?>

ABD Temsilciler Meclisi’nden Pentagon bütçesine onay

ABD Temsilciler Meclisi, Pentagon’a 2019 mali yılı için 709 milyar dolarlık bütçe ayrılmasını ön gören yasa tasarını 66’ya karşı 351 oyla kabul etti.

Dünya - 7 yıl önce

WASHINGTON

ABD Temsilciler Meclisi, Ulusal Savunma Yetkilendirme yasası olarak bilinen ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) bütçesine ilişkin yasa tasarısını 66'ya karşı 351 oyla kabul etti.

Tasarı, 2019 mali yılı için Pentagon’a 639,5 milyar doları temel bütçe, 69 milyar doları Denizaşırı Muhtemel Operasyonlar, 700 milyon doları da savunma amaçlı olmayan programlar için olmak üzere toplam 709,2 milyar dolar harcama yetkisi veriyor.

DEAŞ operasyonlarına 1,4 milyar dolar

Tasarıda, DEAŞ ile mücadele kapsamında Irak eğit-donat programı için 850 milyon dolar ayrılırken Suriye için 300 milyon dolar ayrıldı. Tasarının aynı kısmında “Diğer” başlığı atında ise 250 milyon dolar ayrıldığı görüldü.

DEAŞ’ın elindeki toprakların neredeyse tamamı alındığı halde ABD’nin DEAŞ ile mücadele kapsamında Irak ve Suriye’ye 1 milyar 400 milyon dolarlık bir fon ayırması dikkat çekti.

Pentagon’un Şubat ayında yayınladığı talebinde “Diğer” başlığı altındaki 250 milyon doların sınır güvenliği için ayrıldığı ifade ediliyordu. Bu miktar, ABD’nin Suriye’de YPG/PKK’ya sınır birlikleri kurmak üzere ayırdığı şeklinde yorumlanmıştı.

Pentagon ise bu fonun Suriye’nin Irak ve Ürdün sınırı başta olmak üzere genel sınır güvenliği masrafları için harcanmasının planlandığını öne sürmüştü.

Suriye fonuna sınırlama

Savunma bütçesi yasa tasarısında dikkat çeken bir diğer detay ise Suriye’deki gruplara sağlanacak olan eğit-donat fonuna yönelik sınırlama oldu.

Tasarıda, ABD yönetiminin Kongre'ye Suriye’deki faaliyetlerle ilgili kapsamlı bir rapor sunana kadar Suriye’deki eğit-donat programı için ayrılan fonun verilmemesi şartı dikkat çekiyor.

Tasarı, söz konusu raporda “bu yardımı alan güçlerin, geçmişleri, bağlantıları ve Suriye Demokratik Güçleri (SDG) ile iş birliği yapma geçmişleri dahil durumunun değerlendirilmesini” öngörüyor.

İstenen raporda, Suriye’de eğit-donat programı fonundan faydalanacak grupların SDG adını kullanan YPG/PKK ile iş birliğinin değerlendirilmesinin talep edilmesi dikkat çekti.

Türkiye detayı

Tasarıda, Türkiye ile ABD arasındaki ilişkilerin son zamanlardaki durumuna dikkat çekilerek Ankara’nın Rusya’dan S-400 hava savunma sistemleri almasının iki ülke arasındaki tansiyonu yükselttiği belirtiliyor.

Türkiye’nin Rusya’dan S-400 almasının ABD ile Türkiye arasındaki ortak silah sistemlerini geliştirmeyi negatif etkileyebileceği öne sürülen tasarıda, bu adımın NATO’daki ortak çalışabilirliği ve ABD ile Türkiye arasındaki ikili anlaşmaları de etkileyebileceği savunuluyor.

Bu duruma karşı tasarının yasalaşmasından sonra 60 gün içerisinde Savunma Bakanının Dışişleri Bakanına danışarak Türkiye ile ABD arasındaki ilişkilere dair Kongre’nin ilgili komitelerine kapsamlı bir rapor sunması isteniyor.

