?>

ABD, Sırbistan'ın Kosova sınırından askerlerini çekmeye başladığını bildirdi

ABD, Sırbistan'ın askeri güçlerinin Kosova sınırından çekilmeye başladığını açıkladı.

Dünya - 2 yıl önce

New York

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, basın toplantısında, Sırbistan'ın "olumlu bir adım olarak, Kosova sınırındaki devasa askeri yığınağını azaltmaya başladığını" belirtti.

Sırp askerlerin Kosova sınırından uzaklaşmasının, "bölgesel gerilimleri azaltma" yönünde etkili olacağını ifade eden Kirby, "Bölgede bulunan ABD birliğinin sayısında bir değişiklik olmasını beklemiyorum." dedi.

John Kirby, geçen hafta, gelişmiş topçu, tank ve mekanize piyade birliklerinin de dahil olduğu "benzeri görülmemiş" askeri konuşlandırma konusunda endişelerini dile getirmişti.

ABD Dışişleri Bakanlığı, Sırbistan'dan gerilimi azaltacak adımların devamını bekliyor

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Vedant Patel de düzenlediği basın toplantısında, "Sırbistan'ın, kuvvetlerinin tarihi normlara veya bu seviyenin altına çekilmesi de dahil olmak üzere gerilimi azaltıcı adımlara devam etmesini bekliyoruz." ifadesini kullandı.

Patel, 29 Eylül'den bu yana Kosova sınırından askeri güç ve malzemenin bir kısmının çekildiğini fark ettiklerini belirtti.

Kosova'nın kuzeyinde 24 Eylül'de yaşananlar

Kosova'nın kuzeyinde aylardır süren gerginlik, 24 Eylül sabahı çoğunlukla Sırpların yaşadığı Banjska'da yolu kapatan silahlı Sırpların ateş açması sonucu 1 polisin ölmesiyle yeniden tırmanmıştı.

Kosova Başbakanı Albin Kurti, "profesyonel bir terörist/suç yapılanması" olarak nitelendirdiği ağır silahlı yaklaşık 30 kişilik grubun Kosova polisine saldırdığını açıklamış, olaydan Sırbistan'ı sorumlu tutmuştu.

Banjska Manastırı ve çevresine sığınan silahlı grup, Kosova polisi tarafından kuşatılmış ve bölgede gün boyunca çatışmalar sürmüştü.

Kosova İçişleri Bakanı Xhelal Sveçla, Banjska'da düzenlenen operasyonda en az 3 saldırganın öldürüldüğünü, 2'si saldırgan, 4'ü saldırıyı telsiz bağlantılarıyla destekleyen olmak üzere 6 kişinin gözaltına alındığını duyurmuştu.

Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic, 1 Kosova polisinin ölümüyle sonuçlanan olayın Kosovalı Sırplar tarafından yapıldığını doğrulamıştı.

Sırbistan İçişleri Bakanlığından bugün yapılan açıklamada, olayları üstlenen Kosovalı Sırp siyasetçi Milan Radoicic'in Belgrad'da bir apartman dairesine yapılan baskınla gözaltına alındığı ve hakkında 48 saatlik gözaltı süresi verildiği duyurulmuştu.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Blinken ve Aliyev, Karabağ'daki durumu telefonda görüştü

2023-09-27 15:23 - Dünya

Galatasaray'dan üst üste 6. galibiyet

2023-09-30 21:47 - Spor

Yanmar, yeni traktör fabrikasını İzmir'de açtı

2023-09-29 15:48 - Ekonomi

Beşiktaş'ın stat sponsoru Tüpraş oldu

2023-09-28 14:32 - Spor

İsmail Kartal, Fenerbahçe tarihinde rekora koşuyor

2023-10-02 12:37 - Spor

Binden fazla fanatik Yahudi'den Mescid-i Aksa'ya baskın

2023-10-02 12:38 - Dünya

Borsa İstanbul'da Girişim Sermayesi Pazarı oluşturuldu

2023-10-02 09:17 - Ekonomi

Filenin Efeleri'nde hedef Paris 2024

2023-09-29 16:13 - Spor

Filenin Efeleri, Paris 2024 için parkeye çıkacak

2023-09-28 14:12 - Spor

S&P, Türkiye'nin kredi notu görünümünü yükseltti

2023-09-30 00:02 - Ekonomi

İlgili Haberler

İran'ın güneydoğusundaki silahlı saldırıda 5 polis hayatını kaybetti

16:42 - Dünya

IPC, Gazze'de kıtlığın en şiddetli seviyesi olarak bilinen 5. seviyede tespit edildiğini bildir

16:17 - Dünya

Almanya, Gazze'de yaşanan kıtlığa dikkati çekerek yardım sağlanması için İsrail'e çağrıda

15:37 - Dünya

California'da Demokratlara 5 sandalye daha kazandırabilecek düzenleme referanduma sunulacak

15:03 - Dünya

İsrail, sağlık sistemini çökme noktasına getirdiği Gazze'de en az 1581 sağlık çalışanını öldürd

14:53 - Dünya

Günün Manşetleri

İran'ın güneydoğusundaki silahlı saldırıda 5 polis hayatını kaybetti

16:42 - Dünya

Sağlık Bakanı Memişoğlu: Hiçbir çocuğun katledilmesini veya açlıktan öldürülmesini kabul etmiyoruz

16:33 - Gündem

Dünyanın en büyük 250 müteahhitlik firması arasına 45 Türk şirketi girdi

16:23 - Ekonomi

IPC, Gazze'de kıtlığın en şiddetli seviyesi olarak bilinen 5. seviyede tespit edildiğini bildir

16:17 - Dünya

TOGG, yeni modeli T10F'nin testlerini başarıyla tamamladığını duyurdu

15:52 - Ekonomi