?>

ABD, Rus muhalif lider Navalnıy’ın zehirlenmesinde Rusya Federal Güvenlik Servisini suçladı

ABD Dışişleri Bakanlığı, Rus muhalif lider Aleksey Navalnıy'ın zehirlenmesinden Rusya Federal Güvenlik Servisini (FSB) suçladı.

Genel - 5 yıl önce

WASHINGTON (AA) - Bakanlığın konuya ilişkin The Hill haber sitesine yaptığı açıklamada, "ABD, Rusya Federal Güvenlik Servisinde görevli ajanların Navalnıy’ı zehirlemek için Novichok adlı bir zehir kullandığına inanıyor. Rus Hükümeti’nin dahli ve sorumluluğu dışında Navalnıy’ın zehirlenmesi konusunda ikna edici başka bir açıklama yok." ifadesini kullanıldı.

Rusya hükümeti ve Devlet Başkanı Vladimir Putin’in dünyayı bu olayda parmakları olmadığına ikna etmeye çalıştığı iddia edilen açıklamada, “Rusya çoğu birbiriyle çelişen çok sayıda komplo teorisi ortaya attı. Şunu kabul edelim ki bu komplo teorileri, Rusya’nın cevaplaması gereken birçok ciddi sorudan dikkatleri başka yöne çekme amacından başka bir şey değil.” denildi.

ABD’nin, Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütünün Navalnıy’ın zehirlenmesi olayına yönelik bulgularına güvendiği belirtilen açıklamada, daha önce Alman, Fransız ve İsveç laboratuvarlarının da Navalnıy’ın Novichok maddesine maruz kaldığını tespit ettikleri de hatırlatıldı.

Sibirya'dan ağustosta Moskova'ya dönüşü sırasında uçakta rahatsızlanan 44 yaşındaki Rus muhalif lider Aleksey Navalnıy'ın çayına karıştırılan bir maddeyle zehirlendiği öne sürülmüştü. Navalnıy, 22 Ağustos'ta Omsk'tan özel bir uçakla tedavi için Berlin'e getirilmişti. Almanya, Rus muhalifin kesin olarak zehirlendiğinden emin olduklarını duyurmuştu.

Navalnıy, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in en önemli rakibi olarak kabul ediliyor. Ülkedeki yolsuzluklara karşı verdiği mücadeleyle bilinen eski avukat Navalnıy, Kremlin önünde düzenlediği protestolarla biliniyor. Sık sık cezaevine giren Aleksey Navalnıy 2012-2014 yıllarında cezaevinde kalırken Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, Moskova'yı insan hakları ihlalinden suçlu bulmuştu. Mahkeme Navalnıy'ın politik saiklerle içeride tutulduğuna hükmetmişti.

Haftanın Öne Çıkanları

İçişleri Bakanı Soylu: 2020'de yakalanan düzensiz göçmen sayısı şu ana kadar 113 bin 865 oldu

2020-12-18 20:36 - Gündem

ASELSAN virüslere karşı yeni tanı sistemi geliştiriyor

2020-12-21 14:36 - Teknoloji

Arnavutluk'ta 522 konutunun inşası başlıyor

2020-12-23 13:41 - Dünya

Salgın uyku düzenini bozdu

2020-12-19 15:59 - Sağlık

Sporda tesisleşme örnekleri ile İBB’nin açtığı engelliler merkezi

2020-12-20 08:26 - En Son Yazılar

Unutulmayan filmlerin yönetmeni: Zeki Ökten

2020-12-18 18:21 - Kültür Sanat

Akar ve Çavuşoğlu Ahıska ve Gagauz Türkleri ile bir araya geldi

2020-12-18 18:46 - Dünya

Türkiye'den Rodos Başkonsolosluğu çalışanını tutuklayan Yunanistan'a tepki

2020-12-18 19:10 - Gündem

Bitlis'te PKK'lı teröristlere ait silah, mühimmat ve yaşam malzemesi ele geçirildi

2020-12-21 23:41 - Gündem

İran Yahudilerinin dünü ve bugünü: Devrimden önce 100 bin olan nüfus şimdi 15 bin

2020-12-17 17:12 - Dünya

İlgili Haberler

'77', Gazze'de yaşanan dramı 'sessiz bir çığlık' olarak gözler önüne seriyor

16:01 - Genel

Lahey'deki zirvede Trump engeli sebebiyle Ukrayna'nın üyelik yolunda ilerlemesi beklenmiyor

11:21 - Genel

MEB, 15 bin sözleşmeli öğretmen alımına ilişkin sözlü sınav duyurusu yayımladı

10:41 - Genel

İsrail Başbakanı Netanyahu, UCM'nin tutuklama kararına rağmen Macaristan'ı ziyaret edecek

22:37 - Genel

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı 'Yarısı Bizden' kampanyasıyla ilgili soruları cevapladı

20:30 - Genel

Günün Manşetleri

ABD'de Erin Kasırgası nedeniyle Hatteras Adası sakinleri için zorunlu tahliye emri verildi

03:37 - Dünya

Balıkesir'de 4,3 büyüklüğünde deprem

01:32 - Gündem

Süper Lig'de 8 kulüp PFDK'ye sevk edildi

00:58 - Spor

Güncel jeopolitikte Kırım -Kırım Kalkınma Vakfı Başkanı Ünver Sel yazdı-

00:34 - En Son Yazılar

Hollanda Başbakanı Schoof, Putin'in kalıcı barışa bağlılığını göstermesi gerektiğini belirtti

00:33 - Dünya