ABD'nin Assange avının arkasındaki kirli gerçekler

Washington'un yıllardır peşinde olduğu Wikileaks kurucusu Julian Assange, ABD'nin Irak ve Afganistan'daki karanlık geçmişini ortaya koyan isim olarak biliniyor.

Dünya - 7 yıl önce

Londra
Dünya, ABD güçlerinin, Irak ve Afganistan'da çok sayıda sivili ayrım gözetmeden öldürüp, bu katliamları gizlemesi ve mahkumlara işkence etmesi gibi karanlık gerçekleri Wikileaks'in kurucusu Julian Assange sayesinde öğrendi. Washington yönetimi, bu gerçekleri ortaya çıkardığı için Assange'ın İngiltere'den iadesini istiyor.
İngiltere'nin başkenti Londra'da 7 yıldır yaşadığı Ekvador Büyükelçiliğinde dün gözaltına alındıktan sonra tutuklanan Assange, ABD'nin en çok peşinde olduğu isimler arasında yer alıyor.
ABD Adalet Bakanlığının dün açıkladığı iddianamede, Wikileaks kurucusu, "ABD tarihindeki en büyük gizli bilgi sızdırmalarından birinde rol almakla" suçlandı.
İddianamede, Assange'ın Mart 2010'da Gizli İnternet Protokolü Ağı'na (SIPRNet) bağlı ABD Savunma Bakanlığı bilgisayarlarının şifresini kırmak için Chelsea Manning'e yardım etme "komplosunda" yer aldığı belirtildi.
Irak belgeleri
Wikileaks'in en çok dikkat çeken ifşalarından biri, aralarında teslim olanların da yer aldığı sivillerin katlinin gizlenmesi ve mahkumlara işkence edilmesi gibi belgelerin yer aldığı 2010'da yayımlanan Irak dosyası oldu.
Bu dosyada, ABD ordusuna ait bir Apache helikopterden açılan ateş sonucu haber ajansı Reuters'ın 2 çalışanı dahil 15 kişinin öldürülmesine ilişkin görüntüler öne çıktı.
Helikopterin kendi kamerası tarafından çekilen görüntülerde, mürettebatın gülerek ve küfürlü ifadeler kullanarak "vurmaya devam et, vurmaya devam et" dediği duyuldu.
Irak dosyasında, kontrol noktalarında sivillerin öldürülmesi, teslim olmak üzere bir askeri üsse gelen 2 kişinin helikopterle vurulması, ABD askerlerinin parmağını kestikleri bir mahkumu asitle yakmaları, bir mahkumun ABD askerlerinin gözleri önünde Irak askeri tarafından infaz edilmesi gibi olayları gösteren belgeler de yer aldı.
Koalisyon ya da işgal sonrası beraber çalışılan Iraklı askerlerin yaptığı işkencelerle ilgili yasal işlem yapılmamasına ilişkin talimat, bu dosya sayesinde ortaya çıktı.
Afganistan belgeleri
Wikileaks, 2010'da Afganistan'daki savaşa ilişkin 90 binden fazla gizli belge ve raporu yayımladı. Afganistan'daki savaşın ne kadar yıkıcı olduğunu ortaya koyan belgelerde, ABD öncülüğündeki koalisyonun yüzlerce sivili öldürdüğü ve bunları gizlediği ortaya çıktı.
Sivillerin hayatını kaybettiği olaylar arasında ABD askerlerinin otobüse ateş açıp 15 kişiyi katletmesi, Polonyalı askerlerin düğünü basıp aralarında hamile bir kadın ve çocuğunun da olduğu 5 kişiyi öldürmesi gösterildi.
CIA çalışanlarının kendilerinden kaçan bir adamı öldürmesi ancak daha sonra bu adamın uyarıları duymayan sağır ve dilsiz biri olduğunun ortaya çıkması, 150 Taliban üyesinin öldürüldüğü iddia edilen füze saldırısında aslında 300 sivilin katledilmesi, gizli bir özel kuvvet biriminin Taliban liderlerini mahkemeye çıkarmadan öldürmek için kurulması, ABD'nin giderek daha fazla bir şekilde Nevada'dan kumanda edilen SİHA'lar kullanması ve bu saldırılarda çok sayıda sivilin ölmesi gibi bilgiler de yer aldı.
Guantanamo belgeleri
Wikileaks 2007'de, Guantanamo'da tutulan mahkumlarla ilgilenen askerlerin el kitabı olan "Amerikan Ordusu Operasyon Prosedürü"nü yayımladı.
İnsan hakları grupları, mahkumların Kızıl Haç'a erişiminin 4 haftaya kadar engellenebileceğini öğrenmelerinin ardından endişelerini dile getirdi.
Kaynak: AA
dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

İran Milli Güvenlik Yüksek Konseyi, ABD Merkez Kuvvetlerini (CENTCOM) terör örgütleri listesine aldı

2019-04-08 22:40 - Dünya

'Gazze'de bir devlet kurulmasını önleyeceğimizi teyit ettik'

2019-04-07 01:02 - Dünya

Sudan'da ordudan sokağa çıkma yasağı uyarısı

2019-04-12 00:27 - Dünya

ABD, İran Devrim Muhafızlarını terör örgütleri listesine aldı

2019-04-08 21:32 - Dünya

Sudan’daki gösterilerde 7 kişi öldü, 2 bin 496 kişi gözaltına alındı

2019-04-09 00:36 - Dünya

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ali İhsan Yavuz: 'Şu an aradaki fark 16 bin 442'

2019-04-07 19:17 - Gündem

'Libya'nın birliği ve beraberliği sağlanmalı'

2019-04-10 00:02 - Gündem

Arjantin'de süpermarketlerde 6 ay zam yapılmayacak

2019-04-10 00:07 - Dünya

Belçika İslam Temsil Kurulu Başkanı Mehmet Üstün Yeni Zelanda’da

2019-04-10 00:05 - Dünya

Trump Meksika sınırını ziyaret etti

2019-04-06 14:37 - Dünya

İlgili Haberler

AB Komisyonu: Uganda'daki "geri dönüş merkezi" görüşmelerine dahil değiliz

16:53 - Dünya

Somalili Profesör Elmi, Türkiye'nin ülkesindeki siyasi krizin çözümünde olumlu rol oynayabilece

16:42 - Dünya

Gazze’de nüfusun yüzde 90’ı derme çatma çadırlar, barınma merkezleri ve evlerin enkazında yaşıyor

16:22 - Dünya

Kuzey Makedonya'daki iç karışıklıkları sonlandıran Ohri Çerçeve Anlaşması'nın üzerinden çe

15:58 - Dünya

Romanya, nükleer santralini kuraklık nedeniyle kapatıyor

15:18 - Dünya

Günün Manşetleri

Gökyüzü meraklıları, Ankara Üniversitesi Kreiken Rasathanesi'nde buluştu

17:32 - Gündem

Mersin'de motosiklet ile traktörün çarpıştığı kaza güvenlik kamerasında

17:27 - Gündem

Bakan Fidan, Arap Birliği Genel Sekreteri Fehmi ile Mısır'da görüştü

17:23 - Gündem

Dikey Geçiş Sınavı sonuçları açıklandı

17:17 - Gündem

Tarım ve Orman Bakanı Yumaklı: Su ayak izi çalışmalarımızı sürdürüyoruz

17:12 - Ekonomi