?>

ABD'li yetkili, Suriye yönetimiyle normalleşme için ön koşullarını açıkladı

ABD Dışişleri Bakanlığı Yakın Doğu İşleri Bürosu Kıdemli Görevlisi Tim Lenderking, Şam yönetiminin ABD'li tutuklular, yabancı savaşçılar ve kimyasal silahlar dahil bazı konularda adım atması halinde, ABD'nin yaptırımları hafifletebileceğini bildirdi.

Dünya - 8 ay önce

ABD Başkanı Donald Trump yönetiminin üst düzey Orta Doğu sorumlusu Lenderking, ABD-Arap İlişkileri Ulusal Konseyince (NCUSAR) düzenlenen seminerde, ABD'nin yaptırımların hafifletilmesi için taleplerini açıkladı.

Yaptırımların sürdüğünü ancak "Şam'daki geçici yönetimin değişim göstermesi durumunda" esneklik sağlanabileceğini kaydeden Lenderking, "Güven inşa edebileceğimiz bir fırsat arıyoruz." ifadesini kullandı.

"Bunlar bir gecede düzeltilebilecek şeyler değil." diyen Lenderking, ABD'nin bu kişilerle etkileşime geçme ve onları anlama konusunda istekli olduğunu söyledi.

Tim Lenderking, gazeteci Austin Tice dahil Suriye'deki hapishanelerde gözaltına alınan ya da kaybolan ABD vatandaşları hakkında güvenilir bilgiler sağlanmasının, ABD'nin temel beklentileri arasında olduğuna işaret etti.

19 Ocak'ta Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed Şara'nın, Tice'ın ailesinin kabul etmesinden "memnuniyet duyduklarını" aktaran Lenderking, kayıp ABD'lilerin "kaderlerinin açıklığa kavuşturulması" gerektiğini vurguladı.

Lenderking, İran ve Hizbullah'ın Suriye topraklarında "yeniden yer edinmesini engelleme" konusunda "istekli ve kararlı" olduklarının altını çizerek ABD'nin bu konuda garantiler istediğini belirtti.

Şam yönetimine DEAŞ dahil terörizmle mücadele çabalarını sürdürmesi çağrısı yapan Lenderking, martta Şara ile terör örgütü PKK/YPG elebaşlarından Ferhat Abdi Şahin arasında imzalanan ve Suriye topraklarının birliğini vurgulayan anlaşmanın imzalanmasından memnuniyet duyduklarını dile getirdi.

Tim​​​​​​​ Lenderking, "Bu anlaşmaların uygulanmasının zorluklarla dolu olduğunu kabul ediyoruz ancak taraflar DEAŞ ve diğer terör gruplarının Suriye'de bir daha asla yeniden ortaya çıkamayacağından emin olacak bir çözüme varmalı." değerlendirmesinde bulundu.

Tüm kimyasal silahların imha edilmesi ve komşu devletlere karşı saldırmazlık ilkelerinin benimsenmesi gerektiğini ifade eden Lenderking, savaş dönemi ile martta Lazkiye'de "işlenen acımasız eylemlerin hesabının sorulmasını" istedi.

"Yabancı savaşçıların" Suriye merkezi hükümet ve güvenlik pozisyonlarından ihraç edilmesini talep eden Tim Lenderking, söz konusu alanlarda ilerleme kaydedilmesi durumunda Washington'ın yeniden angajmana açık olduğunu bildirdi.

Lenderking, "(Şam yönetimi) Geçici otorite, dile getirdiğim doğrultuda kanıtlanabilir adımlar attığı takdirde yaptırımların hafifletilmesini değerlendireceğiz. Suriye'nin ikinci bir şansa sahip olmasını istiyoruz." ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Tuzla Deri Organize Sanayi Bölgesi'ndeki depolama tankında patlama

2025-04-24 19:32 - Asayiş

Online Oynamanın Avantajları ve Riskleri

2025-04-23 18:04 - İnsan&Hayat

Online Sorumlu Oyun: Nasıl Güvende Kalırsınız?

2025-04-23 18:02 - İnsan&Hayat

Trump'la ilişkilendirilen Amerikalı Kardinal Burke'ün ismi, Papalık seçimlerinde yeniden g

2025-04-23 11:33 - Dünya

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Nüfusumuzu artırmak için bir dizi önlem aldık, uygulamaya başladık

2025-04-19 15:18 - Siyaset

İstanbul'da 6,2 büyüklüğünde deprem

2025-04-23 13:13 - Gündem

Kocaelispor'da Süper Lig'e yükselmenin mutluluğu yaşanıyor

2025-04-20 19:52 - Spor

Yunus Akgün, Galatasaray formasıyla 100. maçına çıkmaya hazırlanıyor

2025-04-21 11:12 - Spor

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Bu yıl 100 Sağlıklı Hayat Merkezi'ni daha devreye alacağız

2025-04-19 17:12 - Siyaset

Dünyanın en genç profesörü Oktay Sinanoğlu'nun vefatının 10. yılı

2025-04-19 11:32 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

İlgili Haberler

Eski Avustralya Başbakanı Turnbull'den Netanyahu'ya tepki: "Siyasetimize karışmayın&q

19:27 - Dünya

Filistinli kurumlar: İsrail hapishanelerindeki Filistinli esir sayısı 9 bin 300'e ulaştı

18:53 - Dünya

Rus uzun menzilli bombardıman uçakları Karadeniz üzerinde uçuş yaptı

18:07 - Dünya

Rusya, Deutsche Welle’yi “istenmeyen kuruluş” ilan etti

16:47 - Dünya

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, Hollanda Parlamentosu'nda konuştu

16:32 - Dünya

Günün Manşetleri

Gelir İdaresi Başkanlığı "vergi borçlularını" açıkladı

19:43 - Ekonomi

RAI kanalının yönetiminden bazı üyeler, Eurovision'da Filistin temasına yer verilmesini istedi

19:38 - Medya

Eski Avustralya Başbakanı Turnbull'den Netanyahu'ya tepki: "Siyasetimize karışmayın&q

19:27 - Dünya

AB'den konut krizine karşı plan

19:22 - Ekonomi

Filistinli kurumlar: İsrail hapishanelerindeki Filistinli esir sayısı 9 bin 300'e ulaştı

18:53 - Dünya