?>

ABD’ye ihracatın yıl sonunda 16 milyar doları aşması bekleniyor

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanvekili Güleç, bu yılın 10 ayında ABD'ye ihracatın geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 9,2 artışla 13,4 milyar dolara ulaştığını belirterek, yıl sonunda 16 milyar doları aşmasını beklediklerini ifade etti.

Ekonomi - 6 ay önce

İstanbul

TİM'den yapılan açıklamaya göre, Türk ihracatçıları dünyanın dört bir yanındaki alıcılarla buluşmaya devam ederken, Ticaret Bakanlığı koordinasyonunda ABD’nin Houston kentine düzenlenen ticaret heyetine, 10 farklı sektörden 13 firmayı temsilen 18 kişi katıldı. TİM Başkanvekili Ahmet Güleç başkanlığındaki heyet, 120 ABD firması ile 200’den fazla ikili iş görüşmesi yaptı.

Açıklamada heyet programına ilişkin değerlendirmelerine yer verilen Ahmet Güleç, ABD’nin dünyanın en büyük ithalatçısı olduğunu, geçen yıl 3,1 trilyon dolarlık ithalat gerçekleştirdiğini dikkati çekti.

Güleç, Türkiye’nin geçen yıl ABD’ye 15 milyar dolarlık dış satım yaptığını belirterek, "Maliyet tutturmakta zorlanmamıza ve rekabetçiliğimizin zayıflamasına rağmen bu yıl bu büyük pazarda daha iyi bir performans sergiliyoruz." ifadesini kullandı.

"ABD ikinci büyük pazarımız oldu"

Bu yılın 10 ayında ABD'ye ihracatın geçen senenin aynı dönemine oranla yüzde 9,2 artışla 13,4 milyar dolara ulaştığını vurgulayan TİM Başkanvekili Güleç, yıl sonunda 16 milyar doların aşılacağını öngördüklerini belirterek, şunları aktardı:

"Bu performansımızla ABD ikinci büyük pazarımız oldu. 2025’te de aynı artış trendini devam ettirmek için ABD pazarına yönelik özel çalışmalar yapıyoruz. Örneğin, bu yıl 11 aylık dönemde ABD’ye TİM ve ihracatçı birlikleri toplam 54 fuara milli katılım ve 'info stantlı' katılım gerçekleştirdi. Ayrıca yine ABD’ye 6 ticaret heyeti ve 1 alım heyeti düzenlendi. En son 10 farklı sektörden 13 firmamızı temsilen 18 kişinin katılımıyla Houston’a bir heyet düzenledik. Heyette, demir ve demir dışı metaller, çelik, iklimlendirme, elektrik elektronik, kimyevi maddeler, çimento, cam, seramik ve toprak ürünleri, makine, mobilya, kâğıt ve orman ürünleri, tekstil ile yaş meyve sebze sektörlerinden firmalarımız yer aldı. Büyük bir ilgiyle karşılanan heyetimiz, 120 ABD firmasının temsilcileriyle toplamda 200’ü aşkın ikili iş görüşmesi yaptı”

Güleç, ABD’nin uzak bir coğrafyada olmasına karşın Türkiye için büyük potansiyel barındırdığına dikkati çekerek, bu potansiyeli değerlendirmek için her türlü imkanı kullanmaya devam edeceklerini sözlerine ekledi.

Öte yandan, TİM ve Akdeniz İhracatçı Birlikleri organizasyonunda Japonya'nın başkenti Tokyo'ya da 6 sektörden 14 firmanın katılımıyla bir ticaret heyeti düzenlendi. Heyet programı çerçevesinde Türk ve Japon firmalar arasında 90’a yakın ikili iş görüşmesi gerçekleştirildi.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

G20 Liderler Zirvesi'nin bildirisinde Gazze, Lübnan ve Ukrayna'ya dikkat çekildi

2024-11-19 09:07 - Dünya

Bakan Ersoy; Türkiye'ye gelen ziyaretçi sayısı 49,2 milyon kişiye ulaştı

2024-11-22 12:47 - Siyaset

Türkiye yılın 10 ayında 55 milyona yakın ziyaretçi ağırladı

2024-11-22 12:34 - Gündem

Türkiye, 2025 yılında Rusya'dan Peru'ya bir rota açmayı planlıyor

2024-11-21 08:12 - Özel Haber

Yuvasından düşerek yaralanan sincap yavrusu uzman ellerde iyileştirildi

2024-11-20 11:58 - Çevre-Hayat

MHP Genel Başkanı Bahçeli: Cumhur İttifakı Türkiye Cumhuriyeti'dir, Türk milletinin özüdür

2024-11-19 11:22 - Siyaset

AB Yüksek Temsilcisi Borrell: (Netanyahu hakkındaki tutuklama emri) saygı duyulmalı ve uygulanmalı

2024-11-21 17:22 - Dünya

Türk şirketler Londra'da "Türkiye Sermaye Piyasaları" konferansında

2024-11-25 13:42 - Ekonomi

Marmarabirlik ortaklarına yarın 354 milyon lira ödeyecek

2024-11-21 12:42 - Ekonomi

Sinop'ta geleceğin şef adayları lakerdanın farklı yapım tekniklerini öğrenecek

2024-11-20 11:18 - Magazin

İlgili Haberler

Coca-Cola hakkında rekabet soruşturması açıldı

18:42 - Ekonomi

Rusya'da bütçe, düşen petrol fiyatlarıyla 3,4 trilyon ruble açık verdi

17:33 - Ekonomi

Bodrum'a iki kruvaziyerle 2 bin 935 yolcu geldi

16:52 - Ekonomi

Rus petrolüne tavan fiyat uygulayanlara petrol satışına yönelik yasak uzatıldı

16:23 - Ekonomi

Fitch Ratings Bankalar Direktörü Kılınç, Türk bankalarının görünümünü AA'ya değerlendirdi

15:53 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Muğla'ya Kurban Bayramı'nda 246 bin 582 araç girişi gerçekleşti

19:47 - Gündem

IMF, Suriye'deki ekonomik ve finansal şartları değerlendirdi

19:38 - Dünya

İngiltere, Avustralya, Kanada, Yeni Zelanda ve Norveç'ten, iki İsrailli bakana yaptırım kararı

18:58 - Dünya

Dünya Bankası: Küresel ekonomi, resesyonlar hariç 2008'den bu yana en zayıf dönemini yaşayacak

18:52 - Dünya

Suriye Havayolları 12 yıl sonra İstanbul'a ilk seferini yapıyor

18:48 - Gündem