ABD'nin Akdeniz-Umman hattındaki savaş gemisi sayısı 23'e ulaştı

ABD, İran'la yaşanan gerilimin ardından Akdeniz'den Umman Denizi'ne uzanan hattaki askeri varlığını güçlendirerek savaş gemisi sayısını 23'e çıkardı.

Dünya - 1 hafta önce

İstanbul
Açık kaynak istihbarat verilerini takip ve analiz eden kaynaklardan yapılan derlemeye göre, ABD'nin Akdeniz'de 10, Aden Körfezi'nde 1, Umman Denizi'nde 10, Basra Körfezi'nde 2 savaş gemisi bulunuyor.
ABD'nin halihazırda Akdeniz'de konuşlu 1 uçak gemisi, 8 muhrip ve 1 akaryakıt gemisi olmak üzere toplam 10 savaş gemisi görev yapıyor.
????
ABD donanmasının en yeni nesil uçak gemisi olan USS Gerald R. Ford, nükleer tahrik sistemi sayesinde uzun süre yakıt ikmali yapmadan görev yapabiliyor. Tam yüklü ağırlığı yaklaşık 100 bin tona ulaşan gemi, 75'e kadar savaş uçağı taşıma kapasitesiyle açık denizlerde hava operasyonu yapılabilmesini sağlıyor.
Gemi, gelişmiş radar sistemleri, elektronik harp kabiliyetleri ve yakın hava savunma sistemleriyle donatılırken, nükleer reaktörle çalışıyor. Yaklaşık 4 bin 550 personelin görev yaptığı gemi, ABD'nin küresel askeri caydırıcılığının temel unsurlarından biri olarak öne çıkıyor.
"Arleigh Burke" sınıfı güdümlü füze fırlatan muhripleri ise hava savunma, denizaltı savunma ve balistik füze savunması gibi operasyon kabiliyetiyle çok rollü görev yapabiliyor.
Ayrıca torpido sistemleri, yakın hava savunma silahları ve gelişmiş radar sensörleriyle donatılan muhripler, uçak gemisi görev gruplarının korunmasında kritik rol üstleniyor.
Yaklaşık 300 kişilik mürettebatla görev yapan bu muhripler, hem hava tehditlerine karşı kalkan oluşturuyor hem de gerektiğinde kara hedeflerine yönelik uzun menzilli hassas vuruş kapasitesi sağlıyor. Bu özellikleriyle muhripler, ABD'nin bölgedeki caydırıcılık ve hızlı müdahale kabiliyetinin temel unsurlarından biri olarak öne çıkıyor.
"Henry J. Kaiser" sınıfı ikmal gemisi USS Kanawha ise denizde yakıt ve lojistik destek sağlayarak operasyonların sürdürülebilirliğinde önemli yere sahip.
Savaş gemilerine seyir halinde yakıt ikmali yapabilen gemi, uzun süreli görevlerde filonun operasyonel kabiliyetini destekliyor.

Aden ve Basra Körfezlerindeki askeri varlıkları

ABD donanmasında toplam 45 adet bulunan "Arleigh Burke" sınıfı güdümlü füze fırlatan muhriplerden olan USS Delbert D. Black ise Aden Körfezi'nde konuşlanıyor.
Yaklaşık 280 kişilik mürettebatla görev yapan Delbert D. Black, uçak gemisi görev gruplarına refakat ve gerektiğinde bağımsız görev icra edebilme kapasitesiyle biliniyor.
ABD'nin Basra Körfezi'nde ise 1 muhrip, 1 kıyı muharebe gemisi olmak üzere toplam 2 savaş gemisi bulunuyor. "Independence" sınıfı kıyı muharebe gemisi olan USS Tulsa, özellikle dar ve sığ sularda hızlı reaksiyon kabiliyeti sunuyor.
Kıyı sularında mayın temizleme, denizaltı savunma ve düşman sahil sahasına baskı kurmak için tasarlanan USS Tulsa'da yaklaşık 40 askeri personel görev alıyor.

ABD'nin Umman Denizi'nde 10 savaş gemisi bulunuyor.