Tasarıda, söz konusu raporun ABD’nin Türkiye’deki diplomatik ve askeri varlığı ve İncirlik dahil ABD’nin ülkedeki tüm faaliyetlerinin değerlendirilmesini içermesi talep ediliyor.

Raporda ayrıca Türkiye’nin Rusya'dan S-400 alması durumunda bunun Türk Amerikan ilişkilerine etkisi ve Türkiye’nin de kullandığı ABD menşeli silahların bu alımdan nasıl etkileneceğinin değerlendirilmesi isteniyor.

Tasarı, raporda ele alınacak silah sistemleri, F-35 tipi beşinci nesil savaş uçağı, Patriot hava savunma sistemleri, Chinook tipi ağır nakliye helikopteri, AH-1 tipi Kobra ve H-60 Black Hawk tipi helikopterleri ile F-16 uçakları şeklinde listeliyor.

Tasarıda söz konusu rapor tamamlanmadan Savunma Bakanlığı'nın Türkiye’ye Kongre’nin onayına tabii herhangi bir dış silah satışına onay veremeyeceği şeklinde bir sınırlama getiriliyor.

Tasarının onay için ABD Başkanı Donald Trump’ın masasına gelmesi için benzer bir versiyonunun Senato’dan da geçmesi ve Konferans Komitesi olarak bilinen ortak bir komisyonda tek yasa tasarısı haline getirilmesi gerekiyor.

Muhabir: Kasım İleri

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

4C'den 4B kadrosuna geçenler maaşlarını peşin alacak

2018-05-22 13:54 - Ekonomi

Allianz Grubu 2018'e iyi başladı

2018-05-24 15:03 - Ekonomi

Gaziantep'te baklavaya zam yok

2018-05-24 15:40 - Ekonomi

SAMDOB'da 19 Mayıs konseri

2018-05-19 03:02 - Kültür Sanat

Bozdağ'dan 19 Mayıs mesajı

2018-05-19 15:32 - Siyaset

Karabük'te minibüsle otomobil çarpıştı: 1'i çocuk 4 yaralı

2018-05-21 07:32 - Asayiş

'En Güzel Lale Ulusal Fotoğraf Yarışması' sonuçlandı

2018-05-18 03:32 - Günün Fotoğrafı

Kuzey Kore Güney'deki 13 işçisinin iadesini istedi

2018-05-19 21:02 - Dünya

Toyota'nın yeni bayisi Tekirdağ'da hizmete açıldı

2018-05-18 14:44 - Ekonomi

Tarihi 'çivisiz' camiler ziyaretçilerini mest ediyor

2018-05-18 15:02 - Çevre-Hayat

İlgili Haberler

Filistin Devleti'ni tanıyan BM üyesi ülkelerin sayısı 157'ye çıktı

13:23 - Dünya

İsrail'in Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda 7 Filistinli hayatını kaybetti

12:58 - Dünya

Fransa Cumhurbaşkanı Macron, New York'ta Trump'ın konvoyu nedeniyle trafikte mahsur kaldı

12:43 - Dünya

UCM, Duterte hakkındaki iddianamede yer alan suçları açıkladı

12:12 - Dünya

Trump'ın 100 bin dolarlık vize ücreti işverenleri ve yabancı çalışanları endişelendiriyor

12:07 - Dünya

Günün Manşetleri

Köpeklerden kaçan su samuru otomobilin kaputuna sığındı

13:48 - Gündem

Akdeniz Üniversitesinden 23 akademisyen dünyanın en etkili bilim insanları listesinde

13:42 - Gündem

Enerji Bakanı Bayraktar, New York'ta enerji ve finans sektörünün temsilcileriyle görüştü

13:38 - Ekonomi

Yargıtaydan "çocuk, annenin yeni evlendiği kişinin soyadını alamaz" kararı

13:33 - Gündem

Dergul tahini tescillenince Şırnak'ta susam üretim alanı arttı

13:28 - Ekonomi