykırı olduğuna hükmetmesinin ardından duyurmuştu.
Yüzde 10 oranındaki küresel tarifenin uygulanmasına ilişkin 150 günlük süre 24 Temmuz Cuma günü sona eriyor.
Kaynak: AA
dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

İdeolojik körlükten milli direnişe: 15 Temmuz, ihanetin anatomisi ve savunma sanayisindeki sabotajlar... -E. Yarbay Halil Mert yazdı-

2026-07-17 16:36 - En Son Yazılar

İstanbul'da yetiştirilen sülünler kene ve kahverengi kokarcayla mücadeleye katkı için doğaya salındı

2026-07-22 13:18 - Çevre-Hayat

İngiltere Teknik Direktörü Tuchel: Eğer kazanırsak son 60 yılda Dünya Kupası'ndaki en iyi sonucumuz olacak

2026-07-18 06:43 - Spor

BOTAŞ'ın Kamu İhale Kanunu kapsamında yapacağı alımlara ilişkin usul ve esaslar yürürlüğe girdi

2026-07-18 12:08 - Ekonomi

MKE'den Kara Kuvvetleri Komutanlığına milli piyade tüfeği MPT-76 MH teslimatı

2026-07-18 16:22 - Gündem

Kartal Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencisi, uluslararası matematik yarışmasından altın madalyayla döndü

2026-07-18 12:02 - Eğitim

Oscar ödüllü yönetmen Asghar Farhadi: Filmin izleyiciyle ilişki kurması çok önemli

2026-07-23 12:58 - Kültür Sanat

Bakan Yumaklı: Fırat Havzası Rehabilitasyon Projesi ile 40 bin haneye ulaşacağız

2026-07-17 13:52 - Siyaset

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: Anavatan Türkiye, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ne verdiği güçlü desteği sürdürecektir

2026-07-19 18:12 - Siyaset

KKTC Cumhurbaşkanı Erhürman, Milli Savunma Bakanı Güler'i kabul etti

2026-07-19 13:03 - Siyaset

İlgili Haberler

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev Zengezur Koridoru'nu değerlendirdi

01:08 - Dünya

İsrail basını: CENTCOM Komutanı Cooper, Gazze'de ateşkes için 15 maddelik plana bağlı oldukları

00:13 - Dünya

Paris Charles de Gaulle Havalimanı yakınlarındaki bir depoda yangın çıktı

23:58 - Dünya

Yunanistan’ın Pilio Yarımadası ve Girit Adası’nda yangın çıktı

23:18 - Dünya

İsrail ordusu, işgal altındaki Batı Şeria'da 2 beldeyi "kapalı askeri bölge" ilan ett

23:12 - Dünya

Günün Manşetleri

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev Zengezur Koridoru'nu değerlendirdi

01:08 - Dünya

TBMM'nin tatile girmesine ilişkin karar Resmi Gazete'de

00:27 - Gündem

İsrail basını: CENTCOM Komutanı Cooper, Gazze'de ateşkes için 15 maddelik plana bağlı oldukları

00:13 - Dünya

Türkiye, Kolombiya'nın "işgal altındaki Golan Tepeleri'nde İsrail egemenliğini tanıya

00:03 - Gündem

Paris Charles de Gaulle Havalimanı yakınlarındaki bir depoda yangın çıktı

23:58 - Dünya