ABD Ticaret Bakanlığı BAE'ye yönelik ihracat kontrollerini hafifletiyor

ABD Ticaret Bakanlığı, Birleşik Arap Emirlikleri'ne (BAE) yönelik ticari ve askeri ürünlerin ihracat kontrollerini önemli ölçüde hafifletme kararı aldı.

Ekonomi - 1 ay önce

ABD Ticaret Bakanlığına bağlı Sanayi ve Güvenlik Bürosunca (BIS) konuya ilişkin açıklama yapıldı.
Açıklamada, "ABD'nin önemli savunma ortağı" statüsü ve "Destansı Öfke" (Epic Fury) operasyonu dahil ülkenin ulusal güvenlik çıkarlarının ilerletilmesine sağladığı destek dikkate alınarak, BAE'nin ihracat yönetmelikleri kapsamındaki konumunun yükseltileceği duyuruldu.
Bu çerçevede BIS'in BAE'yi ilgili yönetmelik kapsamında kısıtlamaların bulunduğu D:3 ve D:4 ülke gruplarından çıkaracağı kaydedilen açıklamada, bu adımın BAE'nin insansız hava aracı programlarına yönelik destek kısıtlamalarını ortadan kaldıracağı ifade edildi.
Açıklamada, BAE'nin A:5 ülke grubuna taşınmasıyla da BAE hükümeti ve onaylı ticari kuruluşlara Ticaret Bakanlığı denetimine tabi askeri ürünler, belirli ticari uydular ve uzay araçları ile petrol ve gaz üretimi, tuzdan arındırma, sivil nükleer enerji üretimi süreçlerinde kullanılan çift kullanımlı ürünler için lisans aranmaksızın ihracat, yeniden ihracat ve ülke içi transfer işlemleri yapma imkanı sağlanacağı aktarıldı.
Söz konusu ürünlerin lisanssız ihracatının BAE'nin temel ticari ve altyapı ihtiyaçlarını destekleyeceği ve ülkenin savunma kurumlarını ABD'nin Orta Doğu'daki çıkarlarını desteklemek üzere daha iyi donatacağı vurgulanan açıklamada, bu özel statünün BAE'ye devam eden ABD-BAE askeri ortaklığı ve BAE'nin hassas ABD teknolojisinin kötüye kullanılmasını önleme konusundaki taahhüdü ışığında tanındığı kaydedildi.
Açıklamada buna ek olarak, Mayıs 2025'te imzalanan ABD-BAE Yapay Zeka İşbirliği çerçevesine uygun olarak, BAE hükümeti ve belirli şirketlerin yapay zeka çipleri ve sunucuları da dahil olmak üzere BAE'de gelişmiş bilgi işlem ürünlerini lisanssız olarak teslim almasının onaylandığı bildirildi.
Ayrıca açıklamada, BAE'nin ABD'nin yapay zeka dijital altyapı inşasına eşdeğer yatırımlar yapma taahhüdü de dahil olmak üzere, çerçeve metnindeki yatırım taahhütlerine olan bağlılığını yeniden teyit ettiği belirtildi.
Kaynak: AA
dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Filistin’de 20 yıl sonra yapılacak seçimlerde yeni meşruiyet arayışı çekinceler ve zorluklarla karşı karşıya

2026-07-10 18:02 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

Bakan Fidan: Tarihi zirveye tüm müttefiklerin lider düzeyinde katılmış olması ülkemize duyulan güvenin göstergesi

2026-07-09 00:17 - Siyaset

PTT'den '2026 NATO Zirvesi' konulu anma pulu ve ilk gün zarfı

2026-07-07 09:22 - Kültür Sanat

Bakan Şimşek: TL mevduatın toplamdaki payı yüzde 62 ile 11 yılın en yüksek seviyelerinde

2026-07-09 17:17 - Ekonomi

Balıkesir ve Diyarbakır'da çıkan orman yangınlarına müdahale ediliyor

2026-07-05 12:38 - Asayiş

Futbol takımları yüksek irtifada güç depolamak için Erciyes'i tercih etti

2026-07-07 20:08 - Spor

Türkiye Varlık Fonu, yönetişim ve sürdürülebilirlik puanını en çok artıran global fonlar arasında

2026-07-07 17:18 - Ekonomi

NATO Genel Sekreteri Mark Rutte: Yıllar boyunca yaptığımız yatırımların sonucunda kapasitemizi artır

2026-07-06 17:07 - Gündem

Papa 14. Leo, Avrupa'yı göçmenler konusunda daha fazla sorumluluk üstlenmeye çağırdı

2026-07-04 17:07 - Dünya

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Slovakya Cumhurbaşkanı Pellegrin ve Karadağ Başbakanı Spajic ile görüştü

2026-07-09 13:43 - Siyaset

İlgili Haberler

Borsa günü düşüşle tamamladı

18:23 - Ekonomi

Rusya'nın federal bütçe açığı yaklaşık 79 milyar dolara çıktı

19:53 - Ekonomi

TİGEM, 30 safkan Arap tayının satışından yaklaşık 28 milyon lira gelir elde etti

17:32 - Ekonomi

Sigorta ve emeklilik sektörünün aktif büyüklüğü 4,4 trilyon liraya ulaştı

15:35 - Ekonomi

Küresel gaz türbini siparişleri ikinci çeyrekte rekor kırdı

16:03 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev Zengezur Koridoru'nu değerlendirdi

01:08 - Dünya

TBMM'nin tatile girmesine ilişkin karar Resmi Gazete'de

00:27 - Siyaset

İsrail basını: CENTCOM Komutanı Cooper, Gazze'de ateşkes için 15 maddelik plana bağlı olduklarını söyledi

00:13 - Medya

Türkiye, Kolombiya'nın "işgal altındaki Golan Tepeleri'nde İsrail egemenliğini tanıyan" kararını kınadı

00:03 - Gündem

Paris Charles de Gaulle Havalimanı yakınlarındaki bir depoda yangın çıktı

23:58 - Dünya