ABD’nin İran’daki yeni hedefi: Kazma Dağı

ABD Başkanı Donald Trump’ın, İran'ın yer altı nükleer tesisine ev sahipliği yaptığı iddia edilen Kazma Dağı'nı hedef alacaklarını açıklamasının ardından konuya ilişkin tartışmalar giderek büyüyor

Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor - 3 hafta önce

ABD'nin 22 Haziran 2025'te düzenlediği ve "Gece Yarısı Çekici Harekatı" adı verilen saldırılarda Fordo, Natanz ve İsfahan'daki nükleer tesisler hedef alınmış, Washington ve Tel Aviv yönetimleri bu saldırıların İran'ın nükleer programına ciddi darbe vurduğunu açıklamıştı.
Ancak daha sonra uydu görüntülerinde Kazma Dağı çevresinde yeni inşaat ve tahkimat faaliyetleri tespit edilmişti. Uluslararası basında yer alan analizlerde, dağın içindeki tünel girişlerinin hava saldırılarına karşı toprak ve kaya ile güçlendirildiği, bölgede ağır iş makineleri ile kazı çalışmalarının sürdüğü iddia edildi.
İsrail istihbaratının da İran'ın çok sayıda son teknoloji nükleer santrifüjü Kazma Dağı'na taşıdığı, yerin derinliklerine gömdüğü ve böylece hava saldırılarında hedef alınmalarını zorlaştırdığı yönünde bazı değerlendirmeleri bulunuyor.

İran nükleer faaliyetlerini Kazma Dağı’nın derinliklerinde mi yürütüyor?

Kazma Dağı, Natanz Nükleer Santrali'ne bir buçuk kilometre mesafede bulunuyor.
Dağın en önemli özelliği sert granit yapısına sahip olması. İran'ın dağın altında 80 ila 100 metre derinliğe kadar kazı yaptığı iddia ediliyor. Dağın toplam derinliğinin ise 600 metreye kadar ulaştığı belirtiliyor.
Dağın içindeki kazı çalışmalarının ilk olarak 2007 yılında planlandığı ancak kazıların sistematik olarak 2020 yılında başladığı ifade ediliyor.
İran’ın, Natanz Nükleer Santrali’nde 2020 ve 2021 yıllarında gerçekleştirilen sabotaj eylemleri nedeniyle önemli santrifüjlerini güvence altına almak için Natanz’a oldukça yakın Kazma Dağı’nın içine taşıdığı iddia ediliyor.
Nitekim en gelişmiş sığınak delici bombaların dahi granit yapısı nedeniyle dağın iç kesimlerine nüfuz edemediği belirtiliyor.
İran’ın eski Atom Enerjisi Kurumu Başkanı Ali Ekber Salihi de ülkesinin, Natanz Nükleer Santrali'nin 2020 ve 2021 yılında zarar görmesinin ardından üretim zincirinin kırılmaması amacıyla santrifüjlerin taşınmasının gündemde olduğunu ve konuyla ilgili bir dağın içerisine yerleştirileceğini açıklamıştı.
Salihi santrifüjlerin nereye taşınacağına dair bölge ismi vermese de üretim zincirinin kırılmaması adına uzak bir bölgeye değil Kazma Dağı’nın içine taşındığı yorumları yapıldı.
İran Dışişleri Bakanı Abbas Erakçi de 12 gün süren savaş sırasında İran'a ait üçüncü bir nükleer tesisin hasar gördüğünü, İsfahan yakınlarındaki bu tesisin saldırı sırasında henüz faaliyete geçmediğini açıklamıştı.
Erakçi’nin bu ifadelerinin de yeni santralin Kazma Dağı’nın derinliklerinde kurulduğu iddialarını güçlendirdiği yorumları yapılmıştı.

Kaynak: AA

.

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Çoraklı’nın FETÖ deşifre ve mücadelesi -Selim Çoraklı yazdı-

2026-07-18 13:06 - En Son Yazılar

İdeolojik körlükten milli direnişe: 15 Temmuz, ihanetin anatomisi ve savunma sanayisindeki sabotajlar... -E. Yarbay Halil Mert yazdı-

2026-07-17 16:36 - En Son Yazılar

Rusya ve Türkiye’den İklim projelerinde iş birliği mesajı

2026-07-14 19:06 - Özel Haber

Lavrov’dan Türkiye’ye Mavi Akım çağrısı: Kiev’e sert mesaj verilmesini bekliyoruz

2026-07-14 18:13 - Özel Haber

Suudi Arabistan, çok girişli umre vizesi şartlarını ve sağladığı kolaylıkları duyurdu

2026-07-20 18:42 - İslam-Hayat - Safer 1448

Google, VK ve MAX uygulamalarını Google Play'den kaldırdı

2026-07-16 13:48 - Medya

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: Türkiye, Kıbrıs Türkü'nün güvenli yaşaması için KKTC'nin yanında olmaya devam edecektir

2026-07-20 18:57 - Siyaset

T3 Vakfının FPV Dron Yarışması İstanbul'da gerçekleştirildi

2026-07-20 17:13 - Teknoloji

TÜRKSAT Gölbaşı Veri Merkezi'nin temeli 22 Temmuz'da atılacak

2026-07-19 13:28 - Teknoloji

Axios: Trump, Durum Odası'nda İran'a karşı geniş çaplı saldırılara ilişkin toplantı yaptı

2026-07-15 12:53 - Medya

İlgili Haberler

ODAK: Türkiye'de Nüfusun İki Yüzü - Azalan Doğumlar, Yaşlanan Toplum

19:13 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

ODAK: Elektrikli Araçlarda Küresel Yarış ve Türkiye’nin Yükselişi

18:22 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

ODAK: Suriye'de Terörün Tasfiyesi

17:48 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

Karadeniz'deki saldırılar küresel tahıl sevkiyatını aksatıyor

13:53 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

Yerinden edilen Gazzeli kadın ve çocuklar, güneşin altında çadırlarda taşıma suyla hayatı döndürmeye çalışıyor

16:58 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

Günün Manşetleri

Bakan Göktaş: Dinamik nüfus yapımızı koruyarak ailelerimizi desteklemeye devam edeceğiz

18:22 - Gündem

Sıfır Atık Vakfı, Tavşan Adası'ndaki koruma modelini COP31'e taşıyacak

18:17 - Gündem

Yunan Kathimerini gazetesi: Mekke Anlaşması Yunanistan'ın bölgesel planlarına zarar veriyor

18:02 - Dünya

İngiltere'de 2026 yazı kayıtlardaki en sıcak yaz olma yolunda

17:57 - Dünya

ABD'nin "İran'a uyguladığı ablukayı kırmaya çalışan bir gemiye ateş açtığı" iddi

17:52 - Dünya