ABD'nin terörle mücadele savaşlarında en az 37 milyon kişi yerinden edildi

11 Eylül saldırılarının ardından ABD'nin, özellikle Müslüman ülkelerde başlattığı "terörle mücadele" politikaları sonucu en az 37 milyon insanın mülteci durumuna düştüğü belirtildi.

Dünya - 6 yıl önce

New York
ABD’nin, 11 Eylül 2001'de Dünya Ticaret Merkezi ve Pentagon'a yapılan saldırılarının ardından başlattığı terörle mücadele savaşlarında şimdiye kadar en az 37 milyon kişinin yerinden edildiği belirtildi.
Rhode Island’taki Brown Üniversitesi tarafından yayımlanan, “Savaş Maliyetleri” adlı raporda, 11 Eylül saldırılarına karşılık olarak "terörle mücadele" gerekçesiyle başlatılan askeri girişimlerin mülteciler üzerindeki bilançosu çıkarıldı.
Raporda, ABD’nin "terörle mücadele" adı altındaki askeri müdahalelerinden dolayı en az 37 milyon insanın mülteci durumuna düştüğü ve bu rakamın 2. Dünya Savaşı dışında, 1900’den beri çıkan çatışmalar sonucu yerinden edilen insanların toplamından daha fazla olduğu vurgulandı.
Afganistan, Irak, Pakistan, Yemen, Somali, Filipinler, Libya ve Suriye gibi ülkelerin incelendiği raporda, Somali’deki El Şebab terör örgütüne karşı Amerika’nın 2002’deki askeri müdahalesinden bu yana ülkenin nüfusunun yüzde 46’sının çatışmalardan korunmak için komşu ülkelere sığınması örnek verildi.
Raporda, 37 milyon rakamının en tutucu hesaplama olduğuna da işaret edilerek, rapora ABD’nin askeri müdahale dışında küçük terörle mücadele operasyonları gerçekleştirdiği Burkina Faso, Çad, Kongo, Mali, Nijer gibi ülkelerde yerinden edilen milyonlarca insanın dahil edilmediği, bu nedenle toplam rakamın 48 ila 59 milyon arasında olabileceğini aktarıldı.
"ABD'nin müdahaleleri korkunç derecede felaket ve yıkımla sonuçlandı"
Raporun başyazarı Amerikan Üniversitesi'nden Antropoloji profesörü David Vine, terörle mücadele savaşlarının yol açtığı sivil can kayıpları ve yaralanmaların dışında insanların yerinden edilmelerinin de en önemli hasarlardan olduğunu belirtti.
Vine, "Bu rapor bize, kendim de dahil çoğu Amerikalının kolaylıkla kavrayamayacağı şekilde, ABD'nin bu ülkelere müdahalesinin birçok açıdan korkunç derecede felaketle sonuçlandığını ve yıkıcı olduğunu gösteriyor." ifadelerini paylaştı.
ABD askerinin girdiği bölgelerdeki çatışmalarda yerinden edilen insanlar üzerine ilk kez böyle bir çalışma yapıldığına değinen Vine, insanların başta hava bombardımanları olmak üzere silahlı saldırılardan ve savaşın sonucu ortaya çıkan etnik gerginlik, ekonomik kriz gibi nedenlerden evlerini terk ettiğini bildirdi.
Raporda, ilgili bölgelerdeki yerinden edilmiş kişileri hesaplamak için başta Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği olmak üzere, 'Ülke İçinde Yerinden Edilmeleri İzleme Merkezi' gibi bu alanda faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşlarının verilerinden faydalanıldığı kaydedildi.
Kaynak: AA
dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Organ nakliyle hayata tutundu, tüp bebekle anne oldu

2020-09-03 16:06 - Çevre-Hayat

Bilecikli kadınlar unutulan saray lezzetlerinden kamber biberini üretiyor

2020-09-08 15:36 - Gündem

Türkiye'nin Novorossiysk Başkonsolosu Bayar, Rostov kentinde ikili ticari ilişkileri görüştü

2020-09-04 00:06 - Özel Haber

Belarus’ta protestolar Cumhurbaşkanlığı Sarayı önünde sürdü

2020-09-06 22:51 - Dünya

Filistin: Kudüs'e büyükelçilik açacak veya taşıyacak ülkeyle ilişkilerimizi keseceğiz

2020-09-06 23:16 - Dünya

Kovid-19 sonrası ABD'den Kanada'ya geçmeye çalışan 18 binden fazla kişi geri çevrildi

2020-09-08 08:36 - Dünya

İran'ın kuzeyinde 5,1 büyüklüğünde deprem

2020-09-07 11:26 - Dünya

Küresel piyasalar yeni haftada Avrupa Merkez Bankası'na odaklandı

2020-09-07 12:21 - Ekonomi

Haişen tayfunu Güney Kore'yi etkisi altına almaya başladı

2020-09-07 12:56 - Dünya

Papa çocuk istismarıyla suçlanan ABD'li piskoposun istifasını kabul etti

2020-09-08 12:26 - Dünya

İlgili Haberler

AB Komisyonu: Uganda'daki "geri dönüş merkezi" görüşmelerine dahil değiliz

16:53 - Dünya

Somalili Profesör Elmi, Türkiye'nin ülkesindeki siyasi krizin çözümünde olumlu rol oynayabilece

16:42 - Dünya

Gazze’de nüfusun yüzde 90’ı derme çatma çadırlar, barınma merkezleri ve evlerin enkazında yaşıyor

16:22 - Dünya

Kuzey Makedonya'daki iç karışıklıkları sonlandıran Ohri Çerçeve Anlaşması'nın üzerinden çe

15:58 - Dünya

Romanya, nükleer santralini kuraklık nedeniyle kapatıyor

15:18 - Dünya

Günün Manşetleri

Bakan Fidan Mısır'da temaslarda bulunuyor

17:43 - Gündem

Gökyüzü meraklıları, Ankara Üniversitesi Kreiken Rasathanesi'nde buluştu

17:32 - Gündem

Mersin'de motosiklet ile traktörün çarpıştığı kaza güvenlik kamerasında

17:27 - Gündem

Bakan Fidan, Arap Birliği Genel Sekreteri Fehmi ile Mısır'da görüştü

17:23 - Gündem

Dikey Geçiş Sınavı sonuçları açıklandı

17:17 - Gündem