ABD'nin Umman Denizi'nde 1 uçak gemisi, 5 muhrip, 2 akaryakıt gemisi ve 2 kıyı muharebe gemisi olmak üzere toplam 10 askeri unsuru konuşlanmış bulunuyor.
ABD donanmasında bulunan "Nimitz" sınıfı 10 uçak gemisinden biri olan USS Abraham Lincoln'de, 5 bin 750 askeri personel görev yapıyor.
Umman Denizi'nde konuşlu muhrip gemilerinde ise yaklaşık 1380 görevli bulunuyor.
"Lewis and Clark" sınıfı ikmal gemisi USS Carl M. Brashear, mühimmat, yedek parça, erzak ve diğer lojistik malzemeleri savaş gemilerine denizde ikmal edebiliyor.
Entegre elektrikli tahrik sistemiyle donatılan USS Carl M. Brashear, uzun süreli operasyonlarda görev gücünün sürdürülebilirliğini destekliyor.
"Henry J. Kaiser" sınıfı akaryakıt ikmal gemisi Henry J. Kaiser ise seyir halindeki savaş gemilerine yakıt transferi yaparak, filonun operasyon menzilini önemli ölçüde artırıyor.
"Independence" sınıfı kıyı muharebe gemisi olan USS Canberra ve USS Santa Barbara, yaklaşık 40 kişilik mürettabatı ile ABD'nin kıyı bölgelerinde hızlı reaksiyon alma kapasitesini yükseltiyor.
Kaynak: AA
dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Hüseyin Burak Uçar, Dünya Öykü Günü’nde okurlarıyla buluştu

2026-02-17 10:23 - Özel Haber

Nesli risk altındaki Ankara kedileri kendilerine özel kedi evinde korunuyor

2026-02-17 11:27 - Magazin

Tartıda yaklaşık 12 kiloyu gören kedi Boncuk, diyet ve pilatesle zayıflamaya çalışıyor

2026-02-17 11:37 - Magazin

Rus istihbarat emekli generali Prof. Plotnikov, dikGAZETE’ye konuştu: Bölgede savaş potansiyeli artıyor -Fuad Safarov, Moskova'dan bildiriyor-

2026-02-18 09:44 - Özel Haber

Bakü: Azerbaycan-ABD anlaşması Rusya’nın da yararına

2026-02-18 18:32 - Özel Haber

Moskova Crocus tekstil fuarına çok sayıda Türk firması katıldı

2026-02-18 17:05 - Özel Haber

Rusya’dan yeni Türk başkonsolosa 'hoşgeldin' tebriği

2026-02-18 08:59 - Özel Haber

Atış poligonuna bitkin halde gelen tilki 'Barut' polislerle dost oldu

2026-02-20 14:47 - Magazin

Bakan Bayraktar ile Rusya Başbakan Yardımcısı Novak Rusya ve Türkiye enerji işbirliğini görüştü

2026-02-20 20:56 - Özel Haber

Ankara ve Moskova, Güney Kafkasya’yı görüştü

2026-02-20 17:08 - Özel Haber

İlgili Haberler

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy Kiev'de iftar programına katıldı

00:08 - Dünya

Tahran’ın çeşitli noktalarında toplanan halk, ABD ve İsrail saldırılarını protesto etti

23:07 - Dünya

Meksika Devlet Başkanı Sheinbaum, BM'nin "giderek daha fazla güç kaybettiğini" belirt

23:03 - Dünya

Lufthansa uçağı kabin ekibi yetersizliği nedeniyle Abu Dabi'den boş döndü

22:37 - Dünya

Ürdün Kralı 2. Abdullah ile Trump bölgesel gelişmeleri görüştü

22:33 - Dünya

Günün Manşetleri

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy Kiev'de iftar programına katıldı

00:08 - Dünya

Hollanda'da Cami Meydanı'nda düzenlenen sokak iftarına yaklaşık 1500 kişi katıldı

00:02 - İslam-Hayat - Ramazan 1447

İçişleri Bakanı Çiftçi, Emniyet Genel Müdürlüğü KOM Başkanlığını ziyaret etti

23:32 - Gündem

TBMM İçişleri Komisyonu Başkanı Soylu Edirne'de iftar programında konuştu

23:13 - Gündem

Tahran’ın çeşitli noktalarında toplanan halk, ABD ve İsrail saldırılarını protesto etti

23:07 - Dünya