?>

ABD'nin 47. Başkanı seçilen Trump, yeni dönemdeki ekibini şekillendirmeyi sürdürüyor

ABD'de 5 Kasım'da yapılan başkanlık seçimlerinde ABD'nin 47. Başkanı seçilen Donald Trump, dışişleri, savunma, adalet ve iç güvenlik gibi önemli bakanlıkların yanı sıra, yakın ekibinde yer alacak isimleri açıklamaya devam ediyor.

Dünya - 7 ay önce

Ankara

Trump, 20 Ocak 2025'te başlayacağı ikinci başkanlık dönemi için kabine oluşturma çalışmalarına devam ediyor.

İran ve Çin konularında "şahin" tavrı ve İsrail yanlısı görüşleriyle bilinen Cumhuriyetçi senatör Marco Rubio ile eski Ulusal İstihbarat Direktörü John Ratcliffe'in ikinci başkanlık döneminde Trump'ın görevlendireceği isimler arasında yer alacakları varsayılıyor.

Trump, Rubio'yu Dışişleri Bakanlığına, Ratcliffe'i ise Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA) Direktörlüğü için düşündüğünü belirtirken, bu isimlere ek olarak Ulusal İstihbarat Direktörlüğüne eski Kongre üyesi Tulsi Gabbard'ı, Adalet Bakanlığına, Florida'dan Kongre üyesi Matt Gaetz'i aday gösterdiğini açıkladı, Savunma Bakanlığı için eski asker ve televizyon yorumcusu Pete Hegseth'i Dışişleri Bakanlığına, South Dakota Valisi Kristi Noem'i de İç Güvenlik Bakanlığına aday göstereceğini duyurdu.

ABD'nin Orta Doğu Özel Temsilciliği görevine emlak zengini Steven Witkoff'u atayacağını duyuran Trump, eski Arkansas Valisi Mike Huckabe'yi de İsrail'e büyükelçi olarak atamayı planladığını açıkladı.

5 Kasım'daki başkanlık seçimlerini kazanan Trump, daha önce Beyaz Saray Özel Kalem Müdürlüğüne Susie Wiles'ı, ABD'nin Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilciliğine Kongre üyesi Elise Stefanik'i ve ABD Çevre Koruma Ajansının başına da eski Kongre üyesi Lee Zeldin'i, getireceğini duyurmuştu.

Kabinedeki roller ve onay süreci

ABD'de başkanın ülke yönetiminde birlikte çalıştığı kabinede başkan yardımcısı hariç ana rolü olan 15 isim bulunuyor, söz konusu isimler başkanın aday göstermesi ve Senato onayının ardından göreve başlıyor.

Bu pozisyonlar, Dışişleri Bakanlığı, Hazine Bakanlığı, Savunma Bakanlığı, Adalet Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Tarım Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı, Çalışma Bakanlığı, Sağlık ve İnsani Hizmetler Bakanlığı, İskan ve Kentsel Kalkınma Bakanlığı, Ulaştırma Bakanlığı, Enerji Bakanlığı, Eğitim Bakanlığı, Gazi İşleri Bakanlığı ve İç Güvenlik Bakanlığı şeklinde sıralanıyor.

Bu ana bakanlıklara ilaveten kabine düzeyinde görevi olan ikinci derece rolleri bulunan 10 pozisyon daha kabinede görev yapıyor, ancak bu sayı başkanın inisiyatifine göre değişebiliyor.

Bu kapsamda Beyaz Saray Özel Kalem Müdürlüğü, ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA), Çevre Koruma Ajansı, Yönetim ve Bütçe Ofisi, Ulusal İstihbarat Direktörlüğü, ABD Ticaret Temsilcisi, ABD'nin BM Daimi Temsilcisi, Ekonomik Danışmanlar Konseyi, Küçük İşletmeler İdaresi ile Bilim ve Teknoloji Politikaları Ofisi yöneticileri belirleniyor.

Özel Kalem Müdürlüğü hariç diğer pozisyonlara Trump tarafından aday gösterilecek isimlerin ABD Senatosundan onay alması gerekiyor.

2016 yılındaki seçimleri kazanmasının ardından 20 Ocak 2017'de göreve gelen Trump, o dönem Senatoda çoğunluk Demokratlarda olduğu için birçok kabine üyesi adayının onay süreci için aylarca beklemek zorunda kalmıştı.

5 Kasım'daki seçimlerde Senatoda 53 sandalyeye ulaşarak çoğunluğu ele eden Cumhuriyetçilerin desteğiyle Trump'ın yeni kabinesinin daha hızlı onay alıp göreve başlaması bekleniyor.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Akdeniz Üniversitesi Hastanesine rahim nakli için 250 başvuru yapıldı

2024-11-07 14:18 - Sağlık

Huzurevinde evlenen çift 'ikinci bahar'larına adım attı

2024-11-13 14:08 - Magazin

ALES giriş belgeleri erişime açıldı

2024-11-07 15:38 - Gündem

Yurt dışına çıkışta "basılı harç pulu" dönemi yeni yılda sona eriyor

2024-11-07 15:13 - Ekonomi

"Dünya Robot Kupası" yarışmasının Avrasya etabı Van'da başladı

2024-11-07 18:28 - Teknoloji

Yunanistan Başbakanı Miçotakis Türkiye ile ilişkilerde istikrarın korunmasından yana

2024-11-09 00:13 - Dünya

Pakistan'da "tehlikeli" seviyedeki hava kirliliği uzaydan görünebilir hale geldi

2024-11-12 15:52 - Dünya

Sudan'ın HDK kuşatmasındaki Cezira eyaletinde hayatını kaybedenlerin sayısı 450'ye ulaştı

2024-11-12 23:07 - Dünya

Trump'ın dışişleri bakanlığına 'şahin' senatör Marco Rubio'yu aday göstermesi bekleniyor

2024-11-12 08:27 - Dünya

Rusya Maliye Bakanı Siluanov: Nakit miktarı azalacak, orası kesin

2024-11-08 01:02 - Özel Haber

İlgili Haberler

Şusa Beyannamesi'nin 4. Yılı: Güney Kafkasya'nın önemi artıyor

11:53 - Dünya

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev, Filistin'in haklı taleplerini destekleyeceklerini belirtti

11:27 - Dünya

İsrail ordusuna göre, İran geceki misilleme saldırılarında İsrail'e 80'e yakın füze attı

11:22 - Dünya

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev, adil dünya düzeninden yana olduklarını belirtti

11:02 - Dünya

Trump, İsrail'in İran'a saldırısında ABD'nin rolü olmadığını savundu

10:32 - Dünya

Günün Manşetleri

Şusa Beyannamesi'nin 4. Yılı: Güney Kafkasya'nın önemi artıyor

11:53 - Dünya

Babalar Günü e-ticaret satışlarını artırdı

11:47 - Ekonomi

DMM, "İran'dan Türkiye'ye göç dalgası başladı" iddiasını yalanladı

11:42 - Gündem

Kimliğini bulduğu öğrencinin son anda sınava girmesini sağladı

11:38 - Gündem

Uzmanlar, İsrail-İran çatışmasının küresel gaz piyasalarına etkisinin sınırlı olacağı görüşünde

11:32 - Ekonomi