?>

ABD ve Çin karşılıklı gümrük vergilerini 90 gün için düşürecek

ABD ve Çin, karşılıklı uyguladıkları gümrük vergilerini sürpriz bir şekilde 3 ay süreyle düşürme konusunda anlaştı.

Ekonomi - 2 ay önce

CENEVRE

ABD Çin mallarına uyguladığı gümrük vergilerini 90 gün için yüzde 145'ten yüzde 30'a, Pekin, ABD mallarına uyguladığı gümrük vergilerini yüzde 125'ten yüzde 10'a düşürecek. ABD Hazine Bakanı Scott Bessent ve ABD Ticaret Temsilcisi Jamieson Greer, hafta sonu Cenevre'de Çin heyetiyle gerçekleştirdikleri görüşmelerin ardından basın toplantısı düzenledi.

Bessent, Çin ile 90 günlük bir duraklama ve gümrük vergisi seviyelerinin önemli ölçüde aşağı çekilmesi konusunda anlaşmaya varıldığını bildirerek, Çin ve ABD'nin ayrışma istemediğini belirtti.

Hafta sonu Çin ile yapılan görüşmeleri "sağlam" ve "saygılı" olarak nitelendiren Bessent, "Fentanil konusunda atılacak adımlara yönelik çok sağlam ve verimli bir görüşme yaptık. Her iki tarafın da ayrışmak istemediği konusunda hemfikiriz." ifadesini kullandı.

Bessent, gelecekteki görüşmelere yönelik "Çok iyi görüşmeler bekliyoruz, artık görüşmelerde Cenevre mekanizması var." dedi. ABD Ticaret Temsilcisi Jamieson Greer, ABD'nin Çin ile daha dengeli bir ticaret yapmak istediğini belirterek, "ABD ve Çin için oldukça iyi bir sonuçla bitirdik." diye konuştu.

Anlaşmaya ilişkin yapılan açıklamada ise ABD'nin, 14 Mayıs itibarıyla fentanil dahil Çin mallarına uyguladığı gümrük vergilerini 90 gün için yüzde 145'ten yüzde 30'a düşüreceği, Çin'in ise ABD mallarına uyguladığı gümrük vergilerini 90 gün için yüzde 125'ten yüzde 10’a indireceği ifade edildi.

Ayrıca, Çin ve ABD arasında ticaret ve ekonomik ilişkiler konularında müzakerelerinin sürdürülmesi için mekanizma kurulacağı belirtildi. ABD ile Çin heyetleri hafta sonu İsviçre'nin Cenevre kentinde ticaret görüşmelerinde bulunmak üzere bir araya gelmişti. Dün hem ABD hem de Çin daha sonra müzakerelerde ilerleme kaydedildiğini belirtmiş ancak daha fazla ayrıntı vermemişti.

Dünyanın en büyük iki ekonomisinin ticaret ihtilaflarında anlaşması borsalarda coşkuya neden olurken, dolar ise diğer birçok para birimi karşısında değer kazanıyor. Dolar endeksi şu dakikalarda 101,7 seviyesinde bulunuyor.

ABD ile Çin tarifeler konusunda restleşmişti

ABD Başkanı Donald Trump, 2 Nisan'da aralarında Çin'in de olduğu ticaret ortaklarına ek gümrük vergileri açıklamıştı.

Çin'in karşılık vermesiyle iki ülke arasında başlayan tarife restleşmesi sonunda ABD, Çin'e uyguladığı gümrük tarifesini yüzde 145'e kadar çıkartmış, Çin de ABD'ye yüzde 125 gümrük tarifesi getirmişti.

Washington yönetimi, diğer ülkelere getirdiği ek tarifeleri 90 gün ertelerken, Çin'e yönelik tarifeler yürürlüğe girmişti.

Tırmanan ticari gerilim sonrasında Amerikalı ve Çinli yetkililer, bu hafta sonu tarife müzakereleri için İsviçre'de bir araya gelmek üzere anlaşmıştı.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Bakan Göktaş'tan, kimsesiz çocuklara 40 yıldır annelik yapan Nimet Gürel'e ziyaret

2025-05-12 10:58 - Çevre-Hayat

Süt sektöründe faaliyet gösteren 56 teşebbüse rekabet soruşturması açıldı

2025-05-08 12:38 - Ekonomi

Mumdan çiçek buketleri Anneler Günü için hazırlanıyor

2025-05-10 13:58 - Magazin

'Rockçı Profesör' gündüz konservatuvarda akademisyen, gece sahnede solist

2025-05-05 14:12 - Magazin

Dışişleri Bakanı Fidan, Umman Dışişleri Bakanı Busaidi ile telefonda görüştü

2025-05-06 18:57 - Gündem

Benfica, Kerem Aktürkoğlu'nun gol attığı maçta ikili averajı Sporting'e kaptırdı

2025-05-10 23:02 - Spor

FIFA, futbolda ırkçılığın azami cezasını 5 kat arttırdı

2025-05-10 17:37 - Spor

Kocaeli'de seyir halindeki motosikletin alev alma anı güvenlik kamerasında

2025-05-07 22:47 - Gündem

Anadolu Otoyolu'nda otomobil ile oto kurtarıcısının karıştığı kazada 3 kişi yaralandı

2025-05-06 12:15 - Asayiş

Borsa günü yükselişle tamamladı

2025-05-08 18:36 - Ekonomi

İlgili Haberler

Borsa'dan 2 yılın en hızlı günlük yükselişi

18:47 - Ekonomi

Türkiye Bankalar Birliği Genel Sekreterliğine Nurullah Bakır atandı

18:32 - Ekonomi

Konya, Türkiye'nin en fazla ihracat yapan 10. şehri oldu

17:58 - Ekonomi

Gelecek 3 aylık döneme ilişkin iç borçlanma stratejisi açıklandı

17:52 - Ekonomi

Baykar ihracatta öne çıkmayı sürdürüyor

17:23 - Ekonomi

Günün Manşetleri

FIFA Kulüpler Dünya Kupası'nda Fluminense, Inter'i yenerek çeyrek finale yükseldi

02:37 - Spor

Hazreti Muhammed'in karikatür çizimini yayımlayan derginin grafikeri gözaltına alındı

00:32 - Gündem

Hazreti Muhammed'in karikatür çizimini yayımlayan dergiye ilişkin soruşturmada 4 gözaltı kararı

00:28 - Gündem

Netanyahu'nun 7 Temmuz'da ABD Başkanı Trump'la görüşmesi bekleniyor

00:07 - Dünya

Trump, ABD'nin Suriye'ye yaptırımlarını sonlandıran başkanlık kararnamesini imzaladı

00:02 - Dünya