?>

ABD tarihi anlaşmayı askıya aldı

ABD Başkanlık Ofisi Beyaz Saray, ülkenin Orta Menzilli Nükleer Silahlar Anlaşması’nı (INF) 6 ay süre ile askıya aldığı açıkladı.

Dünya - 7 yıl önce

ABD Başkanlık Ofisi Beyaz Saray, ülkenin Orta Menzilli Nükleer Silahlar Anlaşması’nı (INF) 6 ay süre ile askıya aldığı açıkladı.

ABD Başkanlık Ofisi Beyaz Saray, soğuk savaş yıllarından bu yana nükleer sahaların kontrolünü sağlayan Orta Menzilli Nükleer Silahlar Anlaşması’nı (INF) 6 ay süre ile askıya aldıklarını açıkladı. Rusya’nın çok uzun zamandır bu anlaşmanın şartlarının yerine getirmediği ve gizlice bu alandaki araştırmalarına devam ettiği belirtilen açıklamada, kararın NATO desteği ile alındığının altı çizildi.

Açıklamada ABD’nin otuz yılı aşkındır anlaşmanın şartlarına göre hareket ettiğini ancak Rusya’nın bu şartları yerine getirmediği belirtilerek anlaşma içerisindeki şartlarla bağlanan tek ülkenin ABD olmayacağı ifade edildi. Rusya’nın 6 ay içerisinde anlaşmayı ihlal eden füze sistemlerini ve ilgili ekipmanı yok etmeme durumunda ABD’nin NATO ve diğer müttefikler ile birlikte gerekli askeri önlemleri alacağı da yapılan açıklamada yer aldı. Açıklamada ayrıca ABD’nin Rusya ile silah kontrolü konusunda diyaloga hazır olunduğu ifade edilirken, bunun gerçekleşmesi durumunda Rusya ve ABD arasındaki ilişkinin dünya için iyi olacağı vurgulandı.

NATO’DAN DESTEK

Beyaz Saray tarafından yapılan açıklama sonrası NATO’da konu hakkında açıklama yaptı. 8 maddeden oluşan açıklamada Rusya’nın geliştirmekte olduğu 9M729 roket sistemlerinin INF anlaşmasına uygun olmadığının 4 Aralık 2018 açıklandığı hatırlatarak Rusya’dan bu süreçte mantıklı ve kabul edilebilir bir açıklama gelmediği ifade edildi.

Rusya’yı anlaşma şartlarına hemen uyması konusunda uyaran NATO, ABD’nin anlaşma şartlarında yer alan maddelere göre hareket ettiği ve 6 ay içerisinde Rusya’nın 9M729 sistemlerini yok ederek anlaşma şartlarına uymaması durumunda anlaşmanın sonlandırılmasından sorumlu olacağı sert bir dille ifade edildi.

“RUSYA İLE YAPICI İLİŞKİYE DEVAM ETMEK İSTİYORUZ”

NATO’nun Rusya’nın Orta Menzilli Füze sistemlerinden kaynaklanan tehditleri yakından izlediği ve müttefiklerin güvenliği için gerekli adımların atılacağı belirtilen açıklamada, “Müttefikler uluslararası silah kontrolü ve silahsızlanma konusunda kararlıdır. Rusya mümkün kıldığında, Rusya ile yapıcı ilişkiye devam etmek istiyoruz” denildi.

NATO açıklamasını Rusya’nın verilen altı aylık sürenin iyi kullanması uyarısı ile tamamladı. NATO açıklamasında geçen 9M729 sistemleri 480 kilometre menzile sahip. Rusya INF anlaşmasının 500 ila 5 bin 500 kilometre menzile sahip silah sistemlerini kapsadığını belirterek INF anlaşmasını ihlal etmediğini savunuyor. Yapılan bu açıklamalar ile Dünya’da yeniden bir nükleer silahlanma yarışı başlamasından korkuluyor.

(Aydın Tuna Palabıyıkoğlu /İHA)
Haftanın Öne Çıkanları

Koyunlar ve kuzular böyle buluştu

2019-01-28 16:48 - Magazin

Nefes kesen maçta kazanan yok

2019-01-28 00:12 - Spor

'BM heyeti ses kayıtlarını dinleyecek'

2019-02-01 16:32 - Gündem

Nunnally Olimpia Milano’da

2019-01-27 19:37 - Spor

Küçük Azime hayata tutunamadı

2019-01-29 19:32 - Gündem

Şarkıcı Pınar Aylin taburcu oldu

2019-02-01 18:45 - Magazin

Kılıç aşkı Osmanlı uzmanı yaptı

2019-02-01 19:02 - Çevre-Hayat

"Terörün beli kırıldı"

2019-02-01 21:16 - Genel

ABD tarihi anlaşmayı askıya aldı

2019-02-01 22:31 - Dünya

"Beşiktaş karşısında kazanmak istiyoruz"

2019-02-01 15:01 - Spor

İlgili Haberler

Gazze’de ateşkesin ikinci gününde Filistinliler evlerine dönmeye devam ediyor

12:47 - Dünya

ABD ile Çin arasındaki gerilim, ekonomi ve teknolojinin farklı cephelerinde tırmanıyor

12:22 - Dünya

Filipinler'de meydana gelen depremlerde 7 kişi hayatını kaybetti

11:08 - Dünya

Trump, Nobel Barış Ödülü'nü kazanan Machado'nun ödülü kendisine ithaf ettiğini söyledi

11:02 - Dünya

Trump, federal çalışanların işten çıkarılmasının "Demokrat odaklı" olacağını söyledi

07:58 - Dünya

Günün Manşetleri

Özgürlük Filosu'na katılan İzlandalı müzisyen Stina, İsrail hapishanesinde yaşadıklarını anlatt

13:07 - Gündem

TürkTraktör bu yıl ihracatta 10 bin adedi geçmeyi hedefliyor

13:03 - Ekonomi

Gazze’de ateşkesin ikinci gününde Filistinliler evlerine dönmeye devam ediyor

12:47 - Dünya

Tüketiciler Birliğinden "elektrikli araç poliçelerindeki menzillere dikkat edin" uyarısı

12:37 - Ekonomi

Karapınar GES 1 milyar dolarlık doğal gaz kullanımının önüne geçti

12:33 - Ekonomi