?>

ABD'li yetkililer, İran'la görüşmelerde 'yaptırımlar' konusunda tıkanma olabilec

ABD'li Dışişleri yetkilisi, 2017'den bu yana İran'a uygulanan tüm yaptırımların kaldırılması yönündeki taleplerinde ısrarcı olmaları halinde Tahran'la görüşmelerde tıkanma yaşanabileceğini belirtti.

Dünya - 4 yıl önce

Washington

Viyana'da devam eden İran görüşmeleriyle ilgili telekonferans yoluyla basın mensuplarına açıklamalar yapan bir üst düzey Dışişleri Bakanlığı yetkilisi, gelinen son durumu değerlendirdi.

Viyana'daki görüşmelerde mesafe katedildiğini vurgulayan yetkili, günün sonunda bir anlaşmaya varmayı umduklarını ifade etti ve görüşmelerin devamının önemli olduğunu söyledi.

Bununla beraber özellikle yaptırımlar konusunda Washington ile Tahran'ın aynı noktada olmadıklarının açık olduğunu ve bu hususun geniş şekilde ele alındığını belirten yetkili, "Eğer İran, 2017'den bu yana uygulanan tüm yaptırımların kaldırılmasında ısrar eder ve yoksa anlaşma olmaz derse o zaman bir çıkmaza doğru gidiyoruz demektir." yorumunu yaptı.

Yetkili, görüşmelerde alınan mesafenin önemli olduğunu fakat yeterli olmadığını dile getirerek, "İlerleme emareleri gördük fakat halen İran'ın anlaşma koşullarına geri dönmek için gerekenleri yapma isteğinin olup olmadığına ilişkin soru işaretleri var." değerlendirmesinde bulundu.

İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, konuyla ilgili Twitter hesabından açıklama yapmış ve eski ABD Başkanı Donald Trump döneminde 2017'den bu yana getirilen tüm yaptırımların İran'la nükleer anlaşmaya aykırı olduğunu ve istisnasız hepsinin kaldırılması gerektiğini savunmuştu.

Trump, 2015'te beş Birlemiş Milletler Güvenlik Konseyi Üyesi ve Almanya (P5+1) ile İran arasında imzalanan Ortak Kapsamlı Eylem Planı (JCPOA) Anlaşması'ndan 2018'de çekilmişti. 20 Ocak'ta görevi devralan Joe Biden yönetimi ise İran nükleer anlaşmasına geri döneceklerini açıklamıştı.

Avusturya’nın başkenti Viyana’da İran nükleer anlaşması ve ABD’nin bu anlaşmaya dönmesine yönelik görüşmelerin ilk turu salı günü başlamıştı. Söz konusu görüşmelerin gelecek hafta devam edeceği bildirilmişti.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

'Sonuçtan çok oynanan oyun bizi üzdü'

2021-04-04 01:41 - Spor

Göztepe Çaykur Rizespor'u 2 golle geçti

2021-04-06 21:36 - Spor

Türkiye, ilk çeyrekte en fazla ihracatı Almanya'ya yaptı

2021-04-04 16:59 - Gündem

Çocuk işçiliği yüzde 15'ten yüzde 4,4'e düşürüldü

2021-04-06 17:24 - Gündem

Meteorolojiden 5 il için kar yağışı uyarısı

2021-04-07 20:51 - Gündem

Gelir İdaresi Başkanlığı 58 personel alacak

2021-04-05 13:06 - Ekonomi

'Kartal yuvası'nı andıran Hoşap Kalesi 30 milyon liralık projeyle eski ihtişamına kavuştur

2021-04-04 16:01 - Gündem

Sinema Konuşmaları'nda 'TRT Ortak Yapımları' ele alındı

2021-04-05 21:58 - Kültür Sanat

Bahçeli: Emekli amirallerin yayımladığı vesayetçi bildiriyi Milliyetçi Hareket Partisi nefretle lanetlemekte

2021-04-04 16:35 - Gündem

'Dansın Yaratıcı Gençleri', Tan Sağtürk Akademi'nin çevrim içi solo dans yarışmasıyla dansedecek

2021-04-09 17:41 - Kültür Sanat

İlgili Haberler

Özgürlük Filosu Koalisyonu'nun Conscience gemisi Gazze için yeniden yola çıktı

01:12 - Dünya

Küresel Sumud Filosu'nun Gazze'ye ulaşmasına 175 deniz mili kaldı

23:57 - Dünya

İsrail ordusu, Batı Şeria'nın çeşitli bölgelerine baskın düzenledi

23:28 - Dünya

BM, İsrail'in Gazze'de ağır bombardımana devam ettiğini bildirdi

21:57 - Dünya

Katar: Trump'ın Gazze planındaki bazı konular açıklık ve müzakere gerektiriyor

21:53 - Dünya

Günün Manşetleri

Özgürlük Filosu Koalisyonu'nun Conscience gemisi Gazze için yeniden yola çıktı

01:12 - Dünya

Depremde 35 kişinin öldüğü Ezgi Apartmanı'na ilişkin yargılama sürdü

01:08 - Gündem

Galatasaray, Şampiyonlar Ligi'nde bu sezon ilk galibiyetini aldı

00:37 - Spor

Devler Ligi'nin ikinci haftası 9 maçla başladı

00:28 - Spor

Küresel Sumud Filosu'nun Gazze'ye ulaşmasına 175 deniz mili kaldı

23:57 - Dünya