?>

ABD Uzay Kuvvetleri dünyaya ilk kez yıldızlar arası bir meteorun düştüğünü teyit etti

ABD Uzay Kuvvetleri Komutanlığı, 2014’te Papua Yeni Gine’ye düşen meteorun “yıldızlar arası bir meteor” olduğunu teyit etti.

Dünya - 3 yıl önce

Washington

Amir Siraj isimli genç bir uzay bilimcinin Harvard Üniversitesinde lisans öğrencisi iken 8 Ocak 2014’te Papua Yeni Gine’ye düşen meteora yönelik “yıldızlar arası meteor” çıkarımını ABD Uzay Kuvvetleri de doğruladı.

Yıllarca bulgularını yayımlatmak için uğraşan Siraj ve Harvard’daki hocası fizik profesörü Abraham Loeb’e, yakın zaman önce ABD Uzay Kuvvetleri Komutan Yardımcısı Orgeneral John Shaw’dan bir mektup geldi.

Siraj’ın CNN televizyonu ile paylaştığı mektupta, ABD Uzay Kuvvetleri Komutanlığının incelemelerinin de bu meteorun bir yıldızlar arası meteor olduğunu doğrulandığına işaret edildi.

Mektupta şu ifadelere yer verildi:

"ABD Uzay Kuvvetlerinin bileşeni olan Uzay Operasyonları Komutanlığının Baş Bilim İnsanı Dr. Joel Mozer, bu bulguyla ilgili olarak Savunma Bakanlığı'na sunulan ek verilerin analizini gözden geçirdi. Dr. Mozer, NASA'ya bildirilen hız tahmininin yıldızlar arası bir cismin yörüngesini belirtmek bakımından yeterince doğrudur."

Bu meteor böylece dünyaya düşen ilk yıldızlar arası cisim oldu.

Siraj, bu meteor ile ilgili ilk keşfini, 2017’de Harvard Üniversitesinde, Loeb ile güneş sisteminde bilinen ilk yıldızlar arası meteor olan “Oumuamua” meteorunu araştırırken yapmıştı.

Siraj, çalışması kapsamında diğer yıldızlar arası nesneleri bulmak için NASA'nın Yakın Dünya Nesne Araştırmaları (YDNA) veri tabanını incelemeye karar vermiş ve birkaç gün içinde yıldızlar arası bir meteor olduğuna inandığı bir cismi keşfetmişti.

Meteorun hızını güneşe endeksleyerek hesaplayan Siraj, yörüngesinin diğer meteorların güneş çevresindeki kapalı yörüngesinden farklı olarak dışarıdan güneş sistemine uzandığını tespit etmişti.

Ancak NASA'nın veri tabanında verinin ne kadar doğru olduğuna ilişkin bilgiler yer almadığı için iki bilim insanı, “CNEOS-2014-01-08” olarak nitelendirilen bu meteorla ilgili bulgularını yayınlayamamışlardı.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Şırnak'ta toz taşınımı etkisini sürdürüyor

2022-04-11 19:07 - Gündem

Türkiye'nin 2053 için 'yol' haritası belli oldu

2022-04-12 11:21 - Ekonomi

Gençler ve Yıldızlar Dünya Eskrim Şampiyonası sona erdi

2022-04-10 16:04 - Spor

Korku Takvimi’nin güzel yüzü -Selçuk Aka, magazin dünyasından yazıyor-

2022-04-13 21:03 - Magazin

Kızılırmak Deltası'na manda salım sezonu başladı

2022-04-13 13:10 - Çevre-Hayat

Doğal miras kabul edilen anıt ağaçlara titizlikle bakılıyor

2022-04-09 11:36 - Çevre-Hayat

Trabzonspor, 23 haftadır liderliğini sürdürüyor

2022-04-11 10:34 - Spor

Erzurum için yoğun kar yağışı uyarısı

2022-04-12 22:54 - Gündem

Derbinin galibi Fenerbahçe

2022-04-10 22:44 - Spor

EKO İKLİM Zirvesi'nde rekorlara imza atıldı

2022-04-13 12:58 - Ekonomi

İlgili Haberler

AB Konseyi Başkanı Costa, Filistin temsilcilerinin BM Genel Kuruluna katılması gerektiğini söyledi

17:18 - Dünya

Trump, Washington'da suç oranlarının neredeyse sıfıra indiğini söyledi

17:02 - Dünya

ABD Başkanı Trump, ilaç firmalarından Kovid-19 salgınına ilişkin veriler konusunda şeffaflık istedi

16:57 - Dünya

ABD İç Güvenlik Bakanı Noem, ICE operasyonlarının genişletileceğini duyurdu

13:57 - Dünya

Küresel Sumud Filosu'na İtalya'dan katılacak tekneler Cenova'dan hareket etti

13:23 - Dünya

Günün Manşetleri

İstanbul'da 30 yaşın üstündeki öğrenciler de indirimli ulaşımdan faydalanabilecek

20:27 - Gündem

Beşiktaşlı futbolcu Amir Hadziahmetovic, Hull City'ye kiralandı

20:22 - Spor

A Milli Futbol Takımı, Gürcistan maçının hazırlıklarına başladı

19:52 - Spor

TFF, 1. Lig'den düşen ve 2. Lig'den çıkan takım sayılarında değişikliğe gitti

18:13 - Spor

AB Konseyi Başkanı Costa, Filistin temsilcilerinin BM Genel Kuruluna katılması gerektiğini söyledi

17:18 - Dünya